GIKK REKORDHØYT: For en drøy måned siden skrev Oppegård Avis om at prisantydningen på denne eneboligen i Rikard Nordraaks vei på Ingieråsen var 12,5 millioner. Da budrunden var over, hadde prislappen steget med hele 4,1 millioner og endte på 16,6 millioner. Foto: ZOVENFRA AS

689 boliger til salgs i Nordre Follo: 260 i Oppegård og 429 i Ski

De seks Follo-kommunene har til sammen 995 boliger til salgs. Over 69 prosent av disse boligene ligger i Nordre Follo, stort sett i tidligere Ski. Mange av våre lesere lurer på om det lokale boligmarkedet sliter med salg for tiden.

Publisert Sist oppdatert
SVARER PÅ SPØRSMÅL: Bent A. Norderhaug i Attentus Eiendom på Kolbotn.

Ifølge Finn.no er det 689 boliger til salgs i Nordre Follo hvorav 260 boliger er i tidligere Oppegård og 429 boliger i tidligere Ski. Oppegård Avis har bedt eiendomsmegler Bent A. Norderhaug i Attentus Eiendomsmegling på Kolbotn om å forklare dette.

– Sliter dere med å selge boliger i tidligere Oppegård?

Boliger til salgs i Follo:

  • 1. Nordre Follo kommune (totalt): 689 boliger til salgs hvorav 110 bruktboliger og 579 nybygg.
  • I tidligere Oppegård kommune: 260 boliger i tidligere Oppegård hvorav 54 bruktboliger og 206 nybygg.
  • I tidligere Ski kommune: 429 boliger hvorav 56 bruktboliger og 373 nybygg.
  • 2. Vestby kommune: 104 boliger til salgs hvorav 44 bruktboliger.
  • 3. Ås kommune: 22 boliger til salgs hvorav 20 bruktboliger.
  • 4. Frogn kommune: 64 boliger til salgs hvorav 35 bruktboliger.
  • 5. Enebakk kommune: 67 boliger til salgs hvorav 22 bruktboliger.
  • 6. Nesodden kommune: 49 boliger til salgs hvorav 22 bruktboliger.
  • Totalt i Follo: 995 boliger hvorav 253 bruktboliger.
  • Kilde: Finn.no per klokken 09:00 21. november.

– Nei. Statistikken på bruktportalen på Finn.no gir et skjevt bilde av boligomsetningen i området. Den viser ikke at bare en sjettedel av boligene på bruktportalen der er bruktboliger. Mesteparten av boligmarkedet handler om nybygg. Det at det per i dag ligger 260 boligannonser i markedet under Oppegård kan virke som mye, men når vi ser nærmere på tallene, ser vi at bare 54 av disse er bruktboliger. Det er veldig lite, sier Norderhaug, som har jobbet som eiendomsmegler i 27 år.

Det er for tiden 689 boliger til salgs i Nordre Follo hvorav kun 164 er bruktboliger (54 i tidligere Oppegård og 110 i tidligere Ski). Resten er nye boliger.

– Ja, men allikevel. Statistikken på Finn.no viser jo at det er for mange boliger til salgs i Nordre Follo, sammenliknet med alle andre kommuner i Follo. Bygges det kanskje for mye her i forhold til etterspørselen?

– Nei. De kundene vi møter klager over at det er få boliger på markedet. Når det bare er åtte delte boliger for salg, sier det seg selv at blir det stor interesse når det presenteres nye boliger på markedet, sier Norderhaug.

– Vi mener at det ikke bygges for mye i forhold til etterspørselen. Men det er nok ikke riktig type bolig som bygges i Nordre Follo. Det har vært veldig mange leilighetsprosjekter i Oppegård den senere tid. Vi merker stort press på delte boliger fra unge mennesker bosatt i Oslo. De vil ut på landet og la ungene vokse opp i «landlige» og trygge omgivelser. Disse ønsker primært en hageflekk. Se for eksempel på Skogsåsen på Myrvoll. Salget har gått veldig fint – fordi det er et voldsomt behov i markedet, sier Attentus-megleren.

Han sier salg av boliger er ganske lett, og handler om å tilby markedet det folk ønsker, på et sted de har lyst til å bo med en god kvalitet og riktig pris.

– Vi kjenner markedet på pulsen hele tiden og vet hva som trengs. Derfor er det på mange måter rart at vi ikke blir forespurt om trender i markedet fra våre politikere, sier Norderhaug.

De kundene vi møter klager over at det er få boliger på markedet. Når det bare er åtte delte boliger for salg.

Bent A. Norderhaug, eiendomsmegler i Attentus Eiendomsmegling på Kolbotn

Nordre Follo har 69 prosent av boliger i hele Follo

Hvis du ser nøye på faktaboksen Oppegård Avis har laget, er det ingen andre kommuner i hele Follo som har så mange boliger til salgs som det er i Nordre Follo for tiden. Antall boliger til salgs varierer dermed fra 689 boliger i Nordre Follo kommune til bare 22 boliger i Ås kommune.

Nordre Follo har hele 69 prosent av alle boligene (689 av de totalt 995 boligene) i som er lagt ut for salg på Finn.no i de seks Follo-kommunene samlet sett.

Bruktboligene utgjør 25 prosent av alle boligene som er til salgs i regionen, eller 253 av de totalt 995 boliger som er til salgs på Finn.no, men bruktboligmarkedet i Nordre Follo utgjør cirka 43 prosent av bruktboligmarkedet i hele regionen.

Ser vi på statistikken for Oslo, har hovedstaden 2.041 boliger til salgs nå hvorav 1.201 bruktboliger.

– Nye boliger bør fjernes fra bruktportalen

Ifølge Bent A. Norderhaug har han gjennom en lang stund forsøkt å få Finn.no til å endre praksis rundt hvordan de presenterer boliger til salgs på bruktportalen.

– Finn.no er ikke interessert i å snakke om å fjerne nye boliger fra bruktportalen, for at det handler om økonomi, sier den lokale megleren.

Ifølge ham tjener Finn.no godt på å la utbyggerne annonsere på begge portaler (nye og brukte boliger), men påpeker at dette er lite forbrukervennlig.

– Ta et eksempel. En familie har kjøpt en ny bolig og skal selge nåværende. De inviterer tre meglere og velger den megleren som gir høyest prisvurdering, og kanskje lavest provisjon. Denne megleren priser boligen for høyt og det kommer ingen på visning, sier Norderhaug.

– Skader salgsprosessen for boligen

Norderhaug forklarer videre at Finn.no har et system for løfting av boliger som går på følgende forutsetninger; Boligen må være ute av markedet (på Finn.no) i 20 dager. Ellers må man sette ned prisantydning med 5 prosent eller minimum 300.000 kroner. Når man løfter boligen, blir det sendt ut på nytt til registrerte interessenter som har lagt inn søk på Finn.no.

Det er også er slik at nyboligprosjektene som ligger på bruktportalen på Finn.no oppdateres automatisk hver måned.

– Tenk deg at familien over endelig har bestemt seg for å løfte annonsen/sette ned prisen. Like etter løftes mange prosjektannonser og verdien av en relansering blir forringet. Det er fryktelig dårlig gjort og skader salgsprosessen for boligen, påpeker Attentus-megleren.

Han sier at Finn argumenterer med at dersom man er på jakt etter ny bolig, spiller det mindre rolle om boligen er ny eller brukt.

– Ser man det fra et forbrukerperspektiv, er man ikke enig, sier Norderhaug.

Setter ny salgsrekord i år

– Vi har aldri solgt flere boliger enn i år. I hele 2019 hadde vi 209 omsetninger. Det var en ny rekord. Hittil i år har vi hatt 272 omsetninger, og det vil komme flere, sier eiendomsmegler Bent A. Norderhaug.

Sammen med ham har vi sett på statistikken over bruktboligmarkedet i tidligere Oppegård, som er presentert av Eiendomsverdi AS. Sistnevnte henter tall fra meglerne og Finn.no.

Statistikken viser at I løpet av forrige uke (11.-17. november) ble det solgt 11 av de totalt 81 boligene som var til salgs i Oppegård.

Over halvparten av de totalt 70 boligene som har vært til salgs per 17. november utgjør leiligheter, men det er også et stort utvalg av eneboliger. Det er nemlig 36 leiligheter, 20 eneboliger, 7 rekkehus og 7 tomannsboliger til salgs.

Det er leilighetene som selges best i Oppegård, ifølge statistikken fra forrige uke, hvor det ble solgt 4 leiligheter, 3 eneboliger, 3 rekkehus og 1 tomannsbolig.

350.000 OVER PRISANTYDNING: Bildet viser en kjedet enebolig i Ingierkollveien 87, som ble solgt for 7 850 000 kroner, 350.000 kroner over prisantydning, og som var den siste boligen Bent A. Norderhaug solgte i tidligere Oppegård. Det var 15 interessenter til boligen, men ikke alle var på visning. Det var to kandidater i budrunde hvorav de som endte opp som kjøpere kommer fra Oslo.

Fra 5,3 til 8,6 millioner kroner i snitt

Gjennomsnittsprisen (inkl. eventuell fellesgjeld) per bolig i Oppegård er høyest for eneboliger (cirka 8,6 millioner kroner), etterfulgt av tomannsboliger (8,5 millioner kroner), og lavest for leiligheter (cirka 5,3 millioner kroner) og rekkehus (cirka 5,7 millioner kroner).

Når vi ser på gjennomsnittlig kvadratmeterpris, varierer den fra 45.087 kroner for eneboliger til 63.340 kroner for leiligheter. Statistikken viser også at tomannsboliger, som har en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på over 55.000 kroner, selges med størst avvik mellom prisen og prisantydningen, med hele 10 prosent over prisantydningen. Leiligheter og eneboliger selges for 0,1 prosent mindre enn det som var prisantydningen.

Norderhaug understreker at man bør være forsiktig med å omtale salgssum kontra prisantydning.

– Grunnen til dette er at prisantydningen som benyttes i statistikken er siste prisantydning, det vil si etter eventuell prisnedgang i forbindelse med løfting av annonser. Flere boliger som er priset for høyt blir justert ned underveis i salgsprosessen. Statistikken som fremkommer i Eiendomsverdi er basert på prisantydning ved salg, forklarer han.

– Sunt og godt bruktboligmarked

Totalt seks leiligheter var lagt ut for salg forrige uke hvorav fire eneboliger (tre eneboliger i Oppegård og en enebolig på Kolbotn), en liten leilighet på Tårnåsen om et rekkehus på 133 kvadratmeter på Tårnåsen.

– Slik jeg tolker statistikken over bruktboligmarkedet, er det et sunt og godt marked i tidligere Oppegård for tiden. Det som vi, meglerne, opplever som interessant er temperaturen i dette markedet. Det er vanskelig å sammenligne med temperaturen i nyboligmarkedet, da denne er avhengig av hvilke prosjekter som er ute til enhver tid, sier Bent A. Norderhaug i Attentus.

Powered by Labrador CMS