TREDJE BOK: Fotograf Lene Imbsen debuterte som skribent i 2007 med sin første bok «Ly for natten» om overnattingssteder i hele Norge. I 2015 ble hennes andre bok utgitt. «Det finnes i Follo» er en guidebok om lokal mat og kortreiste opplevelser i Follo. Nå er den andre versjonen av denne boken lansert. Foto: Yana Stubberudlien

Aktuell med ny guidebok om kortreiste opplevelser

Det er fem år siden Lene Imbsen (41) fra Svartskog ga ut første versjon av «Det finnes i Follo». Mye har skjedd på fem år og nå er en ny versjon av guideboken i salg.

Publisert Sist oppdatert

– Her kan du finne mange spennende tips om steder du kan besøke i hele Follo, om lokalprodusert mat og varer, kortreiste opplevelser med servering i marka og besøksgårder, sier 41-åringen fra Svartskog.

Lene Imbsen er en utdannet fotograf og har tatt alle bildene selv. Hun debuterte som skribent i 2007 med sin første bok «Ly for natten» om overnattingssteder i hele Norge. I 2015 ble hennes andre bok, «Det finnes i Follo», utgitt. For en drøy uke siden ble den andre versjonen av denne guideboken trykket i 1500 eksemplarer.

– Mye har skjedd på fem år, så det var på tide med en oppdatering, sier Imbsen.

Seks lokale aktører

Oppfølgeren er på 165 sider, med kortreiste turtips og opplevelser fra utvalgte steder i Folloregionen med sine seks kommuner (Nordre Follo, Ås, Vestby, Frogn, Nesodden og Enebakk).

Når det gjelder tidligere Oppegård, har følgende seks aktører blitt omtalt i boken: Teltet på Svartskog, Svartskog Spekeri, Svartskog Retro & Vintage, Bjergene honning, Sjødalstrand og Oppegård Brus.

– Det er litt tilfeldig at Svartskog er overrepresentert i denne utgaven, men det er faktisk sant at det finnes mye spennende her, sier Imbsen med et smil.

Tøft for nisjebedrifter

Det kan være tøft å stå alene som en nisjebedrift og ikke være en del av en kjede. "Det finnes i Follo" er et godt eksempel på nettopp dette. Flere av aktørene som ble omtalt i forrige bok, finnes ikke lenger.

SELGES LOKALT: De lokale utsalgsstedene av "Det finnes i Follo" er bokhandelen Norli på Kolbotn torg og Gårdsbutikken på Svartskog.

– Flere av stedene jeg har besøkt og skrevet om siden 2015, ble dessverre lagt ned. Flere bedrifter, blant annet Ruud aktivitetsgård i Ski og iskremprodusenten Soons-is, måtte sette driften på pause. De skulle ha vært i denne boken, men slik ble det ikke, sier Imbsen.

Samtidig påpeker hun at hvis man ikke vet hvor man finner fine lokale opplevelser, er det ikke så lett å bruke dem. Imbsen håper derfor at ved å lese denne boken kan din neste handletur, overnatting eller kulturopplevelse skje lokalt.

– Jeg håper leserne kan hente mye inspirasjon for å bruke de lokale tilbudene omtalt i boken. I så fall har vi begge bidratt litt i dugnaden for et levende lokalmiljø, sier Svartskog-forfatteren.

Fikk mindre spalteplass

Det er også slik at de stedene i tidligere Oppegård som var med i forrige bok som fortsatt eksisterer, som Svartskog Kolonial, OMA, Villa Sandvigen, gården på Svartskog og Gamle Tårhuset Restaurant, er med i denne utgaven også, men de får ikke like mye spalteplass som i forrige utgave.

– De må på ingen måte glemmes, det er like viktig å bruke disse stedene for å holde liv i mangfoldet i lokalmiljøet. For det er det boken handler om, at vi må bruke de tilbudene vi har hvis vi ønsker at de skal bestå, sier forfatteren.

Staycation og felles dugnad

Ved å bruke lokale tilbud og velge kortreist kvalitetsmat bidrar vi til å opprettholde disse tilbudene og et mangfoldig lokalmiljø, og samtidig hjelper vi folk som står bak disse tilbudene.

Lene Imbsen, forfatter og fotograf fra Svartskog

Imbsen sier flere aktører omtalt i denne og forrige boken, har hatt det tøft under koronatiden og merket usikkerheten for fremtiden.

Hun sier begrepet "staycation", altså "stay" og "vacation", som handler om å ta ferien hjemme, har blitt mer naturlig siden koronautbruddet startet i mars.

– Husk at de gode opplevelsene ligger ikke langt unna, men det handler også om en felles dugnad. Ved å bruke lokale tilbud og velge kortreist kvalitetsmat bidrar vi til å opprettholde disse tilbudene og et mangfoldig lokalmiljø, og samtidig hjelper vi folk som står bak disse tilbudene, sier forfatteren.

I boken får leseren mange tips til spennende og annerledes overnattinger og dagsturer i Folloregionen.

– Hvilke opplevelser i denne boken liker du selv aller best?

– Jeg liker å kombinere ulike opplevelser, gjerne i selskap med familien. Da reiser vi til et konkret sted og besøker selve attraksjonen, så går vi litt rundt der og utforsker stedet før vi avslutter turen med en deilig måltid. Av mine favoritter utenfor Nordre Follo kan jeg nevne Håøya Naturverksted i Drøbak, Kråkesølvgruvene på Nesodden, Hølen Kafè i Vestby og Breivoll Gård i Ås, sier Imbsen.

Hun takker de lokale utsalgsstedene av "Det finnes i Follo", som er bokhandelen Norli på Kolbotn torg og Gårdsbutikken på Svartskog.

Les også: Etterlyser lokale tips

Powered by Labrador CMS