ET INNHOLDSRIKT LIV: Bondevik har fylt 70 år, og trapper noe ned. Tiden skal gå til gode samtaler på Seniorakademiet på Kolben, skiturer, fotball, og familie. Og selvfølgelig: å arbeide for at andre mennesker skal få det bedre.

– Vi er alle like verdifulle

Kjell Magne Bondevik fylte 70 år i år. Han forteller om starten på den politiske karrieren, om å være bestefar, menneskeverd, og om juleminner.

Publisert

Det er en nydelig høstdag i oktober. Trærne er gule, luften klar og frisk. En herre kommer gående mot Kaffebarn.

Han er tidligere statsminister, KrF-leder, leder av Oslosenteret, fotballentusiast og bestefar.

Les også: Simen Bondevik drømmer om Stortinget

Kjell Magne Bondevik fylte 70 år i år, og har valgt å trekke seg litt tilbake. Det er blant annet slutt på hans faste, velvalgte ord i Oppegård Avis.

– Jeg har jo vært heltidspolitiker i 33 år, og kom til et punkt hvor jeg syntes det var nok. Nå har jeg hatt 12 år med Oslosenteret. Så, ja, jeg ønsker det litt roligere nå. I tillegg prøver jeg å ha to dager på kontoret på Oslosenteret, og tre dager hvor jeg jobber hjemmefra. Da er det roligere, og jeg kan også gjøre andre ting.

Saken fortsetter under bildet. 

Bestefar

BURSDAGSBARN: – Jeg føler på en stor takknemlighet, sa Kjell Magne Bondeviks i hans offisielle mottakelse i forbindelse med hans 70-årsdag i september. 

Som for eksempel å være bestefar.

– Jeg trodde det å være bestefar er oppskrytt, men det er det absolutt ikke. Det er virkelig kvalitetstid! Jeg er med dem på fotball- og håndballkamper, og henter dem i barnehagen.

Les også: 20 år med ungt styre og stell - bli med på BUK-møte

Han er bestefar til ti barnebarn til sammen, fra fem til 17 år. Han har tre barn; den ene familien bor i Grimstad, de to andre her i kommunen.

Starten på det hele

Nå er han 70 år og skal trappe ned etter et hektisk, spennende og offentlig liv. Men hvordan startet det hele?

Les også: 20 år med ungt styre og stell - bli med på BUK-møte

– Foreldrene mine var engasjert i misjonen. Misjonærer kom hjem med bilder fra afrikanske land, og jeg ble imponert over hvordan de klarte å bygge sykehus og skoler med få midler, sier han.

Portrettintervju med Kjell Magne Bondevik på Kaffebar'n 18. oktober 2017 i forbindelse med hans 70-årsdag i september, og at han skal trekke seg mer tilbake, mindre jobb, mer familie. Synnøve Sundby Fallmyr.

Saken fortsetter under bildet.

Politisk aktiv far

Allerede da begynte et stort engasjement for andre mennesker. Det politiske ble tent på gymnaset med friske debatter. Så ble han med i KrFU, og hjulet var i gang.

– Faren min var både politisk engasjert og rektor. Onkelen min var jo Kjell Bondevik, og det gjorde at jeg kunne seile litt på hans navn inne på Stortinget.

Nå er det barnebarnet Simen Bondevik som er på full fart inn i politikken.

Les også: Mega-gave sikret nye uniformer til korpset

– Det er morsomt å snakke med ham om politikk. Nå er det han, ikke jeg, som kommer hjem med papirer fra møter. Jeg sier at han må holde på så lenge han er interessert, men at han må ta egne valg, og ikke bry seg så mye om hva bestefar mener.

Kjørte rundt til fattige

Når du leser dette, er det jul. De gule bladene på trærne er erstattet med hvit snø, og jeg spør derfor Bondevik om han kan dele et juleminne med oss.

– Det må bli fra barndommen i Molde. Faren min var leder av menighetsrådet, og jeg ble med hver jul da han skulle dele ut penger til fattige. Vi kjørte rundt fra hus til hus, og flere av dem står der i dag. Jeg husker at vi ble invitert inn på kaffe, og jeg husker øynene deres da de mottok konvolutten med penger... Det minnet står veldig sterkt, forteller han.

FOTBALLFRELST: Bondevik er en kjent fotballentusiast, og mottok i bursdagsgave en fotball med bærekraftsmålene fra statsminister Erna Solberg.

Les også: Er på banen i Greverudhallen

– Vi må huske på at vi er alle like verdifulle, og at alt dreier seg om enkeltmennesket. Vi snakker ofte om mennesker i grupper, men en gruppe kan ikke tenke eller snakke, det er det enkeltmennesket som gjør.

Saken fortsetter under bildet.

 

Spent på fremtiden

KJENDIS: – De aller fleste er hyggelige, og mange nikker til meg. Her på Kolbotn får jeg stort sett gå i fred. Man blir vant til å være en offentlig person – det må man bare.

70 år er lenge. Hva tenker du når du ser tilbake på livet du har levd?

– Da fylles jeg av takknemlighet. Jeg har opplevd mye, kanskje ufortjent mye. Jeg har vært i hundre land, møtt utallige spennende mennesker, og har vært heldig med den familien jeg har fått.

– Og hvordan ser fremtiden ut?

– Nå er jeg mett på opplevelser, mett på å besøke nye land. Men jeg vil fortsatt jobbe for at andre skal få det bedre. Jeg har ingen planer for hvor lenge jeg vil jobbe og engasjere meg. Det avhenger av krefter, helse og lyst. Jeg er spent på fremtiden, og har bestemt meg for å tilbringe mer tid med familien.

Powered by Labrador CMS