TO BOMMER: Tirsdag 5. oktober ble det montert to bommer på Jan Baalsruds plass.
TO BOMMER: Tirsdag 5. oktober ble det montert to bommer på Jan Baalsruds plass.

Her risikerer du 600 kroner i gebyr

Tirsdag denne uken ble det satt opp to bommer ved øvre torg på Jan Baalsruds plass. Tiltaket skaper reaksjoner hos beboerne på stedet.

Publisert Sist oppdatert

Haakon Krag, som bor med kona i en boligblokk på Jan Baalsruds plass 3 på Kolbotn, reagerer sterkt på dette tiltaket.

– Det er mange eldre som har leiligheter på Jan Baalsruds plass. Vi som bor her kan til tider ha behov for å komme med bil helt inntil boligblokken. Noen av oss, som i tilfelle med min kone, er dårlig til beins, og er derfor helt avhengig av å kunne bli hentet med bil. Det kan ikke være riktig å gjøre dette (montere bommer på stedet) mot de som bor på stedet, påpeker Krag.

For å få svar på spørsmålene rundt de to bommene som ble satt opp på stedet tirsdag 5. oktober, prøvde han å kontakte kommunen på servicetorget i Kolben, men det sistnevnte var stengt for høstferien. Etter flere mislykkede forsøk på å få svar fra kommunen på telefon, kontaktet kan Oppegård Avis.

MÅ SØKE KOMMUNEN: Har du behov for å komme inn på Jan Baalsruds plass med bil, må du søke kommunen om dette.
MÅ SØKE KOMMUNEN: Har du behov for å komme inn på Jan Baalsruds plass med bil, må du søke kommunen om dette.

Privatrettslig skilt

Eirik Kravik Solheim i Nordre Follo kommune forklarer at innkjøring og parkering på Jan Baalsrud plass har vært regulert i lang tid med et privatrettslig skilt, som du ser på bildet under.

Ifølge dette skiltet er det verken tillat å kjøre inn på plassen eller stanse på plassen uten spesiell tillatelse fra Nordre Follo kommune. I tillegg informerer skiltet om at det er vektbegrensning.

600 KRONER I GEBYR: Det ilegges gebyr på 600 kroner ved overtredelse av dette skiltet.
600 KRONER I GEBYR: Det ilegges gebyr på 600 kroner ved overtredelse av dette skiltet.

– Dette overholdes av de fleste, men fra tid til annen blir det skrevet ut kontrollsanksjoner av trafikktjenesten i Nordre Follo kommune for de som ikke gjør det, sier Kravik Solheim.

Etablert av Citycon

Videre sier Kravik Solheim at bomløsningen på Jan Baalsruds plass ble etablert av Citycon, som eier kjøpesenteret Kolbotn Torg, etter krav fra kommunen i forbindelse med midlertidig brukstillatelse til legekontor, som skal etableres nå på Kolbotn Torg.

– Krav om stenging av Jan Baalsruds plass ble satt da det var forventet at enda flere ville velge å kjøre inn. Selve utforming av løsningen med dagens stenging med bom er midlertidig, sier han.

Det var i forbindelse med midlertidig brukstillatelse til etablering av legekontor på senteret at det ble gitt vilkår om at det måtte være etablert en bomløsning på Jan Baalsruds plass før ferdigattest for tiltaket.

Kommunen påpeker at selve utformingen av dagens løsning med stenging av Jan Baalsruds plass med bom er midlertidig.

– Hvordan dette skal se ut på sikt skal avdelingen Vei og park i Nordre Follo kommune arbeide sammen med kjøpesenteret om, sier Kravik Solheim.

– Må søkes om som tidligere

Det er altså ingen forskjell med hva som er tillat fra da det bare var skilt på stedet uten bom og nå som det er skilt med kombinasjon med bom, understreker Kravik Solheim.

Ifølge ham ilegges det i dag et gebyr på 600 kroner ved overtredelse av det ovennevnte skiltet.

– Betyr det at beboerne på Jan Baalsruds plass må søke kommunen om tillatelse?

– De som har et spesielt behov for å kjøre inn på Jan Baalsruds plass må søke kommunen om dette som tidligere. Dette gjelder også beboerne på stedet, sier Kravik Solheim.

– Dette er galskap!

Mona Skjold, som bor i en leilighet på Jan Baalsruds plass 2, er blant dem som reagerer kraftig på tiltaket med bomløsningen. Hun synes også det er dårlig at styret i borettslaget ikke har blitt informert om dette tiltaket.

– Jeg flyttet hit i fjor og holder på med rehabilitering. Hvordan skal jeg få kjørt bort alt som skal kastes når det ikke kan hentes? Varebiler kommer ikke inn via garasjen. Det er høstferie og det er umulig å få tak i noen hos kommunen. Jeg har forsøkt uten hell, sier hun.

– Hvis vi som bor her venter eksempelvis møbler, så må vi altså søke kommunen på forhånd for at vi skal kunne motta disse? Skulle jeg da ha måttet vente i 14 dager på svar og da stå uten hvitevarer til det passer kommunen å svare? Hvis min vaskemaskin, komfyr eller kjøleskap ryker i dag, så kan jeg ikke få dette levert før jeg har søkt kommunen? Det lar seg ikke gjøre! Hva med bevegelseshemmede pasienter til legesenteret? Dette er galskap! utbryter Skjold.

Upraktisk for mange

Anne Elisabeth Henriksen påpeker også at noen må ut av bilen og åpne bommen for å komme inn.

– Pasientene til legekontorer parkerer nok i parkeringshuset, men hva med maxitaxi fra sykehjemmet med dagpasienter, brannbilen og ambulanse, eller FolloRen som henter søppel? Det hadde vært bedre hvis de hadde satt en bom i Solbråtanveien der det faktisk er gangvei, men hvor bilene kjører allikevel, sier hun.

– Bommene står foreløpig åpne

I forbindelse med saken har Oppegård Avis kontaktet avdelingsleder Heidi Brandtenborg i Follo Brannvesen IKS. Etter en kort befaring på stedet kan hun si følgende:

– Da har vi vært på befaring på området. Disse bommene skaper ingen utfordringer for oss. Det er enkel tilgang og foreløpig står de åpne. Dersom de låses av kommunen har vi nøkkel i bilene, sier Brandtenborg.

Powered by Labrador CMS