DYRKER SELV: Barbara er selvberget med det meste på grønnsaksfronten.
DYRKER SELV: Barbara er selvberget med det meste på grønnsaksfronten.

Skal du høste, må du så

Nylig skrev vi om Ingierkollen barnehage som anlegger parsellhage syd for Gamle Oppegård rådhus. De er ikke de eneste.

Publisert

I en bakhage på Ingierodden sår Barbra grønnsaker. I tider med økte priser og behovet for kortreist mat, bør kanskje flere gjøre som henne?

Kortreist og egenprodusert er ord som klinger godt for tiden. Spesielt i restaurantbransjen. Men det er mulig å fikse den slags selv.

Da Oppegård Avis tok turen til Barbara, fant vi tre sorter poteter, agurker, gulrøtter, reddiker, stangselleri, rødbeter, spinat, asparges, gressløk, hvitløk, rødløk, luftløk, persille, pepperrot, paprika, brekkbønner og tomater i mengder.

Bladsalaten vokser hele sommeren. Under en busk dufter det minte, et annet sted kjenner vi aromaen av sjokolade, den minner om After Eight, planten heter Mentha x piperita og kalles også sjokolademinte.

AGURK: Det er noe spesielt når man omsider får lønn for strevet med egendyrket mat
AGURK: Det er noe spesielt når man omsider får lønn for strevet med egendyrket mat

Gratis hestemøkk

I solveggen vokser en tre meter høy drueplante som er mest til pynt. I motsetning til bringebærbuskene, samt solbær, stikkelsbær, rabarbra, jordbær og rips. Uten annet stell enn vann, litt hestemøkk og Barbras grønne fingre, sørger buskene for saft, syltetøy og dessert vinteren igjennom.

Apropos hestemøkk, det får du gratis fra ridesenteret på Ås gård ved Rosenholm. Husk at den ikke skal være fersk og ha den kun på busker, i hekken og på frukttrær. For grønnsakene er den for sterk.

Om hagen din ikke egner seg for dyrking, bygg en plantekasse. En fordel er at den er høy, du behøver ikke krype rundt på alle fire for å luke, tynne ut eller høste. Og du får mindre plen å klippe.

Hvordan bygge plantekasse?

Slik gjør du det:

1: I bunnen legger du grove rester etter trær som kvist, røtter, vedkubber, bark og lignende. Dette er viktig, da veden suger til seg vann og tjener som automatisk vanningsanlegg mens du er bortreist.

STEG FOR STEG: Følger du guiden, kan vi nesten garanterer deg suksess.
STEG FOR STEG: Følger du guiden, kan vi nesten garanterer deg suksess.

2: Deretter kommer et lag med plenklipp og gammelt løv. OBS: Hold ugresset unna! Men brenneslen kan du gjerne samle opp, legge i vannbøtter, la de stå noen dager (det lukter spesielt!) og senere helle blandingen over plantene som gjødsling.

3: Så kommer et lag med grov kompost eller jord. Ikke kjøp den dyreste sorten, bruk vanlig hagejord.

4: Ha i et lag med moden kompost. Plantene elsker det. Har du ikke kompost, vel, fyll opp med plante- eller hagejord.

5: Til sist anbefales å legge grønnsakjord. Den er dyr, så ikke fyll hele kassen med denne kostbare jorda.

Plasser kassen din et solfylt sted. For å hindre snegler har Barbra brukt kobber-bånd som hun har lagt i en ring rundt plantekassen. Knuste eggeskall rundt plantene gjør også susen.

– Sneglene har holdt seg unna, men om det faktisk skyldes eggeskall og kobber-bånd vet jeg ikke, sier hun.

Gjør du det riktig, kan du kanskje gjøre som Barbra; høste herlige sylteagurker, brekkbønner, sukkererter og mer til. Lykke til!

Powered by Labrador CMS