Covid-19

SKAL VARSLE OM SMITTE: Appen Smittestopp, som ble lansert 16. april, skal om kort tid varsle brukerne om smitte.
SKAL VARSLE OM SMITTE: Appen Smittestopp, som ble lansert 16. april, skal om kort tid varsle brukerne om smitte.

Så mange bruker Smittestopp i Nordre Follo

Hver fjerde innbygger i Nordre Follo bruker appen Smittestopp, men det er en nabokommune som ligger på topp i Follo når det gjelder andelen aktive brukere.

Publisert

I Nordre Follo har det blitt registrert 12.594 aktive brukere av Smittestopp-appen. Det betyr at hver fjerde innbygger (eller hele 27 prosent av alle innbyggere) i vår kommune) over 16 år har godtatt at Smittestopp-appen deler data til Folkehelseinstituttet (FHI).

Ved hjelp av GPS og Bluetooth samler appen informasjon om hvor mobilen er, og hvilke andre mobiler som er i nærheten.

Disse dataene brukes både til å kunne identifisere nærkontakter til smittede, og til å lage anonymisert statistikk for å kunne analysere bevegelsesmønstre i befolkningen, slik at FHI kan vurdere hvor stor risikoen for smitte er i ulike situasjoner.

Deler andreplassen med Vestby

Antall og andel aktive brukere av Smittestopp i Follo:

Nordre Follo: 12.594 (27 prosent)

Ås: 4.569 (28 prosent)

Vestby: 3.822 (27 prosent)

Frogn: 3.276 (25 prosent)

Enebakk: 1.785 (20 prosent)

Nesodden: 3.422 (22 prosent)

* Aktive brukere er brukere hvor mobiltelefonen har sendt GPS- eller Bluetooth-data inn til Folkehelseinstituttet. 

Kilde: FHI, statistikken per 5. mai

I Follo er det Ås kommune som ligger på topp i andelen brukere som sender data fra appen til FHI (red. anm.: Se hele oversikten i faktaboksen), mens Nordre Follo og Vestby kommuner deler andreplassen.

Enebakk kommune har den laveste andelen i antall aktive brukere av appen.

Nedgang i antall aktive brukere

På landsbasis ligger Bykle kommune på topp i andelen brukere som sender data fra appen (58 prosent aktive brukere). Totalt har Smittestopp-appen 749.365 aktive brukere per tirsdag 5. mai.

Dette er en nedgang på drøye 150.000 brukere fra forrige uke (tirsdag 28. april) da det ble registrert nærmere 900.000 aktive brukere i Norge.

Ifølge FHI har 2.711 brukere kun sendt Bluetooth-data, og er ikke registrert på kommune.

Skal analysere dataene om kort tid

Appen skal etter hvert varsle personer som har vært utsatt for smitte fra koronavirus, og gir data til FHI om hvordan befolkningen beveger seg og hvor stor grad av kontakt det er i befolkningen. Slik kan FHI vurdere hvordan smitteverntiltakene fungerer.

– Vi har ikke ennå en konkret dato for når analysene skal foreligge, men det kan ikke være lenge til vi har alt på plass, sier medievakt Per Kristian Svendsen ved FHI.

Startet kontroll av Smittestopp

Antallet nedlastinger av Smittestopp-appen per i dag er på 1.532.000, ifølge medievakt Per Kristian Svendsen ved FHI. Dette tallet dekker både de som har lastet ned appen, slettet den, og eventuelt lastet den ned igjen. Opplysninger om brukere som ikke har sendt data siste uke, blir slettet, ifølge FHI.

Datatilsynet følger med på utviklingen med Smittestopp. "Det er enighet om at måten å registrere folks bevegelser på slik det gjøres i appen, er et inngrep i den enkeltes personvern. Vi har derfor valgt å føre kontroll med appen", skriver Datatilsynet på sin hjemmeside.

Datatilsynet presiserer at i utgangspunktet er de positive til å bruke tilgjengelig teknologi til å bekjempe pandemien vi nå står i.

"Dette er imidlertid under forutsetning av at de tekniske løsningene er innenfor de juridiske rammene, for å beskytte den enkeltes integritet og selvbestemmelse", skriver Datatilsynet.

Les også: Sjekk siste nytt om covid-19 i Nordre Follo

Smittestopp i Nordre Follo siden 2. mai

På hjemmesiden til Nordre Follo kommune kan du finne en oversikt over hvor mange innbyggere som har testet positivt på covid-19.

Ifølge den siste innrapporteringen per søndag 10. mai har det ikke blitt registrert noen nye smittetilfeller med covid-19 i vår kommune på over en uke (siden lørdag 2. mai).

Totalt har 98 personer fått påvist covid-19 og tre personer døde siden det første smittetilfellet ble registrert i Nordre Follo for drøye to måneder siden (10. mars).

Les også: Musegiftmidler forbys til privat bruk