NYTT ALBUM: Svartskog-komponisten Maja S. K. Ratkje er nominert for det nye albumet ved navnet «Maja S. K. Ratkje: Works for String Orchestra
NYTT ALBUM: Svartskog-komponisten Maja S. K. Ratkje er nominert for det nye albumet ved navnet «Maja S. K. Ratkje: Works for String Orchestra", som ble spilt inn av TrondheimSolistene i "koronatiden». Fotograf: Marte Haltli

Nominert til Spellemann for femte gang

Den internasjonalt anerkjente musikeren og komponisten Maja S. K. Ratkje fra Svartskog er nok en gang nominert til Norges største musikkprisutdeling.

Publisert

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (47) er en komponist og musiker i verdensklasse. Hun skriver musikk for orkester og ensembler, elektroniske og akustiske lydinstallasjoner og scenisk musikk.

47-åringen, som bor med sin familie på Svartskog, reiser vanligvis rundt i verden med musikken sin, både som utøver, improvisasjonskunstner og komponist.

Da de totalt 96 nominerte til årets Spellemann (Norges største musikkprisutdeling) ble offentliggjort på en digital pressekonferanse fredag forrige uke, fikk vi vite at Maja er blant disse.

Ratkje er blant de fire nominerte innen kategorien "TONOs Komponistpris 2020", som er en av de 23 kategoriene til årets Spellemann.

Femte Spellemann-nominasjon

Dette er Ratkjes femte Spellemann-nominasjon gjennom karrieren. Forrige gang ble hun nominert til Spellemann i fjor, for albumet «Sult».

Denne gangen er Svartskog-komponisten nominert for det nye albumet ved navnet «Maja S. K. Ratkje: Works for String Orchestra», som ble spilt inn i «koronatiden».

Platen er produsert av TrondheimSolistene, som har vunnet tre Spellemannspriser i klassen klassisk. Det er ikke tilfeldig at et internasjonalt anerkjent norsk kammerorkester fra Trondheim har valgt Svartskog-komponisten.

– Det er en stor gave

Ratkje er nemlig opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Svartskog etter å ha fullført videregående skole. Hun sier at det var TrondheimSolistene som tok initiativ til det nye albumet, som har ført til den nye Spellemann-nominasjonen.

– Jeg ble positivt overrasket da et orkester i verdensklasse har valgt å spille inn min musikk. Det er en stor gave, sier den profilerte komponisten beskjedent.

I fjor fikk Ratkje norsk jazz' høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, og Liv Ullmann-prisen. Hun har også mottatt andre priser i inn- og utland, deriblant Edvardprisen (to ganger) og UNESCOs Rostrumpris samt Award of Distinction. I 2001 mottok Ratkje, som første komponist i Norge, Arne Nordheims komponistpris. I tillegg til de fem Spellemann-nominasjonene var hun også Grammy-nominert i kategori «Best Surround Sound Album» (2016).

Resultater i april

I april får vi vite hvem av de nominerte som tar med seg de prestisjetunge Spellemannharpene hjem for musikkåret 2020.

I uke 15 er det duket for fullt Spellemannfokus i alle NRK sine kanaler før det rundes av med et TV-show fredag 16. april på NRK1.

Slapper ikke av

Mens du venter anbefaler jeg deg å lese Ratkjes blogg som hun oppdaterer jevnlig. Her kan du også finne hennes personlige koronaberetning for 2020.

Den sistnevnte beskriver hvordan pandemien har påvirket henne, inkludert alle avlyste utenlandsoppdrag og manglende TONO-inntekter.

– Generelle stipender er kanskje den beste støtteordningen for profesjonelle kunstnere i den situasjonen vi er i nå. Den ekstraordinære økningen i kunstnerstipender bør få bestå også for framtiden å sikre flere kunstnere mot det uforutsette, skriver 47-åringen.

– Koronaen har gjort det vanskelig å konsentrere seg, man bruker skrekkelig mye tid på administrering og omrokkering av alle slags avtaler og gjøremål, og på å bekymre seg, men det har også ført til frigjort tid til «unyttig» kunstnerisk arbeid som kanskje er bra på sikt, at man lærer seg nye grep og tar i bruk nye kanaler, for eksempel lage sitt eget label og gi ut på Bandcamp, når de vanlige kanalene går i stå, skriver Ratkje.

Powered by Labrador CMS