REDDER SKOGEN: Nå er det poltisk flertall for stoppe planene om utbygging i LNF-ormådene på Svartskog. Fra venstre: Synnøve Kronen Snyen (SV), Inger Johanne Bjørnstad (V), Anne-Beth Skrede (Ap), ordfører Hanne Opdan (Ap) og varaordfører Hans Martin Enger (MDG).
REDDER SKOGEN: Nå er det poltisk flertall for stoppe planene om utbygging i LNF-ormådene på Svartskog. Fra venstre: Synnøve Kronen Snyen (SV), Inger Johanne Bjørnstad (V), Anne-Beth Skrede (Ap), ordfører Hanne Opdan (Ap) og varaordfører Hans Martin Enger (MDG).

Full brems for utbyggingsplaner på Svartskog – eventyrskogen vernes

Det gamle Høyre-flertallet ville omregulere to omstridte LNF-områder på Svartskog til boliger. Nå slår det nye rødgrønne flertallet full kontra.

Publisert

Det vakte stor debatt da det politiske flertallet i gamle Oppegård kommune gikk inn for å omregulere to vernede LNF-områder på Svartskog. Det hele kulminerte i fjor sommer med sterk motbør fra innbyggere, som dannet Facebook-gruppen Bevar Svartskog. På kort tid fikk gruppen hundrevis av følgere. 

Saken handler om to ulike felt, Vildmark/Ragnarud og Rødstenåsen, hvor det var foreslått omregulering fra gjeldende LNF-vern til boligformål, med 28 nye boliger totalt. Saken møtte motbør både hos administrasjonen i kommunen, og videre hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, og hos Fylkeskommunen. 

Meglet før jul

– Dette vedtaket blir bokstavelig talt et Snipp snapp snute, nå er Eventyrskogen fortsatt inne.

Ordfører Hanne Opdan (Ap)

13. desember i fjor var Oppegård kommune med tidligere ordfører Thomas Sjøvold (H) i spissen på mekling med Fylkesmann og fylkeskommune. Resultatet var en nedskalert plan om å omregulere til bare fem eiendommer i Vildmark/Ragnarud-området, men at kommunen skulle komme tilbake med et forankret og revidert forslag. 

Dette var tydeligvis det siste Høyre-flertallet rakk før de gikk av ved nyttår, og den nye konstellasjon med Arbeiderpartiet, MDG, Venstre, Sp, KrF og SV overtok med flertall i Nordre Follo. 

Stopper alt

Nå skal saken opp til ny behandling i det nye Utvalg for areal, klima og byggesak (AKB) i Nordre Follo kommune. Anne-Beth Skrede (Ap) er leder for det nye utvalget, og sier utgangspunktet for møtet er å gi en konkret tilbakemelding etter meglingsmøtet.

PROTESTERTE: Facebook-gruppen Bevar Svartskog ble etablert i fjor sommer som en protest mot planene om utbygging.
PROTESTERTE: Facebook-gruppen Bevar Svartskog ble etablert i fjor sommer som en protest mot planene om utbygging.

PS! Saken fortsetter under bildet! 


– Nå har vi to alternativer: Det ene er å gå videre med meklingsforslaget og få det forankret. Vi kommer derimot til å stemme for at  man ikke går videre med planarbeidet for detaljreguleringen Vildmark og Ragnarud. LNF-område er LNF-område, sier Anne-Beth Skrede. 

Oppegård Avis møtte Skrede, ordfører Hanne Opdan (Ap), varaordfører Hans Martin Enger (MDG), samt Synnøve Kronen Snyen (SV) og Inger Johanne Bjørnstad (V) fredag ettermiddag. 

– Vi snakker blant annet om Eventyrskogen i denne saken. Så dette vedtaket blir bokstavelig talt et Snipp snapp snute, nå er Eventyrskogen fortsatt inne, sier Opdan. 

– Ombud for skogen

Klassifiseringen fra Naturvernforbundet tilsier at det aktuelle skogsområdet har en særlig høy opplevelsesverdi som blant annet en gammel, uberørt skog med særpreg, kulturminner og mangfold av ulike arter.

– Det er press på grønne områder hele tiden. Da må vi være ombud for skogen, som er et fantastisk område, sier ordføreren. 

Inger Johanne Bjørnstad (V) er veteranen som har fulgt og argumentert mot utbyggingsplanene i en årrekke. 

– Nå har denne prosessen vart i 25 år. Utbyggingene på Svartskog var mye av årsaken til jeg i sin tid engasjerte meg i politikken, Det er på tide at folket på Svartskog får fred i denne saken, sier hun.

– Tydelig signal

Anne-Beth Skrede ser frem til å sette punktum i saken. 

– Det skal bli stor stas å gjøre det allerede i det første utvalgsmøtet. Nå får vi bevart det som skal være grønt, og så gir vi et tydelig signal om at man kan ikke komme her og tro man kan rasere LNF-områder i denne perioden, sier Skrede før ordførere følger opp. 

– Denne saken har vært viktig for alle de seks samarbeidspartiene og vi er enige om dette. 

Synnøve Kronen Snyen (SV) gikk ut av lokalpolitikken etter siste valg. 

– Dette vedtaket vil vise at det betyr litt hvilket parti man stemmer på. Dette er et godt eksempel på hvordan vi lokalt kan drive god klima- og miljøpolitikk. En seier for både mennesker og miljø, sier Snyen. 

Kamp mot klokka

Varaordfører Enger karakteriserer kampen for LNF-områdene på Svartskog som et kappløp og en kamp mot klokka. 

– Oppegårds gamle ordfører og varaordfører var på meklingsmøte lenger etter at Nordre Follo var valgt og konstituert. Det er utrolig fint at vi kan starte denne nye epoken i Nordre Follo med en så klar markering om at naturvern står sterkt. Bit for bit-utbyggng utenom planer og retningslinjer setter vi stopper for, sier Hans Martin Enger. 

Saken om LNF-områdene skal opp til behandling Utvalg for areal, klima og byggesak 4. februar. Her kan du lese mer om saken på kommunens nettsider. 

Powered by Labrador CMS