KOM SEG USKADD UT: Det var en person i huset da brannen startet, men vedkommende kom seg uskadd ut.

Boligbrann på Solbråtan

Torsdag ettermiddag ble en historisk enebolig i skogen ved sørenden av Kolbotnvannet totalskadet i brann.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis fikk tips om røykutvikling ved Åsen på Solbråtan like etter klokken 13:00.

STORE STYRKER: Brannvesenet rykket ut med store styrker. Klokken 14:00 jobbet de fortsatt med å slukke brannen.

Kort tid etter ble dette bekreftet av politiet, som fikk melding om brannen klokken 12.55. Alle nødetatene rykket ut og kom raskt på stedet.

Fryktet spredning

Det var kun en person i eneboligen da politiet og brannvesenet kom frem.

– Vedkommende kom seg uskadd ut av. Det var ingen andre inne i huset, opplyste politiet til Oppegård Avis.

Ifølge politiet var det ingen fare for spredning av brannen til andre boliger i området, men de fryktet at brannen skulle utvikle seg til en skogbrann.

– Vi har satt inn store ressurser for å begrense spredningen av brannen til vegetasjonen. Det er fordi at brannen kan spre seg veldig fort når det er så tørt ute, fortsatte politiet.

Historisk bygg

Huset som tok fyr er for øvrig et kjent sted for de historieinteresserte i Oppegård. Åsen er nemlig en gammel husmannsplass i Oppegård, kjent under navnet Fiskeråsen. Dette er den eldste registrerte boplassen i tidligere Oppegård, ifølge Halvor Stormoen.

STOD FAST: Rundt 50 meter før eiendommen måtte tankbilen gi opp på grunn av de trange og bløte traktorveiene.

I dag eies huset og eiendommen av Eivind Sundt.

Fordi huset ligger så avsidesliggende til, med en kronglete traktorvei som eneste adkomst, ankom de fleste av redningspersonene til fots. Brannbilen klarte heller ikke komme seg helt opp til den aktuelle tomten via de trange skogsveiene på stedet, så vannet de slukket brannen med var stort sett pumpet fra et lite tjern ved eiendommen.

Det var faktisk av helt avgjørende karakter etter at de 3000 literne i den fastkjørte brannbilen var brukt opp.

– Under kontroll

Da Oppegård Avis intervjuet innsatslederen for Follo Brannvesen rundt 13.30, ble det opplyst om at brannen var under kontroll, men at røykdykkere fremdeles var inne i boligen for å etterslukke.

FLAKS: Siden brannbilene ikke kom seg opp var det ren flaks at de kunne pumpe vann fra et nærliggende tjern.

– Brannen er under kontroll, men vi har ikke formelt meldt den slukket ennå. Dette er et gammel trehus med laftet tømmer og utvendig panel, og det er mange hulrom. Det er fortsatt en del varmeutvikling, så vi jobber fortsatt med å slukke brannen, sa Freddy Filling, innsatslederen ved Follo brannvesen, til Oppegård Avis.

Store skader

Rundt klokken 14:00 kunne man fortsatt se åpne flammer inne i boligen. Cirka 40 minutter senere kunne brannvesenet endelig bekrefte at de hadde kontroll på brannen.

– Nå har vi kontroll på brannen, men det vil være brannmenn her i noen timer til for å være sikre på at det ikke blusser opp igjen. Bygget er hardt skadet, men det vil alltid være opp til eier om det bør rives eller ikke. Det er i alle fall ikke mulig å bo her, sånn tilstanden er nå, opplyste Freddy Filling, ved Follo brannvesen.

På bildet nedenfor kan du se tydelig at den gamle eneboligen har fått store skader som følge av brannen.

STORE SKADER: Den gamle bygningen har fått store skader som følge av brannen.
Powered by Labrador CMS