ANBEFALER BØKER: Disse seks bibliotekarene har tatt på seg oppdraget med å anbefale bøker til våre lesere.

Seks herlige bok-tips fra de flittige bibliotekarene

Romjul = tid til å lese. Her får du årets siste anbefalinger fra våre lokale bibliotekarer.

Publisert

Den ukentlige anbefalingsspalten fra biblioteket har rullet og gått de siste månedene, hvor alle lesere har fått ett godt tips hver uke.

Denne uken - siden det tross alt er romjul og mange har litt bedre tid enn vanlig - så slår de likegodt til med hele seks anbefalinger og én særdeles viktig opplysning.

Åpent i romjulen

Den viktige beskjeden er at biblioteket er åpent i romjulen. For biblioteket i Kolben er det disse tidene som gjelder:

Betjent 11-14 onsdag-fredag. 

Lørdag 30.12 er det stengt.

Meråpent fra 7-22 alle dager (nøkkelbrikke kreves for tidspunkter når hoveddøren inn til Kolben er stengt).

Vil du heller til Ski, så klikker du på denne linken.

Her kommer de seks anbefalingene:

Nissene som stjal en kirketjener 

Av Charles Dickens

Anbefalt av Linda

I Charles Dickens debutroman "Pickwick-klubbens etterlatte papirer" finner vi frøet til det som skulle bli klassikeren "En julefortelling". Boka er en skattkiste av vittigheter - skrevet med skarpt blikk og stort hjerte for britiske eksentrikere. I kapittel 29 møter vi fortellingen om den gretne, kaldhjertede kirketjeneren Gabriel Grub. Grub synes julekvelden passer best til å mumle grettent mot naboer, slå syngende barn, og grave graver på kirkegården. Men så får han besøk… I førjulsstria passer det akkurat med 10-11 siders julemoralsk fortelling. I romjula kan du nyte resten av boka!

Gifttreet 

Av Barbara Kingsolver

Anbefalt av Eileen

Fire unge søstre reiser sammen med foreldrene fra Sørstatene i USA til Belgisk Kongo der faren skal spre «det glade budskap.» Planen er å bli værende et år og deretter dra tilbake til USA. Vi er på 1960-tallet og oppholdet i Afrika skal vise seg å bli noe helt annet enn de hadde sett for seg. Historien fortelles av moren og de fire jentene og er en fargerik og dramatisk fortelling om å gjøre det beste ut av livet. En historie det er vanskelig å være uberørt av. Kanskje du også liker "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie. 

Tre menn til Vilma 

Av Gudrun Skretting

Anbefalt av Dagfinn

Boka blir omtalt som "Elling møter Love Actually". Her blir vil kjent med Vilma og tre menn som på ulikt vis påvirker livet hennes. Vilma er en 35 år gammel desillusjonert pianolærer. De tre mennene som plutselig dukker opp, er en prest, en patolog og en avdød far hun aldri har møtt. Faren døde på vei til å besøke Vilma for første gang. Med seg hadde han en bunke brev som Vilma får. Gjennom disse blir hun endelig kjent med ham. Dette er en sjarmerende og underholdende juleroman. Den handler om musikk, vennskap, død – og ikke minst om kjærlighet. Boka passer godt for alle som like feelgood-romaner. Bok to om Vilma har også kommet. Den heter "Din Vilma". Og til neste jul kommer filmen! Bøker kan ligne på denne er "Adventskalenderen" av Siri Østli, "24 gode gjerninger" av Jenny Fagerlund, "Bare på besøk" av Beth O’Leary og "Der hvite liljer vokser"av Jorid Mathiassen.

Trigger Warning 

Av Grethe Nestor

Anbefalt av Frank

Denne boken er kortkrim, en samling kortprosa og noveller med et tydelig hovedtema. Menn som er voldelige mot kvinner, som de ofte er i forhold med. I flere tilfeller er det også drap eller selvmord involvert. Forfatteren benytter seg av mye svart humor innledningsvis, som kombinerer de mørke handlingsforløpene med en underholdningsfaktor som gir en veldig original tvist på litteraturen. Den offensive tittelen og den barske humoren fungerer godt i hensikt til å lokke leseren inn i et veldig mørkt landskap. Samlingen holder et høyt nivå og er en gave til formidlere, særlig godt egnet er den til høytlesning. Bøker som kan ligne på denne er "Et hode kortere og andre hårreisende historier" av Roald Dahl, og "Vi er fem" av Matias Faldbakken.

Herfra til Hiroshima 

Av Sunniva Lye Axelsen

Anbefalt av Therese

Ingrid jobber som hjemmehjelp i en liten drittkommune. Hun har ikke noe liv utenom jobben og vil helst bare være i fred, men så møter hun Thomas og for første gang har hun noe hun ikke vil miste. Ting baller på seg og hun ender etter hvert opp som en stalker som forfølger en mann jorda rundt og galskapen vil ingen ende ta. I bunn tragisk, men likevel svært morsom og underholdende! Anbefales om du likte Ingrid Winther-bøkene av Janne Stigen Drangsholt og "Familieverdier" av Jens M. Johansson.

Nissen på haugen 

Av Ove Røsbak, illustrert av Kjell E. Midthun

Anbefalt av Hilde

Her om dagen hørte jeg på et radioprogram om nissen som bodde i fjøset til en som nettopp hadde kjøpt seg en gammel gård. Til forskjell fra de fleste andre voksne i Norge visste denne gårdeieren at nissen faktisk eksisterte. Han fikk meg til å lure på om han ikke hadde rett. Lag noen rolige julestunder med denne boka om nissen som flytter tilbake til gården. Nissen trenger noen dyr han kan stelle for, noen som tror på ham og naturligvis noen han kan drive gjøn med. Passer for voksne og voksne med barn. Boka ligner på alt av Prøysen, leses gjerne høyt med den hedmarksdialekta du får til.

Powered by Labrador CMS