BOKAKTUELL: Cha Sandmæl fra Oppegård er aktuell med sin tredje bok.

Aktuell med sin tredje bok

Tegneserieskaper Cha Sandmæl fra Oppegård er aktuell med tredje bok i den kritikerroste serien Dragens Øye. Ideen kom under en joggetur på besøk i gamle trakter.

Publisert Sist oppdatert

Cha Sandmæl er født og oppvokst i Oppegård. Siden den gang har hen tatt en svipptur innom utlandet for å studere, bor nå i Oslo, og går på visninger for å flytte tilbake til hjemtraktene.

– Skeive folk gjør andre ting enn å komme ut av skap

Cha Sandmæls bokserie om askealven Kha – Dragens Øye – ble valgt ut av NORLA som en av deres fokustitler rettet mot barn og unge høsten 2022.

– Mange av de historiene vi får servert med skeive hovedpersoner handler som regel om det å være skeiv. Jeg ville lage en historie der en skeiv hovedperson fikk lov til å ri på drager og slåss mot onde makter, sier Sandmæl.

Den tredje boka til Sandmæl heter «Fanget», og handler om Kha og Ranja som må lete etter magien som kan fjerne forbannelsene som hviler over dem begge. Jakten på en løsning blir stadig avbrutt av angrep fra dragedrepere – som det yngler av i byen Bergavin. Et helt spesielt bånd skapes mellom de to vennene idet de forstår at den enes forbannelse kan kontrolleres av den andre.

For Sandmæl har det vært viktig med serier som også viser at det er vanlig å være skeiv.

– Vi trenger en blanding av de seriene som handler om det å være skeiv, men vi trenger også serier som viser at det er vanlig. Vi skeive gjør andre ting enn å komme ut av skap, vi har andre problemer også, sier hen.

SERIE: Det er så langt tre bøker i serien Dragens øye. Den fjerde boken er på gang.

Skautraver'n til inspirasjon

– Hovedideen til den siste boka kom jeg på ved brua mellom Taraldrudkrysset og Sofiemyr. På joggeturen hadde jeg tenkt på hva jeg skulle gjøre med boka. Plutselig kom det som lyn fra klar himmel akkurat der; så klart skulle karakteren til en by, forteller tegneserieskaperen.

Ideen kom etter at Sanmæl hadde flyttet til Oslo, men oppegårdingen drar ofte tilbake til hjemtraktene og sin far for å koble av.

– I fortellingen drar de til byen for å hjelpe en babydrage, og jeg hadde hunden til pappa med på tur, de er omtrent samme størrelse. Det ligger nok en link der, ler Sandmæl.

Hen har faktisk ofte funnet inspirasjon til bøkene sine når hen er i området.

– Jeg har likt å høre på Ringenes Herre soundtrack, og løpt Skautraver'n . Jeg har fått veldig mange av de beste ideene mine mens jeg har jogget den turen, sier Sandmæl.

Fantasy, en sjanger til å fortelle om andre ting

Hvorfor Sandmæl skriver fantasy er delvis fordi hen alltid har elsket sjangeren, og delvis fordi sjangeren skaper rom for å fortelle om ting mellom linjene.

– Jeg har alltid elsket alver og drager, og lekt at vi lever i en fantasiverden. Men fantasy er en bra sjanger til å bruke til å fortelle om andre ting, uten at det blir for dirkete.

Som eksempel trekker hen frem drager i sine egne bøker.

– Drager i historien min er sett ned på og jaktet på. Det kan også ses på som homofobi og rasisme uten at det direkte er det, sier hun.

Om Cha Sandmæl

Serieskaper Cha Sandmæl (f. 1992) er fra Oppegård og bor i Oslo.

Hen har studert billedkunst med fokus på illustrasjon og har en bachelorgrad og

mastergrad i Fine Art fra Aberystwyth University i Wales. Cha har laget tegneserier siden 2015 og

Dragens øye er hens første bokserie.

Solgt til utlandet

Det må være mange som liker hvordan Sandmæl tenker, for bokrettighetene er allerede solgt til Sverige og Danmark. Den 12. januar lanseres den tredje boken i den populære serien.

– Siden jeg har studert i utlandet, så var det ekstremt stas å få svensk utgivelse ettersom jeg har venner der. Det er fint at de får lese det jeg har gjort.

Sandmæl forteller at hen to ganger tidligere har vært på forfatterbesøk på en skole her, noe hen har syntes har vært svært hyggelig. Hen har også vært vikar i animasjon på Kolben sitt fritidstilbud tidligere.

Neste ut nå er altså bokbad i Oslo.

– Ja, det blir bokbad på torsdag, og det hadde vært kjempe gøy om noen fra området tok turen dit, avslutter hun.

Lanseringen av Dragens Øye – Fanget finner sted på Norli Universitetsgata i Oslo, torsdag 12. januar klokken 17.

Den første boken i serien ble utgitt i februar 2021, og bok nummer fire kommer allerede til høsten.

Powered by Labrador CMS