Vintersykling

SYKLER TIL OG FRA JOBB: Virksomhetsleder ved Bjørkås sykehjem, Audun Wigdel, renholder Hong Thi Vu, spesialkonsulent Eva Eimstad, avdelingsleder Britt Birkelund og sykepleier Synne Dancke Sandorf.
SYKLER TIL OG FRA JOBB: Virksomhetsleder ved Bjørkås sykehjem, Audun Wigdel, renholder Hong Thi Vu, spesialkonsulent Eva Eimstad, avdelingsleder Britt Birkelund og sykepleier Synne Dancke Sandorf.

På to hjul til sykehjem

På Bjørkås har de satt i gang en kampanje for å få flere ansatte til å sykle til jobb om vinteren.

Publisert

– Vi har 75 ansatte hos oss og rundt 30 ansatte i hjemmetjenesten, men det er ikke så mange av disse som sykler til jobben. Det er kanskje rundt ti ansatte som velger sykkel fremfor bil, så det er absolutt et rom for forbedring, sier virksomhetsleder ved Bjørkås sykehjem, Audun Wigdel (36).

Han sier sykehjemmet driver med endringsarbeid i forbindelse med kommunesammenslåingen om ett år.

– Endring av holdninger til bruk av sykkel er en del av dette arbeidet, sier Wigdel.

Les også: Kolbotn får sykkelhotell til våren

Sykler året rundt

I begynnelsen av desember satt han igang en sykkelkampanje rettet mot ansatte ved sykehjemmet. Det hele startet helt tilfeldig, ifølge Wigdel, som bor på Trollåsen og har en familie med fire barn.

– Jeg har en el-sykkel og sykler til og fra jobben hver dag året rundt. Jeg sykler også når jeg skal på møter i Ski. Det er fint å få frisk luft og samle tankene før jobben. Det er også viktig å satse på sykling, både med tanke på miljø og i folkehelseperspektiv. I tillegg har vi utfordringer med parkering ved sykehjemmet, sier han.

Det var på vei til jobben at 36-åringen fikk en idé om noe tilrettelegging for vintersykling for sine ansatte.

– Jeg fortalte om dette til mine ansatte og fikk en veldig bra respons. En uke senere hadde vi kjelleren full av sykler, sier Wigdel.

Eva Eimstad (56) er en av de ansatte ved sykehjemmet som sykler jevnlig til jobben.

– Jeg har nylig kjøpt piggdekk til sykkelen og er nå klar til vintersykling, sier hun.

SETTER STOR PRIS: Spesialkonsulent Eva Eimstad setter stor pris på tilrettelegging for syklistene på sykehjemmet.
SETTER STOR PRIS: Spesialkonsulent Eva Eimstad setter stor pris på tilrettelegging for syklistene på sykehjemmet.

Fasilitetene

På sykehjemmet har det blitt laget en brosjyre om kampanjen for å informere ansatte om fasilitetene sykehjemmet kan tilby syklistene. I tillegg har virksomhetslederen søkt kommunen om et tilskudd på et par tusen kroner for å kunne kjøpe vedlikeholdsmidler som såpe, olje og annet som trengs til neste år.

Wigdel sier sykehjemmet har en trygg og oppvarmet sykkelparkering i kjelleren. Her er det plass til åtte sykler og mulighet til å lade el-syklene.

– Her har vi også tilgang til vaskestasjonen for vask og daglig vedlikehold av syklene, med såpe og smøremidler som kan brukes i forbindelse med dette. Vi kan også tilby rene håndklær til dusj før jobb, sier Wigdel.

Han håper at med noe tilrettelegging for syklistene vil flere ansatte ved sykehjemmet velge sykkel fremfor bil.

– Det koster oss nesten ikke noe, men vi tilbyr det lille ekstra som vi tror folk setter pris på, sier Wigdel.

Les også: – En verden av sand og slaps

Powered by Labrador CMS