BRUK HELE DYRET: Gården på Svartskog bruker hele dyret. I år trekker de frem juleskinka som det heteste tipset til hva du bør kjøpe til jul.

Bærekraftig julemat fra Svartskog

Kristin og Hilde Hammer Aukrust driver Gården på Svartskog. De oppfordrer til å bruke hele dyret når du kjøper kjøtt, og lover du kommer til få deg mange gode, og kanskje nye, smaksopplevelser.

Publisert

Kortreist, økologisk og lokalmatproduksjon med fokus på velferd, er stikkordene duoen bruker om Gården på Svartskog. Kristin og Hilde Hammer Aukrust byr på kjøtt fra dyr som har beitet i området, og de er helt klare på hva du bør investere i for å kose deg i jula.

KAN KNASKES OVER HELE JULA: La den trekke og vipps så har du til julefrokosten og snikspising fra kjøleskapet i jula.

Knallgod til frokost

Ifølge Kristin er de en typisk julebedrift, selv om de selger varer året rundt. Og det går ikke bare i kjøtt fra området, men gårdsbutikken selger blant annet også honning fra naboen, Oppegård brus, og skinnfeller fra dyrene. Å bruke hele dyret er så viktig for de to at de til og med selger julekranser av ulla til sauen. Det blir vel ikke stort mer bærekraftig enn det.

Hilde påpeker at nå er det mye ribbepakker og pinnekjøtt som det går i, men selv er hun rask med å trekke frem kjøttet hun håper mange får øynene opp for i jula.

– Vi har en fantastisk god røkt skinke som alle bør smake, reklamerer en entusiastisk Hilde.

Bildet hun maler er jo lett å la seg friste av. Et dyr som har levd et godt liv, lettvint tilberedning hvor kjøttet trekkes i et par timer eller mer mens du gjør andre ting, og volila, så har du kjøtt du kan spise kald gjennom hele jula.

– Og vi bruker en veldig dyktig pølsemaker, så dette røkes ordentlig, legger hun til, og skyter inn at skinka er super til julefrokosten.

GAVEIDE: Duoen på Svartskog tror en skikkelig skinnfell vil gjøre seg som god julegave. Skinnfellene deres kommer fra egne dyr på gården, og er en del av fokuset på å bruke hele dyret.

Bruker hele dyret

Duoen er svært opptatt av at man bruker hele dyret når det først har blitt slaktet.

– Det er blitt slik at mange bare vil ha deler av dyret, men det er ikke bærekraftig, og man går glipp av mange gode smaker ved å ikke bruke hele dyret, påpeker de to.

Derfor selger de ikke bare ribbe, men ribbepakker som også inneholder både julemat og andre gode stykker, frister de.

– Det som ikke brukes ved første måltid kan legges fryseren, slik at det ligger klart til å bli god middag en annen dag. Det er ikke noe hokuspokus, det er god mat som er enkel å tilberede.

Hilde forteller at mange ønsker kun å kjøpe ribba, men det håper hun folk etterhvert ser at ikke er bærekraftig.

– Kjøttet holder ett år i fryseren, det er i det miste det det er lov å merke det med, men i virkeligheten er sannsynligheten stor for at kjøttet kan spises etter det også, poengterer hun.

JULEKRANS AV ULL: Kreativiteten finner nye veier på Svartskog Gård.

Måtte endre etter korona

Hilde forteller at siden 2020 har de måttet tilpasse formen. De som alltid har solgt hele og halve dyr, så at dette forsvant under korona.

– Korona gjorde at vi måtte tenke annerledes, og dermed ble det gårdsbutikk på oss. Folk bestiller på nettet og får en sms når det er klart for at de kan komme hit og hente, forklarer hun, mens Kristin skyter inn at man kan handle i butikken også.

De to forteller at det nå om dagen går mye i julemat generelt, men at de merker at folk har litt dårligere råd i år.

– Men vi håper de unner seg litt god julemat allikevel. Vi er veldig glad for å ta en matprat, og vi har mange gode tips til enkel og god tilberedning av det meste, avslutter de.

Gården på Svartskog holder til inn alleen rett ovenfor kirka på Svartskog, og ble du fristet til å unna deg det lille ekstra til julen, holder de åpent frem til søndag den 18. desember. Men mangel på fleksibilitet skal visstnok ikke være årsaken til at du ikke skal kunne få tak i noe etter det.

Mer info og åpningstider finner du på gardsbutikken.no.

Powered by Labrador CMS