Ber folk fortsatt vise varsomhet rundt kjendis-elgfamilie

Fortsatt på vandring mellom husene på Myrvoll og Greverud.

Publisert

En av ukens store snakkiser, har vært elgfamilien som har vært på vandring rundt i nabolag på Myrvoll og Greverud.

Viltnemda gikk tidligere denne uken ut med en advarsel mot at folk skulle nærme seg dyrene, både av egen og dyrenes sikkerhet.

Siden vi meldte dette tidligere i uken, har elgfamilien vært på vandring. 

– Begge elgene var oppe i/ved Nordåsveien barnehage i ettermiddag, før ungene ble hentet for kvelden. Elgkua innenfor gjerdet og kalven i nabohagen, forteller leder Arild Burud i Oppegård Viltnemda.

Les også: Elgfamilie på vandring på Myrvoll og Greverud

Dette er langt fra det eneste stedet de er observert den siste uken. Våre lesere har delt saken vår hundrevis av ganger, og rapportert inn når elgene har blitt sett.

De har blant annet blitt observert på tur i Myrvollveien på jakt etter epler natt til søndag. De har også blitt observert og blitt knipset bilde av i Stangåsveien, samt i Nordåsveien, for å nevne noen observasjoner. I videovinduet øverst i saken kan du se elgen kose seg i nabolaget i Nordåsveien, en video som er tatt av vår leser Borghild Holtedahl.

Viltnemda ber folk om å holde avstand til dyrene, slik at de ikke blir skremt.

Advarer

De siste dagene har Oppegård Avis skrevet om vilt på farten i kommunen, og Viltnemda har bedt folk om å være oppmerksomme både i nabolag og ute i trafikken. 

Det er i tillegg innført utvidet båndtvang, som innebærer at alle som har hund i kommunen, uansett størrelse, må holde hunden sin i bånd.

OBSERVERT HER OGSÅ: Her ser du elgen i nabolaget i Stangåsveien.
OBSERVERT HER OGSÅ: Her ser du elgen i nabolaget i Stangåsveien.

Burud ber folk om å fortsatt vise varsomhet og holde seg unna elgene.

– Elgkuen har en kalv. Den hadde to, men en døde natt til fredag. Akkurat nå beiter og hviler de mellom hus på Myrvoll og Greverud. I dag hvilte de rett foran utgangsdøra til en familie, og de tørte ikke gå ut. Dette er dyr som er veldig sårbare, og vi må vise forsiktighet av flere grunner, forteller Burud.

Les også: På oppdrag med Viltnemda

Viltnemda står da overfor en utfordring, først og fremst på grunn av dyrenes, men også menneskers sikkerhet.

– Det er en intrikat situasjon,, og kan være utfordrende i forhold til både mennesker og dyr. Dersom man skremmer dem vekk fra hagen sin, vet man ikke om den rømmer over i en annen hage hvor folk kan befinne seg ute. Man kan også skremme dem ut i veien, hvor de kan bli påkjørt, forteller Burud.

– Ikke nærm deg dyrene

Han ber derfor folk innstendig folk om å la dyrene være i fred og ikke gjøre noen forsøk på å nærme seg dem.

Les også: Ekstraordinært båndtvang innført i Oppegård

– Hvis vi i Viltnemda prøver å jage dem bort er det stressende for dem og kan skape nye farlige situasjoner for naboer og bilister. Det er vanskelig å få dem til å dra tilbake til skogen og mest sannsylig kommer de senere tilbake til hagene hvor de finner mat og hvile, forteller Burud.

KJENDISELG: Her ser du bildet av elgen "hele" Oppegård snakker om for tiden.
KJENDISELG: Her ser du bildet av elgen "hele" Oppegård snakker om for tiden.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Vurderer kontinuerlig

Viltnemda vil enn så lenge se an situasjonen mens de forsøker å finne en løsning som ikke innebærer at dyrene må avlives.

Les også: La rådyrungene være alene!

– Fokus på sikkerhet og dyrenes beste, og vi vil ta løpende vurdering på hva vi skal gjøre med situasjonen, slik at dyrene kan komme seg ut på egenhånd og slik at vi unngår å måtte avlive dem.. Mens vi tar våre vurderinger og gjør observasjoner, ber vi folk om å bidra med å ikke nærme seg dyrene for å ta bilder eller annet, da dette kan skremme dem, sier Burud.

NB! Dersom du skulle gjøre observasjoner, kan du kontakte viltnemda direkte på telefon  66 81 89 00.