Miljøkriminalitet

FORLATT LEIR: Det ble funnet store mengder søppel på en forlatt leir i skogen ved Gjersjøen.
FORLATT LEIR: Det ble funnet store mengder søppel på en forlatt leir i skogen ved Gjersjøen.

Ryddet bort søppel på forlatt leir ved Gjersjøen

Victoria Berggrund (26) og  Mia Løvland (26) fra Greverud har brukt flere feriedager på å rydde vekk store mengder søppel i skogen ved Gjersjøen.

Publisert

– Vi har kost oss med ryddingen. Det føles godt, sier de to venninnene.

Det var i begynnelsen av juli Victoria Berggrund (26) fra Greverud gikk tur i skogen langs Gjersjøen sammen med hunden sin Zoe, der de lette etter et sted de kunne bade.

Da 26-åringen gikk gjennom skogen like ved Ringnestunnelen, fant hun plutselig noe som så ut som en forlatt leir.

– Jeg pleier ofte å plukke litt søppel i skogen når jeg går på tur, men jeg har aldri sett noe lignende. Det var rett og slett oppsiktsvekkende å se så massive mengder med søppel på et sted i skogen.

Victoria Berggrund, bor på Greverud

– Det var massevis av plastikk og presenninger, jakker, sko, flasker, glass, kjøkkenutstyr, ulike byggematerialer, verktøy og masse annet. Jeg pleier ofte å plukke litt søppel i skogen når jeg går på tur, men jeg har aldri sett noe lignende. Det var rett og slett oppsiktsvekkende å se så massive mengder med søppel på et sted i skogen, sier Berggrund.

Har vært der i minst ti år

Da 26-åringen fra Greverud kom hjem, kontaktet hun skogeieren Lars Juul angående søppelet i skogen.

– Det tok lang tid før jeg fikk svar fra ham, så da tok jeg kontakt med Ås kommune også. Få dager senere fikk jeg svar fra skogeieren om at han var oppmerksom på søppelet som var der. Denne leiren har visstnok vært der i minst ti år, ifølge ham, sier Berggrund.

Skogeieren skrev følgende melding til henne: "Noe utfordrende å få fjernet det da vi er nødt til å frakte det med båt på Gjersjøen. Vi fjerner søppel som folk legger igjen på eiendommen. Dette har vi ikke fått ryddet bort, men vi skal se om vi får ryddet det i løpet av høsten. Hvis du føler deg kallet til å rydde opp, kan jeg låne ut gummibåt til oppdraget og transport til Bølstad gjenbruksstasjon."

LOKALE MILJØAGENTER: Victoria Berggrund (26) og Mia Løvland (26) fra Greverud.
LOKALE MILJØAGENTER: Victoria Berggrund (26) og Mia Løvland (26) fra Greverud.

Tok på seg oppdraget

Da Victoria Berggrund  leste meldingen fra skogeieren, kontaktet hun venninnen sin, Mia Løvland (26) fra Greverud.

Sammen bestemte de seg for å ta på seg oppdraget med å rydde vekk søppelet. Tirsdag 20. august var de to venninnene på stedet og startet med ryddingen.

– Søppelet har ligget der i mange år. Det var lag på lag med ting. Det meste var rottent, men det var også en del skarpe gjenstander som dyr kunne skade seg på, så det var viktig å rydde det vekk, sier Berggrund og Løvland.

Det har også vært fare for skogbrann, ifølge dem.

– Blant søppelet vi fant på stedet fredag 23. august var det store mengder tennvæske og olje, sier Berggrund.

Fikk hjelp av to kommuneansatte

I utgangspunktet var planen å frakte alt av søppelet over Gjersjøen med båt til en henger som skogeieren skulle kjøre til gjenbruksstasjonen, men etter én runde med båten fylt med søppel skjønte de at dette skulle ta lang tid.

– Heldigvis møtte vi på to menn fra avdelingen Vann og avløp i Oppegård kommune. De var også oppmerksomme på denne leiren. Da de fikk vite om at vi holdt på å rydde denne leiren bort, hjalp de oss med å hente en flåte som vi kunne frakte søppelet på. Vi fikk fylt opp flåten med søppelet, og skal få fraktet det over vannet og over på henger så det kan fraktes videre til gjenbruksstasjonen, sier Berggrund og Løvland engasjert, og takker de to kommuneansatte for hjelpen.

Sjekk bildene fra stedet som Victoria Berggrund og Mia Løvland har delt med Oppegård Avis:

Powered by Labrador CMS