Drapsforsøk på Trollåsen

DRAMATISK OPPLEVELSE: En 47-åring trakk kniv og satte ansatte og pasienter ved Trollåsen legesenter i stor fare tirsdag 5. juni.
DRAMATISK OPPLEVELSE: En 47-åring trakk kniv og satte ansatte og pasienter ved Trollåsen legesenter i stor fare tirsdag 5. juni.

Mann tiltalt for drapsforsøk på Trollåsen legesenter

En 47 år gammel mann fra Oppegård er tiltalt for drapsforsøk på Trollåsen legesenter i i fjor sommer. Vedkommende prøvde å drepe en kvinnelig ansatt med kniv og truet med å drepe alle som var på legesenteret, i tillegg til behandlere og deres familier, 40 personer på Nav-kontoret i Oppegård samt flere polititjenestemenn og ansatte ved et sykehus.

Publisert

NTB omtalte saken først. De skriver at i tiltalen har statsadvokat Sturla Henriksbø nedlagt påstand om forvaring, og dersom tiltalte ikke kan straffes vil han be om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Det var 5. juni i fjor at 47-åringen gikk inn på legekontoret til Trollåsen legesenter og krevde å få beroligende midler. Vedkommende fikk avslag og like etter oppsto det stor dramatikk.

Forsøkte å drepe en kvinne med kniv

Oppegård Avis skrev om hendelsen i fjor sommer. Vi skrev at 47-åringen kom seg over resepsjonsdisken og satte ansatte ved legesenteret i stor fare, ifølge vitner på stedet.

Mannen, som er bosatt i Oppegård og en kjenning av politiet, er nå tiltalt for å ha forsøkt å drepe en kvinnelig ansatt på legesenteret ved å stikke en kniv mot hodet hennes. Kvinnen klarte å rygge unna slik at han ikke traff henne med kniven.

Da det oppsto skrik i den dramatiske situasjonen, kom legene stormende ut fra sine kontorer for å bistå. Samtidig ble alarmknappen med direkte varsling til politiet trykket inn.

– Vi fikk den første meldingen fra legesenteret klokken 12.36 og var på stedet klokken 12.44, sa operasjonsleder Ronny Årstein til Oppegård Avis den dagen.

Truet flere pasienter i venterommet

Ifølge vitner trakk mannen seg tilbake og inn på et toalett. Der skal han ha oppholdt seg i en liten periode, før han gikk ut og passerte en rekke pasienter og ansatte før han forsvant ut fra legekontorene.

På grunn av bevæpningen var det selvfølgelig ingen som gjorde noen forsøk på å stoppe mannen, og han begynte å true de andre pasientene i venterommet.

Les hele saken her: Truet med kniv på legekontoret

«Det vil bli større enn det man så i Oslo med Anders Behring Breivik. Vent og se. De som prøver å komme seg unna, skal bli tatt med pumpehagle.»

Tiltalte 47-åring

"Skulle drepe alle"

47-åringen er også tiltalt for å ha truet med å drepe behandlere og deres familier, i tillegg til trussel om å drepe 40 personer på Nav-kontoret i Oppegård kommune.

Ifølge tiltalen skal mannen ha sagt at ingen skulle slippe ut av bygget (red. anm: Trollåsen legesenter), og at han skulle drepe alle.

Videre uttalte han at «det vil bli større enn det man så i Oslo med Anders Behring Breivik. Vent og se. De som prøver å komme seg unna, skal bli tatt med pumpehagle.»

Truet flere polititjenestemenn og sykehusansatte

Mannen skal deretter ha gått inn i Kiwi på Trollåsen og ut på andre siden, før han tok seg i retning Gjersjøen. Politiet kom under full utrykning og med fullt beredskapsutstyr til Trollåsen legesenter etter kort tid og mannen ble pågrepet.

Vedkommende har også kommet med trusler overfor polititjenestemenn mens han befant seg på Trollåsen legesenter, på politistasjonen i Sarpsborg og ved Kalnes sykehus.

Tre dager til hovedforhandlingen

Saken kommer opp i Follo tingrett 19. november. Det er satt av tre dager til hovedforhandlingen.

Statsadvokaten har allerede varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaring. I tilfelle mannen ikke kan straffes, tas det forbehold om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

Les også: Skal vurdere bedre beredskap på legesentrene