Den klassiske gitarens dag i Oppegård

STARTER NY TRADISJON: Gitarpedagog ved Oppegård kulturskole, Roy Henning Snyen (50), inviterer alle til gitarkonserten i sal 1 på Kolben.

Inviterer alle til gratis gitarkonsert

Den klassiske gitarens dag markeres for første gang i Oppegård kommune. Det blir gratis gitarkonsert på Kolben i kveld.

Publisert

– Den klassiske gitarens dag markeres over hele Norge. Dagen ble opprettet av Forening for Klassisk Gitar i Norge i 2015, sier Roy Henning Snyen (50), som håper gitarkonserten den 1. februar blir også en fast tradisjon i Oppegård i tiden fremover.

Konserten, som starter klokken 18:00 i Kolbens sal 1, er gratis og åpen for alle.

Snyen har jobbet som gitarpedagog ved Oppegård kulturskole i 16 år, og lover et variert program denne kvelden. Han åpner konserten ved å spille noen av de stykkene som har inspirert ham til å bli glad i klassisk gitar.

Åpner konserten

– Vi skal spille de fineste stykkene vi vet om! Folk hører lite klassisk gitar i det daglige, så konserten blir en slags innføring i klassisk gitar, og passer både for de som er allerede kjent med klassisk gitar, men også for de som er nysgjerrige, sier Snyen.

Selv er han aktiv som musiker og har spilt inn flere solo-CD-er, og medvirket på andres innspillinger. 50-åringen fra Myrvoll holder egne solokonserter, men spiller også med andre musikere og sangere i forskjellige konstellasjoner. Han spiller ofte i Den Norske Opera dersom de trenger en gitarist.

Les også: Denne festivalen rocker max!

To gitarorkestre

16 unge gitarelever i alderen fra 10 til 16 år fra Oppegård kulturskole tar over scenen etter Snyen.

– Som publikum vil du høre noen elever spille sammen i gitarorkester, mens andre utfordrer seg selv i duo- og solospill, sier Snyen.

UNIK OPPLEVELSE: Gitarist Petter Richter, som har vunnet flere internasjonale priser, skal spille en egen avdeling.

Les også: Menn Med Gitar

Hovedgjest

Gitarist Petter Richter, som er nyansatt førsteamanuensis på gitar ved Norges Musikkhøgskole (NMH), blir hovedgjest på konserten og skal spille en egen avdeling.

Richter er selv utdannet ved NMH, men har også tilleggsutdanning fra Tyskland og Frankrike. Han har vunnet flere internasjonale priser og holder konserter både alene og sammen med anerkjente musikere og sangere, som for eksempel Henning Kraggerud (fiolin). Han har nylig gitt ut solo-CD-en «The Distant Sarabande», som er innspilt i Lydfest Studio på Sofiemyr med Trond Kjelsås som produsent.

Les også: En klassisk LydFest

Flere ledige gitarplasser

Interessen for gitar har økt, ifølge Roy Henning Snyen, som er meget glad for det.

– Kulturskolen i Oppegård har over flere år jobbet for å få ned ventelistene på gitar. Nå er det nesten ikke ventetid i det hele tatt. Vi har ansatt flere gitarlærere og ønsker flere elever velkommen til oss. Per i dag har vi noen ledige plasser på både elgitar og akustisk gitar, sier han.

Selv spilte han mye elgitar da han var ung, men gikk over til akkustisk etter hvert.

– Da jeg var ung, ble jeg anbefalt å starte med klassisk gitar. "Hvis du ønsker å bli god på elgitar bør du starte med klassisk først", skrev en av mine gitarheltene i gitarmagasinet den gang. Denne anbefalingen støtter jeg. Klassisk musikk er virtuos og vakker, gjennomarbeidet og solid. Den er svært variert i uttrykk og er ofte krevende teknisk. Dette er kvaliteter og utfordringer jeg setter stor pris på, sier den erfarne gitarpedagogen.

Han sier Oppegård kommune har veldig mange klassiske musikere.

– Vi har flere klassiske gitarister som er profesjonelle. Det er viktig med inspirasjon. Er du opptatt av gitar, bør du lytte til mye musikk og oppsøke gitarister. Gå inn på YouTube eller Spotify, søk på klassisk gitar og bli inspirert, anbefaler han.

Les også: Utvider med kunstsalg

 

 

Powered by Labrador CMS