FEIRET MED REKTOR: Rektor Elisabeth Edding ved Roald Amundsen videregående skole feiret sammen med elevene i ungdomsbedriften FireSec UB. Fra venstre: HR-sjef Espen Vatne, salg- og produktsjef Kristian Lefdal, daglig leder Ole Henrik Sæve og økonomisjef Marius Jahr.

Ja - vi vant!

De presenterte en idé som kan kan redde mange liv. Nå er elevene ved Roald Amundsen vgs et steg nærmere den europeiske finalen.

Publisert

Det var jubel da guttene fra entreprenørskapsfaget ved Roald Amundsen videregående skole (RA) gikk helt til topps i Gründeridol Follo forrige uke. Konkurransen arrangeres av Ungt Entreprenørskap Akerhus.

– Det var helt ellevilt å gå til topps. Nå skal vi videre til en fylkesfinale på Lillestrøm i slutten av november, forteller daglig leder Ole Henrik Sæve.

Todelt produkt

Gjennom konkurransen settes det fokus på ungdomsbedriftens gode idéer i oppstartfasen, og hjelpe ungdomsbedriftene videre i prosessen fra idè til vare eller tjeneste. Konkurransen arrangeres i tre ulike regioner, der vinnerne fra hver region får en dag med profesjonell mentor og veileder.

– Vi vil gjerne knytte kontakter for et mulig samarbeid.

Ole Henrik Sæve

Ungdomsbedriften FireSec UB er en av mange bedrifter ved RA, og den er organisert som et hvilket som helst annet foretak. HR-sjef er Espen Vatne (18), Kristian Lefdal (18) er salg- og produktsjef , daglig leder er Ole Henrik Sæve mens Marius Jahr styrer pengene som økonomisjef. (Saken fortsetter under bildet)

IDEEN: Ungdomsbedriften FireSec UB mener at det skal være mulig å koble en sensor på trykkmåleren i brannslukningsapparater. Via en app kan sensoren varsle dersom trykket i apparatet ikke er tilfredsstillende, samt når det er tid for rutinesjekk av utstyret.


De fire avgangselevene har klekket ut en idé de håper skal nå langt ut. Det handler om brannslukningsapparat, og hvordan vi til enhver tid skal være sikre på at apparatet fungerer.

– FireSec UB›s idé er et todelt produkt. Vi tilbyr en app koblet opp mot en ekstern sensor, som festes på brannslukningsapparatet. Appen informerer og varsler om trykkfall av slukningsapparat og rutinesjekk av brannsikkerhet.

Utfordrer næringslivet

Under Gründeridol Follo imponerte guttene så mye at dommerne kåret dem til vinnere av hele konkurransen. I slutten av november skal 18-åringene konkurrere mot vinnerne fra Romerike og Asker/Bærum i en fylkesfinale. Vinneren der får en tur til en internasjonal, europeisk Trade Fair-konkurranse.

– Det er selvsagt drømmen. Vi kunne ikke fått til dette uten den gode støtten vi har fra vår lærer Kristin Loen Larsen, sier de unge gründerne.

Læreren roser guttenes kreativitet og stå på-vilje.

– Vi jobber mye med kreativitet og idémyldring for å komme frem til gode forretningsideer. Innovasjon og nyskaping er kjerneelementer vi har stort fokus på. Samtidig skal elevene lære seg å etablere, drifte og til slutt avvikle en bedrift.

I dag er det 28 elever ved RA som har valgt entreprenørskap som spesialisering. Alle er gutter, men læreren poengterer at hun gjerne tar jenter inn i klasserommet også. FireSec-gründerne forteller alle om at motivasjonen til å søke entreprenørskap kom av at de var lei teoretiske fag.

Ole Henrik Sæve spissformulerer det ganske godt:

– En del av det vi lærer på skolen i dag er bortkastet. Ikke ett eneste minutt av entreprenørskap er det, sier han - og utfordrer samtidig næringslivet i Oppegård:

– Vi vil gjerne knytte kontakter for et mulig samarbeid. Vi er overbevist om at det finnes folk i kommunen vår som kan mer om innovasjon, bedriftsutvikling og brannsikkerhet enn oss. De vil vi gjerne høre fra, sier Ole Henrik Sæve.

Powered by Labrador CMS