INFORMERTE FORMANNSKAPET: Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold informerte formannskapet om den siste utviklingen fredag kveld. Ordfører Hanne Opdan til venstre.
INFORMERTE FORMANNSKAPET: Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold informerte formannskapet om den siste utviklingen fredag kveld. Ordfører Hanne Opdan til venstre.

Fire nye tilfeller av mutert virus

Kommuneoverlegen ga formannskapet siste utvikling i ekstraordinært møte fredag kveld.

Publisert Sist oppdatert

På kort varsel ble formannskapet i Nordre Follo innkalt til å behandle ny koronaforskrift. Møtet kom i stand på kort varsel etter det ble kjent at det er utbrudd av mutert virus i kommunen.

De to påviste tilfellene av virusmutasjonen tilhører et utbrudd på Langhus bo- og servicesenter.

– Utbruddet er under så god kontroll som mulig, men det har dessverre forgreninger ut i andre virksomheter. Vi har ikke oversikt. Det har også forgreninger inn i andre kommuner, sa kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i det digitale formannskapsmøtet.

– Prøver tatt opp igjen

Kommuneoverlegen informerte også representantene om at det i løpet av fredagen er avdekket ytterligere fire nye tilfeller av UK-varianten tilknyttet utbruddet, men ifølge overlegen er ikke disse direkte tilknyttet Langhus bo- og servicesenter.

Tønnes Steenersen (FrP) ønsket i møtet mer informasjon om de fire nye tilfellene som ble oppdaget fredag.

– Dette er prøver som er tatt litt tilbake i tid, og som tas opp igjen på laboratoriet. Det er prøver som er tatt i løpet av de siste ukene, svarte kommuneoverlegen.

– Man må teste seg

Kommuneoverlegen fikk også spørsmål om det er korrekt at det muterte viruset er mer dødelig.

– Det er ingen sikre indikasjoner på at dette viruset gir større sykdomsbyrde.

– Det er bevis for at den nye mutasjonen ikke bare er mer smittsom, men også mer dødelig, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse fredag, gjengitt av NRK.

Tore Kristiansen (R) spurte i møtet om det muligens ble mindre testing nå som Nordre Follo har stengt ned.

– Man må teste seg dersom man har symptomer, svarte kommuneoverlegen.

Møtet i formannskapet pågår fortsatt. Du kan følge det her.