ENSPRETTEN: Trenerutvikler Roy Arne Berg i Vålerenga (til høyre) og sportslig leder Sindre Tverå Brevik har det ikke bare i kjeften. Da Oppegård Avis kastet en ball mellom gutta på Intility Arena, viste de at også teknikken er i orden.
ENSPRETTEN: Trenerutvikler Roy Arne Berg i Vålerenga (til høyre) og sportslig leder Sindre Tverå Brevik har det ikke bare i kjeften. Da Oppegård Avis kastet en ball mellom gutta på Intility Arena, viste de at også teknikken er i orden.

KIL + VIF = sant

Her står trenerutviklerne til Kolbotn og Vålerenga og «hæpper med kula» på Intility Arena i Oslo. Nå skal begge klubber bli bedre – sammen!

Publisert

Kolbotn fotball har inngått et omfattende samarbeid med Vålerenga på gutte- og herresiden. Kort fortalt skal Oslo-klubben sørge for å heve fotballkompetansen på Sofiemyr. Til gjengjeld skal de største Kolbotn-talentene sluses inn Vålerenga og ikke konkurrerende toppklubber.

De første Kolbotn-talentene har allerede vært gjennom treningsøkter på Valle i Oslo.

- Vi ønsker å gi alle spillere i Kolbotn - på alle nivåer - det beste tilbudet. Nå får vi økt kompetansen på trenersiden, og spillerne som er kommet lengst, vil få prøve seg på nye utviklingsarenaer, sier sportslig leder og trenerutvikler Sindre T. Brevik i Kolbotn IL.

I disse dager syr han sammen opplegget sammen med Vålerengas trenerutvikler Roy Arne Berg. Han kan skilte med UEFA A-lisens og går nå inn i sitt 14. år som trener eller leder i fotballen.

- Vi legger ikke skjul på at vi med dette ønsker å sikre oss de største talentene i regionen. Men vi forstår utmerket godt at vi må gi noe tilbake. Begge parter skal komme godt ut av dette, sier Berg.

Artikkelen forsetter under bildet!

 

TETT SAMARBEID: Brevik og Berg kommer til å se mye til hverandre fremover, både på Valle og på Sofiemyr.
TETT SAMARBEID: Brevik og Berg kommer til å se mye til hverandre fremover, både på Valle og på Sofiemyr.

Andre typer trening

I høst starter Vålerengas «leveranse», med klubbesøk både på Sofiemyr og Valle. Først ut er ungdomstrenerne i Kolbotn som skal kurses på Valle, blant annet gjennom å overvære Oslo-klubbens treningsøkter. Det blir også temakvelder utover høsten, og faste dialogmøter.

For KIL-spillernes del vil det bli mulighet for å hospitere på trening hos Oslo-klubben.

- Det kan være en gang i uken, en gang i måneden – det avgjør Roy Arne og jeg, sier Brevik.

Han ser frem til å kunne tilby opplegg Kolbotn ikke er store nok til å drive selv, for eksempel rolletrening. Det innebærer eksempelvis at en stor gruppe midtstoppere trener sammen, for å bli bedre i rollen.

En av tolv klubber

Samarbeidsklimaet i Oslo- og Akershus-fotballen har historisk sett vært preget av dårlig dialog og iblant mistro mellom klubbene. Berg medgir at Vålerenga har slitt med dårlig omdømme når det gjelder rekruttering, men sier de jobber hardt med saken.

- Nå skal det bli bedre. Og mye ryddigere. Fotballklubbene har alt å tjene på å samarbeide på tvers av nivåer.

Kolbotn er én av tolv klubber som har skrevet samarbeidskontrakt med storklubben på Oslo øst. De andre klubbene er Hauketo, Grorud, Heming, Grüner, Bøler, Follo, HSV (Hølen/Son/Vestby) , Gran, Høybråten/Stovner, Holmen og Huk.

Berg forteller at Kolbotn ble plukket ut fordi klubben de siste årene har produsert en rekke talenter, noe som er blitt lagt merke til på sonetreninger og kretslag.

Klare regler

- De tolv klubbene har forskjellig grunnlag, og gjennom samarbeid kan vi sørge for å dyrke frem talenter på rett nivå. For eksempel kan en spiller fra Hauketo som har prøvd seg hos oss, men falt gjennom, sluses til Kolbotn som kanskje har riktig nivå for vedkommende, sier Berg.

- Sånn sett skal ikke dette bare handle om hvem som skal til Vålerenga, presiserer han.

Samtidig forplikter Kolbotn og de andre klubbene seg til å varsle Vålerenga om andre toppklubber kommer på banen for å snappe opp et talent.

- Det er uproblematisk. Vi tar jo ikke fra vedkommende tilbudet han eventuelt har fått, vi bare oppfordrer vår samarbeidspartner til å gi spilleren et enda bedre tilbud, sier Brevik.

Avtalen legger også begrensinger på Vålerengas talentjakt. Det er slutt på tiden hvor en overivrig far kunne dra med sønnen på Valle og be om prøvespill. Fra nå av går alt gjennom Brevik.

Vålerenga forplikter seg også til å unngå overganger midt i sesong.

To gutter er i gang

Foreløpig har den nye avtalen materialisert seg i nye muligheter for to 2005-gutter på Kolbotn. De har fått være med på noen Vålerenga-treninger, og der har de gjort sine saker bra:

- De to er nå invitert med Vålerenga på eliteturnering i Polen. Dette laget består av spillere fra samarbeidsklubbene og Vif, ca. 50/50, forteller Berg.

I Polen får de bryne seg på lag som Leicester, Sparta Praha og Bayer Leverkusen.

- Topp matching for våre gutter, sier Brevik som også ble invitert med til Polen, men som ikke har anledning til å reise.

Powered by Labrador CMS