TENKER STORT: Bjørn Richard Johansen, Tønnes Steenersen og Niclas O. Hoff i Nordre Follo FrP mener tiden er inne for å utvikle en masterplan for utvikling av Sofiemyr Stadion-området.

Foreslår en robust og langsiktig løsning for Sofiemyr idrettspark

De elendige forholdene på Sofiemyr Stadion har vært tema i lengre tid. Nå vil FrP i Nordre Follo gjøre noe med dette, og satser på en fremtidsløsning som inkluderer både idrettsanlegg, leiligheter, skole, næring og parkering.

Publisert Sist oppdatert

Oppgaven: I en god masterplan vil vi skape et prosjekt til glede for idretten, næringslivet og folk som bor og jobber i området.

Denne planen skal inneholde moderne idrettsanlegg tilpasset en rekke idretter og som kan kobles til behovet for flere skoler, høyere utdanning og boliger. Det kan også tenkes at noe av politiets utdanningsbehov som følge av Politiets nasjonale beredskapssenter som ligger rett i nærheten kan innlemmes i området. Men også en rekke andre muligheter som vi skisserer nedenfor.

I denne artikkelen tar vi til orde for flere muligheter som vil kunne bidra til å skape en unik utvikling for idretten på Kolbotn og «Nye Sofiemyr».

– En slik masterplan og modell bør vi få laget så fort som mulig. Vi ønsker at det settes ned en prosjektgruppe med kommunen som prosjektleder. Det står bare på politisk vilje, sier Tønnes Steenersen (54), 1. kandidat for FrP ved kommunevalget 11. september.

Det aller viktigste er idrettens behov

– Som innflytter i kommunen har jeg fått med meg at det som skjer på Sofiemyr og rundt Kolbotn idrettslag (KIL) må løses. Vi bør derfor tørre å tenke stort og nytt. Det må utvikles en «masterplan» for Nye Sofiemyr. Og kommunen bør være i front for å jobbe for en god løsning sammen med KIL, sier Bjørn Richard Johansen (57).

Han er FrPs tredjekandidat ved kommunevalget og har blant annet bakgrunn fra bolig- og eiendomsutvikling og fra rådgivningsbransjen. Dersom området utvikles på en måte hvor idretten får være med på den økonomiske oppsiden vil det kunne gi idrettslaget solide inntekter i mange år fremover.

MANGE MULIGHETER: Sofiemyr-området er stort og byr på mange muligheter for å bli utviklet til glede for idretten.

Politiet, forsvaret og idretten

Med bakgrunn i den nye situasjonen vi har fått i Europa som følge av krigen i Ukraina vil det politiske Norge, våre sikkerhetsmyndigheter, politiet og forsvaret ha økt behov for samordning, utdanning og kompetanseutvikling. Vi har allerede Politiets nasjonale beredskapssenter i kommunen. Videre vet vi at forsvaret ønsker å styrke sin tilstedeværelse i Østlandsområdet. Rygge flyplass, som er kort vei fra vår kommune, er på vei til å bli modernisert for 2 milliarder kroner.

– Vi må også anta at Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, i den helt nye sikkerhetssituasjon vi har må se seg om etter nye, større og moderne lokaler utenfor Oslo sentrum. I dag ligger de inneklemt i Nydalen. Nordre Follo og området Sofiemyr bør være ypperlig egnet med sin nærhet til Politiets nasjonale beredskapssenter, sier Bjørn Richard Johansen.

Forsvar, politi og idrett har gjennom generasjoner hatt mye samhandling og samarbeid. Dermed kan vi ha en perfekt beliggenhet for å samordne mer av idretts- og utdanningsbehovet innen disse områdene nettopp på Sofiemyr i kombinasjon med et topp moderne idretts- og arenaanlegg, bolig, næringsformål og parkering under bakken.

– Ikke minst kan alt som utvikles som nytt ha stort fokus på bærekraftige og miljøvennlige løsninger, mener Johansen.

STORE MULIGHETER: Sofiemyr-området er mer eller mindre sju fotballbaner stort. Det gir oss en unik mulighet til utvikling av noe som vil være med å sette Nordre Follo på kartet, samt redde idretten for overskuelig fremtid.

Jens Stoltenberg

En annen ide kan være å så på mulighetene for å skape f.eks. «Jens Stoltenberg International Defence Institute» i Nordre Follo. Det kunne bli utviklet som et konsept sammen med Stoltenberg og norske myndigheter og bli et samlingsted for internasjonale ledere med fokus på utdanning og forskning knyttet til «fred i frihet» i mange år fremover. Videre F &U knyttet til den nye situasjonen vi har fått i Europa og verden etter krigen i Ukraina.

– Vi er alle mektig imponert over Stoltenberg som generalsekretær i Nato. Videre vet vi at han har investert i en fritidsbolig på Svartskog i Nordre Follo. Kanskje kan han tenke seg å være med og skape et unikt kompetansesenter her i Nordre Follo, sier Bjørn Richard Johansen.

Kombinert med et moderne idrettsanlegg er Sofiemyr en perfekt beliggenhet, når han før eller siden går av som generalsekretær i NATO. Forhåpentligvis i et scenario hvor krigen er avsluttet og vi har fred i Europa og Ukraina.

– Her er det mulig å være kreative og skape et internasjonalt samlingspunkt innenfor dette området på Sofiemyr, mener Johansen. Aktører og medspillere her vil være nasjonale, så vel som internasjonale aktører, med betydelige ressurser og finansielle muskler.

Tønnes Steenersen sier:

– Det flotte idrettsanlegget kan romme utendørs og innendørs fotballarenaer, håndball- og turnhall, svømmeanlegg, store moderne tribuner, forelesningssaler, leiligheter og næringsvirksomhet og godt med parkeringsplasser for bil, sykkel og MC. Barneskolen, ny Sofiemyr skole og tennisanlegget vil passe perfekt inn i en slik utnyttelse av eiendommen.

– EN DRØM: Sofiemyr-området er en drøm for en god eiendomsutvikler hvor idrettens premisser må stå i første rekke. Men gjennom et offentlig, privat og idrettslig samarbeid kan vi gjøre noe stort med Nye Sofiemyr.

Sånn kan det bli med politisk vilje

Ja, sånn kan bli. Og det om bare få år om vi i Nordre Follo kommune utvikler en god masterplan i samarbeid med Kolbotn Idrettslag, Idrettsrådet og interesserte arkitekter og eiendomsutviklere.

Nye Sofiemyr Stadion kan bli et topp anlegg og Kolbotn Idrettslags økonomi kan som medutvikler være reddet for generasjoner. Området som bør utvikles strekker seg fra Landerudsenteret på Sofiemyr og nesten helt bort til The Well med Stein Erik Hagen og familieselskapet Canica, som den store eieren.

Vi vil utvikle anlegg

– Vi vil utvikle Nye Sofiemyr Stadion, så vel som flere andre idrettsanlegg i kommunen i årene fremover. Det som trengs, er et visjonært idrettslag, politisk vilje og handlekraft. Videre samarbeid med en eller flere solide eiendomsutviklere, sier Tønnes Steenersen.

Steenersen er fra Langhus og topper FrPs liste til kommunevalget. Han har vært aktiv i kommune- og fylkespolitikken i 16 år, hvorav 12 år i formannskapet. Videre har også erfaring som leder av Follo Næringsråd i 7 år og styreleder i Follo håndball herrer når de var i toppserien i 3,5 år.

– Våre verdier i FrP er ekte, fremoverlent og handlekraftig og vi håper å gjøre et godt valg så vi kan bidra til utviklingen av Nordre Follo i årene fremover, sier Steenersen.

– Når det gjelder idretten tror vi på samarbeid med næringslivet. Det vil også gi rom for å bruke kommunens midler på andre viktige områder og således vise respekt for dine og mine penger, fortsetter han.

FANTASTISK: – Dette kan bli et fantastisk område for idretten, sier Karin Kværner, nr. 2 på FrP-listen i Nordre Follo. Området kan utvikles til noe helt fantastisk i samarbeid med profesjonelle eiendomsaktører til stor glede for Kolbotn Idrettslag. Her fra et bilde i vinter i forbindelse med at FrP i Nordre Follo første gang lanserte tanken om en stor masterplan for Nye Sofiemyr Stadion.

Stor vekst med flere innbyggere

Nordre Follo Kommune står foran stor vekst i årene fremover hvor SSB prognosen sier at det vil bo nesten 71.000 innbyggere her i 2050. Det er en vekst på nesten 9.000 innbyggere fra i dag. Innen 2030 er veksten anslått til 64 827 innbyggere, vel 3.000 mer enn i dag hvor det bor 61 905 innbyggere i Nordre Follo. Vi vet også at de aller fleste av disse vil være unge familier som kommer til å bli aktive i idretten. Bare Kolbotn Idrettslag har 4.000 medlemmer i dag.

– Et moderne anlegg basert på FNs bærekraftmål, med lave driftskostnader og gode aktivitetsbuss vet vi vil være det Kolbotn IL ønsker seg mest av alt, sier Niclas O. Hoff, som er oppvokst rett i nærheten av Sofiemyr.

LOKAL DUO: Niclas O. Hoff er 4. kandidat på Nordre Follo FrP sin liste til kommunevalget. Her sammen med Liv Lønnum fra Ingieråsen på Kolbotn, som er leder av FrP i Nordre Follo.

Tenk stort og med en masterplan

Det store stadionområdet og idrettsparken kan bli en perle for Kolbotn og Nordre Follo. Videre vil FrPs løsning gi Kolbotn IL og kommunen store fremtidige inntekter om det tenkes stort og visjonært. Det er viktig for at kommunen skal kunne levere andre viktige tjenester til sine innbyggere.

FrP mener vi bør invitere eiendomsutviklere til idedugnad for å tenke hvordan vi kan utvikle arenaområdet til glede for idretten, kommunen og lokalsamfunnet. En pilot kan være Sofiemyr stadion på Kolbotn.

Kolbotn IL ble gjort til latter

I en rekke artikler i norsk presse har Nordre Follo kommune blitt gjort til latter for ikke å satse nok på å utvikleanlegg for idretten og kvinnefotballen spesielt. Tilsvarende artikler og utspill har vi sett fra en rekke av idrettens sentrale ledere i Kolbotn IL, så vel som andre idrettslag i kommunen. Når idretten får utfordringer, ja så har det enorme negative ringvirkninger for idrettsgleden vi ser blant barn, unge og eldre i hele Nordre Follo.

I forbindelse med utviklingen av FrP sitt nye program i Nordre Follo er idretten og utviklingen av moderne idrettsarenaer helt sentralt.

Nordre Follo FrP

TRIST DAG: Faksimile fra Dagsavisen 23. oktober i fjor.

Vi ønsker å høre din mening

– I forbindelse med dette utspillet og denne saken ber vi om innspill til vårt program for 2023-2027. Også FrP kan bedre sin politikk på dette området i årene fremover, sier Tønnes Steenersen.

TENKER STORT: Kolbotn satser stort på kvinner. Det bør vi fortsette med og sikte mot en ny storhetstid med en flott arena som kjernen i strategien, sier Tønnes Stenersen i FrP

Nedrykk bør bli opprykk

Idrettens dårlige kår i kommunen ble helt tydelig høsten 2022. Det hele har toppet seg i fjor høst hvor nedrykket til Kolbotn fra Toppserien til 1. divisjon for kvinner, etter 27 strake sesonger og tre ligatitler (2002, 2005 og 2006), ble en realitet.

Vi ser «midlertidig» slutten på en æra, skriver pressen om det som skjer i Nordre Follo.

Vi bør lytte når Norsk Telegrambyrå, NTB, som er eid av de største mediene i Norge adresserer behov for fornyelse og påpeker at en æra er over. Da må vi forstå alvoret. Situasjonen representerer også en stor mulighet om vi nå skaper en ny visjon og plan for og sammen med idretten i Nordre Follo, mener Fremskrittspartiet.

– Her bør vi sammen med idretten være villige til å tenke helt nytt, for igjen å skape en ny storhetstid for idretten med blant annet kvinnefotballen på Kolbotn. Dette vil også være et ypperlig bidrag til å tenke samarbeid med den nye skolen som planlegges på Sofiemyr, sier Tønnes Steenersen.

– Det er også interessant å ta med seg at Kolbotn Idrettslag har vært helt unik med satsing på kvinner, blant annet innen fotball. Vi vet også at politiet, forsvaret og sikkerhetsmyndighetene har stort fokus på å øke kvinneandelen på sine satsingsfelt, forteller Steenersen.

MYE KRITIKK: Faksimile av et av de mange medieoppslagene om de elendige forholdene ved dagens anlegg på Sofiemyr. Her fra Østlandets Blad, 28.4.2022.

Vi vil bygge flotte anlegg

– Men vi i FrP har tro på fremtiden. Om vi får bygget og utviklet flere gode stadionanlegg, blant annet på Sofiemyr, kan det bli starten på en ny epoke og æra for Kolbotn IL, sier Tønnes Steenersen.

Fremskrittspartiet vil ha stort fokus på idretten i perioden 2023-2027. Å legge til rette for utvikling av idrettslagenes mulighet til å bygge moderne og tidsriktige stadionanlegg blir sentralt i FrPs strategi for kommunevalget 11. september.

GODT UTGANGSPUNKT: Området på Sofiemyr idrettspark har et stort potensial for utvikling.

Gi idretten gode vilkår for vekst

– Løsningen kan derfor ligge i å gi idrettslagene mulighet til å samarbeide med private utviklere av området, sier Bjørn Richard Johansen som bor på Ingieråsen på Kolbotn.

Han er rådgiver i kommunikasjonsbransjen og markeds- og kommunikasjonsdirektør i et boligutviklingsselskap. Han er innflytter i kommunen fra Bærum. Han har tidligere jobbet i Unge Høyres Landsforbund og var ungdomskandidat i bystyret i Skien kommune i sin tid.

SENTRAL GJENG: Hans Andreas Limi er FrPs finanspolitiske talsmann på Stortinget, Sylvi Listhaug er partileder i Fremskrittspartiet, Karin Kværner er 2. kandidat til kommunestyret i Nordre Follo, Liv Lønnum er leder av FrP i Nordre Follo og Bjørn Richard Johansen, 3. kandidat til kommunestyret besøkte Sofiemyr stadion i forrige uke.

– Som innflytter i kommunen er det mulig å se ting fra en ny vinkel og det tror jeg spesielt er viktig for å utvikle idrettsanleggene, sier Bjørn Richard Johansen.

Offentlig privat samarbeid

– Gjennom idrettslaget og offentlig privat samarbeid kan vi få utviklet flotte stadionanlegg på Sofiemyr så vel som noen andre steder i kommunen. Her er vi opptatt av å høre hva sentrale idrettsledere tenker om fremtiden, sier Tønnes Steenersen.

– Frem mot valget vil vi møte idretten for å høre hvilke ambisjoner de har med sine anlegg.

Han tenker da blant annet på Østre Greverud idrettspark, Ski idrettsplass, Langhus idrettsplass, Siggerud idrettsplass, Kråkstad idrettsplass, Svartskog idrettsplass og Oppegårdbanen.

BLE INSPIRERT: FrP var nylig på besøk hos Politiets Nasjonale Beredskapssenter, rett i nærheten av Sofiemyr Stadion. I front Tønnes Steenersen, fylkesordførerkandidat i Akershus Liv Gustavsen og partileder Sylvi Listhaug.

Strategisk investering for kommunen

Samarbeider man om å få til gode løsninger mellom idretten, bolig- og eiendomsutviklere, politiet og forsvaret samt idrettsrådet vil vi kunne bli et forbilde, og ikke bli gjort til latter som i dag med hensyn til Sofiemyr stadion.

– Det fine med denne løsningen er at kommunen vil unngå utgifter samtidig som anleggene vil kunne ivareta idretten, næringslivet og behovet for flere leiligheter i de aktuelle områdene, sier Karin Kværner som er 2. kandidat på FrPs kommunestyreliste.

– Private eiendomsutviklere kan sammen med idrettslaget og kommunen, sikre seg betydelige inntekter gjennom løsningen vi legger opp til.

LOKAL KANDIDAT: Nicklas Hoff bor på Sofiemyr. Her ved gjerdet som er satt opp i forbindelse med den nye skolen som bygges rett ved Sofiemyr klubbhus. Han er 4. kandidat på FrPs liste til kommunevalget. Foto: Privat.

Idrett, bolig, næring og parkering

– Gjennom å se på mulighet for å utvikle arenaene som Sofiemyr Stadion og idrettspark til et moderne anlegg bestående av idrettsanlegg, næringsvirksomhet, leiligheter og parkering vil vi sikre idrettslaget med god økonomi og gi grunnlaget for en moderne møteplass, sier Nicklas Hoff (22) som selv bor på Sofiemyr.

Han er 4. kandidat på FrPs liste til kommunevalget.

– Klart vi må gi idretten muligheter for å spille en sentral rolle i utviklingen i kommunen, sier Nicklas Hoff.

FrPs toppkandidater:

1 - Tønnes Steenersen er 54 år og bor på Bøleråsen på Langhus og har vært aktiv i kommune- og fylkespolitikken i 16 år, hvorav 12 år i formannskapet. Han har vært leder av helse- og omsorgskomiteen i Ski i fire år. I denne perioden er han medlem av komite for areal, klima og byggesak. Han har vært leder av Follo Næringsråd i 7 år og styreleder i Follo håndball herrer når de var i toppserien i 3,5 år. Han er daglig leder i sitt eget selskap Kurer Media. I kommunestyret i Nordre Follo er Knut Tønnes Steenersen gruppeleder for partiet.

---

2 - Karin Kværner er 65 år og bor på Langhus. Hun er pensjonist etter en lang karriere i forsikringsbransjen. Karin Kværner har sittet i kommunestyret fra 2011 til 2019 og formannskapet fra 2012-2019. Hun var gruppeleder fra 2016-2019 og satt i Plan Bygg samt i Helse og Omsorg komiteen. Kværner har en periode i Fylkesstyret og tre ganger vært med i nominasjonen til Stortingsvalget.

---

3 - Bjørn Richard Johansen er 57 år og bor på Ingieråsen på Kolbotn. Han er rådgiver i egen virksomhet og markeds- og kommunikasjonsdirektør i et boligutviklingsselskap. Han er innflytter i kommunen fra Bærum. Han har tidligere jobbet i Unge Høyres Landsforbund og var ungdomskandidat i bystyret i Skien kommune i sin tid.

---

4 - Nicklas Olsen Hoff er 22 år og bor på Sofiemyr. Han studerer statsvitenskap ved Oslo Nye Høyskole, er aktiv i Fremskrittspartiets Ungdom, FpU, og jobber på Rema 1000 på Sofiemyr så ofte det er mulighet. Han har sittet i kommunestyret i den nåværende perioden og er medlem i utvalg for Oppvekst, idrett og kultur.

---

5 - Mats Prytz Halvorsrud er 33 år og oppvokst i Ski og bor nå på Finstad, som ligger et steinkast fra Ski sentrum. I det sivile er han daglig leder av Follo Truckutleie AS, og har jobbet som automasjonsingeniør i Nordre Follo Kommune med fokus på innovasjon og automasjon. Han har vært kommunerepresentant i tidligere Ski kommune, fra 2016 og frem til kommunesammenslåingen i slutten av 2019. Der satt han som fast utvalgsmedlem i teknikk og miljø i samme perioden. I dag er han vara i utvalg for klima, teknikk og miljø, og vara i utvalget for oppvekst, idrett og kultur.

---

Etter de første fem plassene som er kumulerte, står følgende:

6. Anne-Marie Torgersen 7. Espen Reian 8. Monica Dervo-Lehn 9. Svein Oddmund Nilsen 10. Øyvind Olsgård 11. Kari Nilsen 12. Per Sindre Hammer 13. Anne Eiklo 14. Jørund Lindgaard Aresvik 15. Natasha Dias 16. Kristoffer Martinsen 17. Jarle Ørnebo.

UTÅLMODIGE: Nicklas Hoff (bak fra venstre), Bjørn Richard Johansen, Mats Prytz Halvorsrud, Karin Kværner og Tønnes Steenersen venter på Follobanen på Ski stasjon.

FrPs utkast til program for kommunevalget 2023-2027:

· Utvikling av idrettsarenaer Nordre Follo FrP ser viktigheten av å utvikle moderne idrettsanlegg i kommunen, og ønsker at dette skjer i samarbeid med idrettslagene, Idrettsrådet og private aktører.

· Kombinasjonen av idrettsarenaer i et livsløpsperspektiv med barn og unge, voksne og eldre med næringsarealer, bolig og parkering kan være med å finansiere utvikling av disse.

· Det er viktig at idretten står sentralt i disse prosjektene og bidrar til en god utvikling som kommer idretten til gode.

· Vi ønsker å bidra til gode løsninger for logistikk/transport for å komme til og mellom idrettsanleggene i samarbeid med idrettslagene og idrettsrådet.

· Vi ser for oss at et samarbeid mellom kommunen, idretten og private kan gi oss økt handlingsrom, og ser for at dette er aktuelt for utvikling av idrettsanleggene på Sofiemyr, Langhus og andre arenaer i Nordre Follo som blant annet Østre Greverud idrettspark, Ski idrettsplass, Langhus idrettsplass, Siggerud idrettsplass, Kråkstad idrettsplass, Svartskog idrettsplass og Oppegårdbanen.

Innspill

Har du innspill til programmet? Send en e-post til FrP sin leder av programkomiteen for Nordre Follo FrP: brjretainer@gmail.com eller ta kontakt på mobil 47 800 100. Vi kommer også gjerne på besøk og befaringer.

Økonomiske bidrag til FrP i Nordre Follo

Vil du støtte opp om FrP i Nordre Follo så kan du bidra til vår konto 9230.15.18120 i BNbank. For praktisk informasjon rundt bidrag kan du ringe oss på 47 800 100.

FrP sin tanke om masterplan for å skape «Nye Sofiemyr»:

1. Etablere et prosjekt til glede for idretten gjennom en stor masterplan for Sofiemyr området i regi av Nordre Follo kommune, Kolbotn Idrettslag og Idrettsrådet med flere.

---

2. Se utviklingen i området i sammenheng med økt behov for utdanning og kompetanse knyttet til politiet, forsvaret og våre sikkerhetsmyndigheters behov for samordning og utdanning – som en direkte følge av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Alle disse enheter har allerede i dag nært samarbeid med idretten. Vi har allerede Politiets nasjonale beredskapssenter i kommunen og kan således være attraktiv for andre statlige prosjekter med grensesnitt til området kompetanseutvikling innen sikkerhet, koordinering og forsvar. Alt element som kan skap verdi for kommunen og være med å finansiere Nye Sofiemyr stadion-området.

---

3. Invitere eiendomsutviklere sammen med arkitektfirma til en idedugnad om å komme opp med en kreativ og god løsning for å utvikle hele Sofiemyr området. Området er stort og vil trolig være attraktivt for de store eiendomsutviklerne. Evt. også gjennom å betale en god inngangspris for å delta i en konkurranse hvor pengene går i sin helhet til Kolbotn Idrettslag.

---

4. I neste fase la Kolbotn idrettslag få ta del av inntektene som kommer som følge av eiendomsutviklingsprosjektet for å sikre foreningens økonomi i mange år fremover. Videre kan det ligge andre mulige inntektsstrømmer når man går i gang med å utvikle ideene i en mulig masterplan.

---

5. Prosjektet må ha hurtig fremdrift for å bidra til å løse idrettens og kommunens utfordringer på kort, mellomlang og lang sikt.

Powered by Labrador CMS