FORNØYD MED SKIS VEDTAK: – Jeg håper det gir selskapets ansatte mer arbeidsro, sier daglig leder i Follo Ren IKS, Ildri Eidem Løvaas.

Ski stoppet Oppegårds planer igjen

Ski har stoppet Oppegårds vedtak om å vrake Follo Ren.

Oppegård Avis har tidligere skrevet at kommunestyret i Oppegård vedtok å si opp eierskapet i Follo Ren for å bli en del av Romerike avfallsfo- redling (ROAF) fra januar 2019. Forutsetningen var at Ski kommune skulle fatte vedtak om det samme i løpet av 2017.

Da saken ble behandlet i Ski kommunestyre mandag forrige uke, fattet de et enstemmig vedtak om å opprettholde eierskapet i Follo Ren, som betyr at Oppegårds vedtak ikke kan realiseres.

Les også: Vraket Follo Ren

Det er ikke for første gang nabokommunen vår viser muskler i renovasjonssaken. Høsten 2014 vedtok Ski å trekke seg fra Kretsløp Follo, som skulle være et høyteknologisk gjenvinningsanlegg for Follo Rens eierkommuner.

Prosjektet ble nemlig dyrere enn forutsett, og Ski vraket hele saken etter at styret i Follo Ren anbefalte en kapitalutvidelse fra 170 til 300 millioner kroner.

30 ansatte

Follo Ren har per i dag 30 ansatte. Styreleder i selskapet og tidligere ordfører i Oppegård, Ildri Eidem Løvaas, er lettet etter vedtaket i Ski.

MÅ OPPGRADERES: De tre gjenvinningsstasjonene til Follo Ren (på Sofiemyr, Bølstad og Teigen) må oppgraderes.

– Jeg håper det gir selskapets ansatte mer arbeidsro slik at vi kan konsentrere oss om oppgavene våre. Vi restarter hele prosessen med gjenvinningsstasjoner og går i ny dialog med de fem eierkommunene til Follo Ren for å finne en god løsning, sier hun.

Les også: – Utfordringen ligger i eierskapsavtalen til Follo Ren

Follo Ren tilbyr en billigere løsning enn ROAF fordi avfallet kjøres i dag til Klemetsrud hvor det brennes. Ved å si opp medlemskapet i Follo Ren og bli en del av ROAF kunne man oppnå materialgjenvinning, men dette ville blant annet innebære en lengre kjørevei og en vesentlig økning i renovasjonsgebyrene.

– Follo Ren leverer og vil levere gode tjenester til en fornuftig pris, men vi har ikke vårt eget søppelmottak og er derfor nødt til å levere søppelet til ROAF, som er den mest bærekraftige søppelmottakeren i regionen, sier Eidem Løvaas.

Prosessen videre

FORNØYD MED SKIS VEDTAK: – Jeg håper det gir selskapets ansatte mer arbeidsro, sier daglig leder i Follo Ren IKS, Ildri Eidem Løvaas.

Follo Ren skal fortsatt eies av Oppegård, Ski, Ås, Frogn og Nesodden, men ifølge fjorårets vedtak ble ROAF tildelt enerett om sentralsortering av avfall fra de fem Follo Ren-kommunene for inntil ti år.

Det betyr at allerede fra oktober i år legger restavfallet ditt ut på en ny reisevei fra Oppegård til Skedsmokorset i Romerike. Fra høsten skal det også innføres sortering av matavfall fra husholdningene.

Et standardabonnement for renovasjon i Oppegård utgjør 2271 kroner (inkl. mva) i 2017, men som følge av den nye avtalen om levering av restavfallet til ROAF kan gebyret ditt øke fra neste år.

Les også: – Hvorfor haster det så fryktelig, Oppegård kommune?

– Vi har så vidt startet å jobbe med budsjettet for 2018 og vet ikke ennå om gebyret vil øke eller ikke. Det er i hvert fall ikke noe som indikerer at det blir en vesentlig endring, sier Eidem Løvaas.

Powered by Labrador CMS