LIVSGLAD: Forfatter Dag Birger Rosenberg (75) er aktuell med diktsamlingen Livslinjen. Til tross for en stor hjerneblødning som har preget livet hans for alltid, ser oppegårdingen lyst på livet.

Bokaktuell med dikt fra livet

Dag Birger Rosenberg (75) er aktuell med diktsamlingen Livslinjen. En sår og ærlig samling dikt som har blitt til gjennom 40 år.

Publisert Sist oppdatert

Diktsamlingen er en reise gjennom 75-åringens tanker og følelser, etter han som 32-åring fikk en alvorlig hjerneblødning som nesten tok livet av ham.

– Jeg hadde aldri skrevet et dikt før det. Det var nok noe som åpnet seg, det fikk frem noen følelser, sier oppegårdingen og smiler.

Smilet og latteren sitter løst, til tross for at det har vært tunge stunder siden den skjebnesvangre dagen i 1979. For Rosenberg har skrivingen vært en viktig del av å bearbeide det som hendte, hvordan livet ble, og ikke minst en vei til å hjelpe andre.

Lammet

Etter ni lange måneder med rehabilitering, hvor han kom seg opp fra rullestolen i løpet av den første helgen på Sunnaas, ville Rosenberg tilbake til livet. Han hadde lært seg å skrive med venstre hånd, etter høyresiden ble lam av hjerneblødningen. Han hadde ved ren og skjær viljestyrke reist seg, selv om han siden har måttet bruke stokk.

Kroppen var ikke helt som før, og hans tidligere jobb var ikke et alternativ å gå tilbake til. Han tok kontakt med det som den gang var trygdekontoret.

– Der fikk jeg beskjed om at jeg skulle bli ufør. Det sa jeg nei til. Jeg ville jobbe med mennesker, sier Rosenberg med et smil.

Og det gjorde han. I 1986 var han ferdig utdannet sosionom. Siden har han jobbet for både Ski kommune og Catosenteret i Son. Han er en mann som liker å hjelpe, og det håper han diktene hans kan gjøre også.

Selv om det ligger mye personlig i diktene, synes ikke Rosenberg det er ubehagelig å utlevere seg selv.

– I begynnelsen var det litt vanskelig, men jeg tenker ikke på det nå. Jeg har skrevet den for å bidra, å være til hjelp, som en misjon, sier han.

FIKK GOD HJELP: Diktsamlingen er nå sendt til trykken, og Rosenbergs barnebarn har vært med å utforme forsiden.

Ferdig etter 40 år

Med hjelp fra sønnen og barnebarnet har den 40 år lange skriveprosessen endelig blitt ferdigstilt. Rosenberg skrev sitt siste dikt til samlingen tidligere i år, og resultatet kommer i bokform før jul, ifølge forfatteren.

Han har tidligere skrevet to bøker før diktsamlingen. Én spenningsroman i 2005, og Viljen til livet som kom ut i 2013.

– Viljen til livet var en viktig del av å fortelle det jeg har vært igjennom. Jeg skrev den fordi jeg tror jeg har noe å formidle til andre, sier Rosenberg.

VILJESTYRKE: Rosenberg har brukt «Viljen til livet» til å holde foredrag for blant annet LHL Hjerneslag. Nå håper han diktsamlingen også kan være til nytte og hjelp

Viljestyrke

Den røde tråden gjennom både Viljen til livet og Livslinjen er vilje og stahet. Hvordan veien tilbake til et liv som hadde fått nye verdier har sett ut.

– Jeg ble mer bevisst hva som var viktig for meg, sier Rosenberg, og legger til:

– Jeg ble veldig sårbar rett etterpå. Jeg følte meg ikke som et menneske, bare en pasient. Og plutselig begynte jeg å skrive dikt, sier han lett.

Diktsamlingen blottlegger tanker og følelser Rosenberg har båret på siden den tragiske hjerneblødningen for mer enn 40 år siden. Nå har alle diktene blitt til en ferdig bok forfatteren håper vil kunne glede og hjelpe andre.

Slik bestiller du

75-åringen er klar for å sende ut bøker.

– Jeg har nettopp fått beskjed fra forlaget om at bøkene har kommet. Det betyr at fra neste uke er bøkene tilgjengelig for bestilling. Den kan bestilles/kjøpes via bokhandlere og sendes kunden. Prisen her er 299 kroner, opplyser han.

Man kan også bestille direkte av forfatter til samme pris: E-post er drosenberg88gmail.com. Betaling via Vipps til 90848746

Ett siste alternativ er å bestille gjennom forlaget Kolofon AS. Også her er prisen den samme.

Powered by Labrador CMS