SOMMER PÅ SVARTSKOG: Cecilie Steensen Skovholt er daglig leder for Svartskog kolonial. Kafédriften er blitt en livsstil, og nå starter høysesongen hos serveringsstedet med mye historikk.
SOMMER PÅ SVARTSKOG: Cecilie Steensen Skovholt er daglig leder for Svartskog kolonial. Kafédriften er blitt en livsstil, og nå starter høysesongen hos serveringsstedet med mye historikk.

Kolonialen har åpnet sommeren

Salget av kanelboller når stadig nye høyder på Svartskog.

Publisert

Da alt stengte ned i fjor, måtte hun ta en pust i bakken. Var det dette hun skulle drive med? Cecilie Steensen Skovholt fant raskt veien videre. Det handlet om å tenke kreativt.

– Vi måtte snu oss rundt. Jeg er en type som kjeder meg raskt dersom ingenting skjer. Derfor måtte jeg gjøre noe. Vi starter med å levere tapaspakker, og det tok helt av. Vi klarte ikke å levere nok.

Formidabel økning

Svartskog kolonial kom seg gjennom den første nedstengingen. Senere har det vært smittevern, antibac og avstand – i skjønn forening med vafler, kanelboller og skagenrøre.

– Vi har faktisk hatt en formidabel økning. I fjor økte vi omsetningen med 50 prosent fra året før. Likevel har det selvsagt vært krevende.

Cecilie forteller blant annet om at hun og de ansatte ved kolonialen nærmet konstant er på vakt.

HØYT TEMPO: Fra det lille kjøkkenet triller Cecilie, servitør Kaja Bretteville Myhrvold og de andre ansatte frem kaker, lunsjretter og mye annet. I fjor gikk det kanelboller for over en halv million kroner ut fra kjøkkenet.
HØYT TEMPO: Fra det lille kjøkkenet triller Cecilie, servitør Kaja Bretteville Myhrvold og de andre ansatte frem kaker, lunsjretter og mye annet. I fjor gikk det kanelboller for over en halv million kroner ut fra kjøkkenet.

– Mange ganger daglig har vi minnet besøkende om at de må holde avstand. Både for vår og deres egen sikkerhet. Det er slitsomt, når vi samtidig skal drive en kafé. Vi har lært å kjenne noen nye sider ved oss selv det siste året.

– Heldigvis har vi kommet oss gjennom uten smitte. Jeg har hatt noen vonde tanker om hva som kunne skjedd dersom vi ble slått ut av sykdom. Heldigvis har det gått bra. Nå har vi drevet to år i en pandemi. Jeg gleder meg til verden blir vanlig igjen.

Åpnet sommeren denne uken

Etter en vår med begrensede åpningstider åpnet Svartskog kolonial sommersesongen denne uken. Dette betyr åpningstider til klokken 17 alle dager og klokken 18 på fredager. Oppegård Avis besøkte kafeen mandag denne uken, og midt på dagen var det mange gjester både ute og innendørs.

– Dette er en veldig god start. Vi merker at været har mye å si for besøket. Titter solen frem, kommer også gjestene hit.

I sommer er planen å holde en kafédrift som vanlig. I tillegg jobbes det med et tettere samarbeid med Roald Amundsen-museet litt lenger nede i veien.

– I tillegg har vi åpnet for booking av "Afternoon Tea". Dette var en kjempesuksess før pandemien, og vi regner med at dette tar seg opp igjen nå som samfunnet gjenåpnes, sier Cecilie.

Kanelboller for en halv million

Fra det lille kjøkkenet på fem kvadratmeter trylles det ut retter og bakst. Hver søndag selger Cecilie Steensen Skovholt og teamet hennes blant annet 200 kanelboller. For tre år siden skrev vi at kolonialen hadde solgt 5000 kanelboller frem til oktober. Dette tallet er for lengst passert.

– Nå er det helt vilt, sier Cecilie - og tar frem mobilen.

Hun har raskt tilgang på statistikken og regnskapene. Hittil i år har kolonialen solgt kanelboller for 310.000 kroner. På plassene bak ligger vafler og skagenrøre.

– Det er litt morsomt å se hva kundene kommer tilbake for å kjøpe.

Cecilie trykker seg tilbake til statistikken for 2020. I pandemiåret solgte de kanelboller for litt over en halv million kroner.

– Det er mange kanelboller å trille for hånd på det lille kjøkkenet vårt. Det vil si at vi bruker et årsverk i tre måneder og triller kanelboller, sier Cecilie med et smil.

De siste årene har kolonialen jobbet aktivt med sosiale medier. Stadig ser hun kunder som kommer langveisfra for å besøke kafeen.

– Nå går vi inn i høysesongen for kolonialen. Vi trenger sommeren, og vi håper på masse godt vær. Vi skal i hvert fall ha nok bolledeig på gang, sier Cecilie Steensen Skovholt.

Powered by Labrador CMS