BUA Oppegård

SAMARBEIDER OM TILBUDET: Bibliotekar Hans Martin Enger, prosjektmedarbeider Tommie Berkani i BUA Oppegård, bibliotekar Kristin Myklebust og leder i Framtiden i våre hender Oppegård, Khanh Thanh Nguyen.
SAMARBEIDER OM TILBUDET: Bibliotekar Hans Martin Enger, prosjektmedarbeider Tommie Berkani i BUA Oppegård, bibliotekar Kristin Myklebust og leder i Framtiden i våre hender Oppegård, Khanh Thanh Nguyen.

Startet med "take away"-utlån på torsdager

BUA Take Away er et nytt tilbud for gratis utlån av forhåndsreservert fritidsutstyr og profesjonelt verktøy.

Publisert

Normalt kunne du låne fritids- og friluftsutstyr, selskapsutstyr og profesjonelt verktøy fra BUA Oppegård i hele bibliotekets betjente åpningstid, men på grunn av covid-19-utbruddet har det vært stengt for utlån siden 12. mars.

Torsdag forrige uke valgte BUA å starte en ny tjeneste: "Take away"-utlån av forhåndsreservert fritidsutstyr og verktøy.

      BUA Oppegård

  • Ble startet i september 2016.
  • Er et samarbeid mellom Fremtiden i våre hender Oppegård, Oppegård bibliotek, Oppegård Røde Kors, Oppegård Frivilligsentral og Nordre Follo kommune.
  • Holder til i Kolben bibliotek på Kolbotn.
  • Tilbyr gratis utlån av utstyr til vintersport, sommeraktiviteter, friluftsliv, verktøy, spill, selskapsutstyr og mye mer.
  • Normal lånetid på det meste av utstyret har nå blitt utvidet fra én til to uker. Unntaket er for kanoene hvor lånetiden har blitt utvidet fra én til tre dager.
  • Det er 18-årsgrense for utlån av kano, SUP og el-sykler.
  • BUA-utstyret bør reserveres på forhånd via Bibliofil-appen eller på kolbenbibliotek.no/BUA.
  • Reservasjonen bekreftes når du får hentemelding.
  • Hent utstyret på BUAs hentepunkt (den blå containeren) i Generasjonsparken bak Kolben på torsdag mellom klokken 15:00 og 19:00.

– Reservasjon i BUA har vært etterspurt lenge, men nå får vi endelig testet det ut, sier Tommie Berkani i BUA Oppegård.

Han sier utstyret reservert fra BUA Oppegård kan hentes kun på torsdager mellom klokken 15:00 og 19:00, på BUAs hentepunkt (den blå containeren) i Generasjonsparken bak Kolben.

– Her har vi laget et system for adskilt utlån og utlevering av BUAs utstyr, sier Berkani.

Av hensyn til smittevern har det også blitt innført karantenetid for det innleverte utstyret.

– Det betyr at det innleverte utstyret skal oppbevares hos oss i en uke før det kan lånes på nytt. Soveposene kan dessverre ikke lånes ut på grunn av smittefare, påpeker Berkani.

Slik gjør du det

25 SYKLER: BUA Oppegård har 25 sykler hvorav to elsykler.
25 SYKLER: BUA Oppegård har 25 sykler hvorav to elsykler.
PUSSER DU OPP HJEMME? Sjekk BUA Oppegård! Her kan du låne mye profesjonelt verktøy. Og det er helt gratis!
PUSSER DU OPP HJEMME? Sjekk BUA Oppegård! Her kan du låne mye profesjonelt verktøy. Og det er helt gratis!

Tjenesten BUA Take Away er gratis og reglene er enkle:

1. Reserver utstyret du ønsker i Bibliofil-appen eller på kolbenbibliotek.no/BUA.
2. Reservasjonen bekreftes når du får hentemelding.
3. Hent utstyret på BUAs hentepunk bak Kolben på torsdag mellom klokken 15:00 og 19:00.

– Unntaket er torsdag denne uken (red. anm.: Kristi himmelfartsdag faller på torsdag 21. mai i år), så denne uken kan forhåndsreserverte ting hentes onsdag 20. mai fra klokken 11:00 til 15:00, sier Berkani.

Utvidet lånetiden til to uker

I tillegg til "take away"-utlån på torsdager, har BUA Oppegård utvidet selve lånetiden fra én til tre dager for de to kanoene, og fra én til to uker for alt annet utstyr.

– BUA er bra både for miljøet, de som har litt dårligere råd og for de som rett og slett ser fordelen med å låne fremfor å eie ting de sjelden bruker, sier Tommie Berkani.

– BUA er bra både for miljøet, de som har litt dårligere råd og for de som rett og slett ser fordelen med å låne fremfor å eie ting de sjelden bruker.

Tommie Berkani, prosjektmedarbeider hos BUA Oppegård

Han påpeker at BUA Oppegård har blant annet mye profesjonelt verktøy fra Bosch, kjøpt inn med midler fra Sparebankstiftelsen DNB. I tillegg har de mange ulike typer sykler for voksne og barn fra fire år og oppover. 

– Nyheten hos oss er flere mindre og lettere telt, som passer til to-tre personer. Dette er i tillegg til flere store telt vi har hatt hos oss, sier Berkani.

Ifølge ham er alt av BUAs friluftsutstyr meget etterspurt.

– Kanoene, teltene, hengekøyene og tursekkene er de mest populære tingene hos oss for tiden, sier Berkani.

– Skaper en fellesskapsfølelse

I slutten av april skrev Oppegård Avis om hærverket på BUAs kanostativ i Veslebukta. I tillegg ble den ene av de to kanoene slengt ut i vannet.

– Kanoen ble reddet og stativet ble reparert av våre frivillige, sier Khanh Thanh Nguyen, leder for Fremtiden i våre hender (FIVH) Oppegård.

Ifølge ham har BUA Oppegård aldri før opplevd hærverk.

– Vi vil gjerne høre fra deg om det er utstyr eller ting du savner hos oss, eller hva du kan bidra med som frivillig.

Hans Martin Enger, varaordfører og bibliotekar

– Vi håper at det ikke skjer igjen. BUA er et fantastisk samarbeid mellom Fremtiden i våre hender Oppegård, Oppegård bibliotek, kommunen, Oppegård Røde Kors, Oppegård Frivilligsentral og helt vanlige frivillige som stiller opp og er med på å skape en fellesskapsfølelse, sier varaordfører og bibliotekar Hans Martin Enger.

Han sier veldig mange ble veldig lei seg da de hørte om hærverket.

– BUA har ting vi alle har felles eierskap til. Det er viktig å forstå og huske dette, sier Enger.

Etterlyser flere frivillige

Hans Martin Enger påpeker at BUA Oppegård er opptatt av å ha mest mulig engasjement i lokalmiljøet.

– Vi vil gjerne høre fra deg om det er utstyr eller ting du savner hos oss, eller hva du kan bidra med som frivillig. Vi trenger hjelp til noen praktiske aktiviteter som for eksempel sykkelvedlikehold og teltreparasjon, men også til å bemanne BUA og hjelpe til med å flytte ting og utstyr.

Les også: Fant ramponert stativ og kano slengt ut i vannet

Powered by Labrador CMS