ELLEVE SMITTEDE: Det er meldt om totalt elleve tilfeller tilknyttet 8., 9. og 10. trinn ved Fløysbonn skole. Foto: Yana Stubberudlien

Forsinket rapportering om fire nye smitteutbrudd på skolene

Publisert Sist oppdatert

Til tross for flere kjente smitteutbrudd på flere av skolene i gamle Oppegård siden tidlig i forrige uke, har kommunen ikke rapportert om dette på kommunens hjemmeside før onsdag ettermiddag denne uken.

Mange foresatte har reagert på dette. De opplever at kommunen holder informasjonen tilbake og stiller seg uforstående til dette, særlig i en tid når smittetallene blant barn og unge skyter i været.

– Det gjør meg sint

Mandag 6. september ble det meldt inn et stort smitteutbrudd med 30 smittetilfeller på Roald Amundsen videregående skole (RA vgs). Flere foresatte til elever ved RA vgs reagerer på at informasjonen om dette og smitteutbruddene på de andre skolene i området ikke har vært rapportert fortløpende.

"Sønnen min går på Roald Amundsen vgs. Det er nå stort utbrudd av Covid-19 blant elevene på alle trinn. Lurer på om hvorfor Nordre Follo ikke oppdaterte Covid-sidene med informasjon om smittetilfellene på skolene i kommunen før 6. september! Hadde sønnen min ikke vært elev ved RA vgs, hadde vi ikke visst at det var et så stort utbrudd i området. Jeg har følelsen av at kommunen prøver å skjule hvordan det egentlig er med Covid-19 og ungene våre, og det gjør meg sint. Sønnen min er den eneste som brukte munnbind på skolen, og har valgt å få digital undervisning inntil videre da han er så redd for å bli smittet på skolen. Det er mange foreldre og elever som er bekymret og jeg håper at dere kan ta opp denne saken", skrev en av foresatte til oss tirsdag 7. september.

– Holder ikke noe tilbake

Etter flere henvendelser fra våre lesere tok vi dette opp med kommunen i går, tirsdag 7. september.

– Vi holder naturligvis ikke informasjon tilbake. Årsaken til at det ikke er meldt fortløpende om utbrudd er enormt arbeidspress både hos smittesporere og i kommuneoverlegefunksjon. Vi har måttet prioritere å ha dialog med de berørte og jobbe med TISK/TIST. Mange kommuner står nå i et stort press på smittesporing/testing og kommunelegefunksjon. Det ble også tydeliggjort på pressekonferansen i går, forklarer kommunikasjonsrådgiver Silje Stavik i Nordre Follo kommune.

Klokken 12:21 onsdag ettermiddag ble følgende informasjon lagt ut på hjemmesiden til Nordre Follo:

Smitteutbrudd ved fire skoler: 27 smittetilfeller

  • Sofiemyr skole: Det er meldt om fem smittetilfeller tilknyttet 7. og 5. trinn.
  • Tårnåsen skole: Det er meldt om syv tilfeller tilknyttet 5., 6. og 7. trinn.
  • Østli skole: Det er meldt om fire tilfeller tilknyttet 7. trinn.
  • Fløysbonn skole: Det er meldt om totalt elleve tilfeller tilknyttet 8., 9. og 10. trinn.

– Melder kun om flere enn tre smittede

Kommunen har nå endret rutiner med å melde inn nye smittetilfeller ved skoler, barnehager og andre kommunale institusjoner:

– Vi melder nå kun utbrudd i kommunale institusjoner som har mer enn tre smittetilfeller eksternt. Virksomheter som er berørt har direkte kontakt med smittesporingsteamet, skriver Silje Stavik i en pressemelding.

Hun skriver videre at på grunn av et stort press på smittesporingsteamet og kommuneoverlegefunksjonen, kan det oppstå noe forsinkelse i rapporteringen om nye smitteutbrudd i form av informasjon om dette på kommunens nettside.

– Håndtering av utbruddet og direkte dialog med og informasjon til berørte prioriteres, presiserer Stavik.

Hun viser også til kommuneoverlegens budskap på pressekonferansen tirsdag 7. september:

«Pandemien er nå i en ny fase og vi må endre vårt syn på Covid-19. Vi må i større grad akseptere og leve med smitte i samfunnet. Vi klarer ikke å utrydde viruset, det vil være i samfunnet i lang tid. De som ikke er vaksinert må regne med å bli smittet på et eller annet tidspunkt. Når de risikoutsatte gruppene er vaksinert, er ikke smittetallet lenger styrende. Det avgjørende er hvor mange som blir alvorlig syke og lagt inn på sykehus.»

Likte ikke kommunens forklaring

Kommunens forklaring falt ikke i smak hos flere av våre lesere.

– Det er jo bare dårlige unnskyldninger for å ikke rapportere. Ikke alle i risikogrupper har mulighet til å vaksinere seg heller, og da trenger de å vite om smitte. Det holder bare ikke å si at folk må regne med å bli smittet, skriver en av leserne etter å ha lest saken på nett.

Powered by Labrador CMS