Sofiemyr skole

SPØRSMÅL RUNDT PRIORITERINGER: Sofiemyr skole har vært forsømt i mange år. Slik ser en av de skolepaviljongene ut i dag. Innfelt bilde viser Nordre Follo rådhus.

Skal barna våre sviktes igjen?

«En king size bulldoser er det eneste Sofiemyr skole trenger for å eliminere problemet «inneklima» en gang for alle», skriver firebarnsfar Jarle Halvorsen i sitt leserinnlegg.

Publisert

Hvis man er resistent mot kunnskap hjelper ikke målinger!

Jeg er vanligvis en svært tålmodig mann, men denne gangen så er rådhuset i ferd med å strekke strikken min for langt. 

Jeg skriver, med mest mulig syrlig stemme, at ventilasjonsanlegget på rådhuset i Ski var en av grunnene til budsjettoverskridelse på 6,4 millioner kroner. De har altså brukt totalt 11,5 millioner kroner på ventilasjon.

Kan det være at de ansatte der ikke ville jobbe og oppholde seg daglig i et bygg med dårlig inneklima?

Kan det være at de ansatte der var redde for hodepine, luftveisplager, sykemeldinger eller annet?

Kan det være slik at de ansatte hadde hatt et verneombud som ettertrykkelig hadde satt foten ned?

Les også: Dette bør du vite om foreløpige kostnader for samlokalisering av rådhusfunksjonene

Hva med gevinstrealiseringsplan for barna?

Videre går artikkelen ut på at man burde skjønne at å bruke litt mer penger nå, så henter vi inn en gevinst i fremtiden i form av mindre utgifter, med andre ord så har man en gevinstrealiseringsplan.

En arbeidsplass koster anslagsvis 1 million kroner over en 10-års periode, ifølge virksomhetsleder i Nordre Follo.

Alle disse tingene kan jeg skjønne! Hvem kan gi meg kostnaden, både den økonomiske og den personlige, på X-antall unger med potensielle senskader etter en 7-års periode på Sofiemyr?

Kan noen både skjønne og beregne gevinstrealiseringsplanen i dette for meg?

Jeg sier IKKE at det er noe galt med de ansatte på rådhuset, men at den samme vurderingen burde vært lagt til grunn for barna på Sofiemyr skole!

Det synes jeg at dine og mine representanter på rådhuset burde skjønne, for her snakker vi om gevinstrealisering på et helt annet plan!

Les også: Sofiemyr skole, et bygg i fritt forfall: Er ikke 60 prosent avvik nok?

Sminke et lik i fem til åtte år

Ifølge rådmannens forslag så skal Sofiemyr skole vaskes med hundre-tusenlapper, mugg skal skrapes vekk ved hjelp av blanke skattekroner, og alt dette for å sminke et lik i enda fem til åtte år.

Til dette skal vi altså bruke 18 millioner kroner, og som alle vet med 100 prosent sannsynlighet; pluss, pluss, pluss!

Dette har vært gjentatt av meg og en rekke andre personer tilknyttet skolen, samt eksterne firmaer med ansvar for måling av luftkvalitet: Dette går ut over læringsmiljø, helse og det psykososiale miljøet på skolen. Elever klager over hodepine, tette, rennende neser, allergier og så videre.

Les også: Vurderer takbytte og tiltak i krypkjeller som større løft på Sofiemyr skole

Har blitt mye bedre etter å ha flyttet til ungdomsskolen

Veni Celine Holden har, som undertegnede, ett barn i 7. trinn på Sofiemyr skole, og hun kunne som meg; gitt blanke blaffen i hele skolen. Våre barn har noen uker igjen på skolen, før de setter kursen mot Fløysbonn ungdomsskole.

Fløysbonn er gjennomgående nedslitt, estetisk stygg som nøkken og med en svært dårlig planløsning for dagens undervisning. 

Men... og dette er vesentlig i en kommune som tydeligvis er såpass økonomisk skakkjørt som Nordre Follo; Fløysbonn er IKKE full av mugg og sopp, og dermed et helsemessig godt skritt fremover for våre barn! 

Jeg er selv en av de «heldige». Min datter har tidvis mye hodepine etter skolen, men er ellers ganske forskånet for plager.

Sønnen til Veni har hatt det adskillig tøffere. Han er nå en av de heldige som har fått klasserommet sitt flyttet opp på ungdomskolen, og har blitt veldig mye bedre i luftveiene etter dette.

Les også: Avdekket våt isolasjon etter taklekkasjen

Toppen av isfjellet

Dette er likevel bare toppen av isfjellet. Det finnes ingen som kan gi oss som foreldre et godt svar på hva som skjer lengre frem i tid.

Kanskje min tilsynelatende heldige datter er en av de uheldige som utvikler senskader som følge av dette?

Kanskje min (eller din) datter er en av de som ikke helt klarer å henge med på læreplanen hele veien gjennom skolesystemet på grunn av plager og konsentrasjonsvansker påført henne gjennom syv år i et mildt sagt sopp-infisert innemiljø?

Kanskje sønnen til Veni er en av de heldige som ikke får påvist senskader og seiler på en fjøl imellom skolen, behagelig fri for allergier, luftveisproblematikk, konsentrasjonsproblemer eller annet?

Vil jeg spille hasard, så drar jeg til Las Vegas!

Les også: Rystet over treneringen av skolesaken

På flukt fra skolen

I mellomtiden så flykter gode resurspersoner ut av døra på skolen.

Alt dette mens rådmannen og politikere synser, snakker og debatterer, foreldre skriver leserinnlegg og raser i kommentarfeltene på Facebook.

Rektor var den siste på skolen som takket for seg, og man kan selv lese seg opp på hvor mange andre resurspersoner som har forsvunnet, utvilsomt til noe bedre, de siste årene.

Og det verste er at jeg forstår og støtter alle disse så utrolig godt.

Ingen andre enn de som er pålagt å oppholde seg der, elever med andre ord, ville satt sine ben på en slik arbeidsplass over lengre tid.

Som ordinær arbeidstaker, så kan man kreve spesial-stoler, spesialtilpassede skrivebord, ergonomiske *sett inn det som passer* og så videre…

"Dette er forslag og planer som jeg, med ettertidens visshet, ikke nøler med å kalle valgflesk, populistisk parti-propaganda og ren skjær blankpolert løgn!"

Jarle Halvorsen, foresatt til elev ved Sofiemyr skole

Som elev på en barneskole så kan man altså ikke engang kreve ren, frisk luft, fri for muggsporer og andre uhumskheter?

Les også: – Barna bør tas ut av skolen i protest

Valgflesk og populistisk parti-propaganda

Det ble publisert et leserinnlegg på oavis.no den 2. juni, som peker på mye av det samme som jeg gjør her, og forfatter hadde et viktig poeng som jeg bet meg merke i.

Han er tilflytter i kommunen (2016), og hadde lest seg opp på skolekretsen som hans barn skulle tilhøre en gang i fremtiden.

Ifølge 2016-planen så var dette allerede på gang, og ny skole skulle stå ferdig i ca. 2021.

Der brant han seg stygt og ettertrykkelig på fingrene! Det viste seg dessverre at disse planene var luftslott på lik linje med, men ikke like tåpelige som, nedsenkbare svømmebassenger i Kolbotnvannet, nytteverdien av plastskøytebaner i Kolbotn sentrum og annet surr.

Dette er forslag og planer som jeg, med ettertidens visshet, ikke nøler med å kalle valgflesk, populistisk parti-propaganda og ren skjær blankpolert løgn!

Les også: Slik ville partiene løse inneklima- og vedlikeholdsproblemene på skolene før valgkampen

Konsekvenser for hele skolekretsen

Hvor mange andre tilflytter/innflytter har brent seg på samme måte?

Hvor mange gode, dyktige lærere eller resurspersoner kommer til å søke seg til dette mugne inneklimaet i årene som kommer?

Blir Sofiemyr skole en midlertidig rasteplass for arbeidskraft som må ha nødvendig erfaring før de stikker videre til en side av gjerdet som utvilsomt er grønnere, men ikke grønt av mugg?

Konsekvensen av dette kan utmerket bli at hele denne skolekretsen får et «taper-stempel», fortjent eller ufortjent, men man lærer og utvikler seg bare så mye som læremiljøet rundt dine barn og deres mentorer kan bidra med.

"Høyre står nå sammen med FrP, Pp og Venstre om å kaste rådmannens forslag rett på miljøstasjonen, i restavfallet, der hvor det hører hjemme."

Jarle Halvorsen, foresatt til elev ved Sofiemyr skole

Men! Og dette er VIKTIG! Det er fremdeles en flott, kunnskapsrik gjeng som holder fortet på lærerværelset på Sofiemyr, og dette er på ingen måte kritikk av dem, de fortjener snarere trampeklapp hver bidige fredag.

Jeg er langt mer bekymret for kvaliteten på deres fremtidige kollegaer, hvis dette marerittet fortsetter.

Les også: Åpent møte om inneklimaet på Sofiemyr skole trakk fullt hus

Forventninger til de folkevalgte

Og så over til Nordre Follo kommune og rådmannen.

Vi har slått sammen to kommuner, og vi har en ny sammensetning i kommunestyresalen.

Alle vet at det, i all hovedsak, er Høyre som har styrt i tidligere Oppegård, og dermed har lagt grunnlaget for den mugne katastrofen Sofiemyr skole.

Det toget har forlatt perrongen, og det er innført både nye rutetider og holdeplasser i en splitter ny kommune, så vil tiden fremover vise om det er nye feiekoster i kommunestyresalen eller om det bare skal feies med gode hensikter og ingen midler?

Høyre står nå sammen med FrP, Pp og Venstre om å kaste rådmannens forslag rett på miljøstasjonen, i restavfallet, der hvor det hører hjemme.

Helge Marstrander (H) skriver på FB at han håper de andre partiene støtter dette…

Nå er det riktignok noen år til neste kommunevalg, men mange har god hukommelse.

Hører dere oss der ute i kommunestyret?

Dere ble valgt inn som en kombinasjon av tillit til dere og mistillit til forrige styre.

Hva har dere tenkt å gjøre med det, og hvem av dere skal vi velgere ta seriøst?

Les også: – Fram er nøkkelen for å løsne skoleproppen

En king size bulldoser 

Det som nå må til er IKKE, som rådmannen foreslår, et kostbart lappverk på eksisterende råtten bygningsmasse, med to paviljonger for å ta høyde for økt elevtall i årene som kommer.

En king size bulldoser er det eneste denne skolen trenger for å eliminere problemet «inneklima» en gang for alle, og det flotte eksisterende uteområdet på skolen vil bestå.

Deretter må HELE skolen erstattes av «Brakkebygrenda skole», det vil si KUN paviljonger.

For de av leserne som tenker at paviljonger også er en kostbar, midlertidig løsning: Som det har vært skrevet ti-tusenvis av ord om; Vi har mange flere skoler i Nordre Follo som må tas i årene som kommer, så her vil det bli gjenbruk av paviljonger helt til de også er utslitt.

Med andre ord er dette mest sannsynlig en svært god innvestering og fornuftig bruk av skattekroner.

Les også: – Nå er det nok å spille roulette med våre barns helse

Fra nedprioritert til attraktivt

Kommer det til å bli solgt noen attraktive tomter i kommunen vår til private utbyggere for å finansiere dette?

Ja, utvilsomt, men det er en kamel som jeg gladelig spiser & svelger mothårs på vegne av alle de fremtidige fem- og seksåringene som gleder seg til første skoledag på høsten, og som skal lære, leke, gjøre herlige rampestreker og gå på epleslang langs skoleveien de neste syv årene på Sofiemyr skole!

 Ny Sofiemyr Skole brakkeskole nå!

Les også: En bønn fra en far

Powered by Labrador CMS