UNNGÅ TRØBBEL: En vedlikeholdslader er en billig garanti for å unngå startvansker i vinter.
UNNGÅ TRØBBEL: En vedlikeholdslader er en billig garanti for å unngå startvansker i vinter.

Starttrøbbel i kulda?

Med kulda kommer gjerne startvansker på bilen. Flatt batteri er nesten alltid årsaken. Se hvordan du unngår det.

Publisert Sist oppdatert

Flatt batteri er faktisk den vanligste grunnen til at NAF rykker ut for hjelpe bilister. Med enkelt vedlikehold av startbatteriet i bilen slipper du at bilen ikke vil starte om morgenen.

– Nå som det er kaldt er det fristende å skru på setevarmen, rattvarmen og klimaanlegget på full varme. Kjører du kun småturer i hverdagen er alle disse komfortelementene med på å tappe startbatteriet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dette gjelder både nyere som eldre biler, og om bilen går på bensin, diesel eller strøm. Moderne biler har så mye elektronikk at det er ekstra viktig med et toppladet batteri, legger han til.

Mye elektronikk

Teknologien i bilene er i stadig endring. En moderne bil er proppet med elektronikk, styringsenheter, elektroniske støttesystemer og sensorer. Dette krever strøm og batteriet brukes også når bilen står stille. I tillegg er det tyngre for batteriet å starte en kald motor om vinteren. Derfor er det en god idé å lade opp batteriet.

– Har du opplevd startvansker i den kuldeperioden vi er inne, så fyll på strøm. Selv om du fikk start på bilen igjen ved hjelp av en god nabo eller en bilberger, trenger batteriet mer strøm for å være stabilt, rådgir Sødal.

Billig forsikring

Det er lurt å alltid ha fulladet batteri. Batteriet har lettere for å tømmes for strøm når det ikke er toppladet. En vedlikeholdslader er ikke kostbar, og den er enkel å bruke.

– Følg instruksjonene til laderen og sjekk i bilens instruksjonsbok før du kobler laderen til bilens batteri. En natt med lading, og batteriet er godt som gull igjen, sier Nils Sødal. – Det kan lønne seg å lade batteriet jevnlig gjennom vinteren for å unngå startproblemer, fortsetter han.

Dårlig avslutning på hytteturen

Mange oppegårdinger er hyttefolk. Og enda flere er hyttegjester i løpet av en vinter. Når bilen står parkert ute på fjellet i noen dager er det ekstra viktig at batteriet er i toppform så man får start på bilen når man skal hjem.

– Det kan være lenge å vente på bilberging når man er i fjellheimen. Lad opp batteriet før hytteturen, så slipper du det, avslutter Nils Sødal.

Powered by Labrador CMS