Vinterdrift av fotballbaner i Oppegård

– BEKLAGELIG: – Det er beklagelig at Sofiemyr kunstgressbane må stenges, sier rådmann Monica Lysebo i Oppegård kommune.
– BEKLAGELIG: – Det er beklagelig at Sofiemyr kunstgressbane må stenges, sier rådmann Monica Lysebo i Oppegård kommune.

– Dette er ikke Oppegård kommunes ansvar

Rådmann Monica Lysebo i Oppegård kommune henviser til Kolbotn idrettslag med spørsmål om hvorfor undervarmen på Sofiemyr kunstgress ikke er i drift. – Dette er ikke Oppegård kommunes ansvar, sier hun.

Publisert

Det er kun to kunstgressbaner (på Østre Greverud og Sofiemyr kunstgress) som vinterdriftes til vanlig i Oppegård kommune, men Sofiemyr kunstgressbane er nå stengt for vinteren. De tre øvrige kunstgressbanene (på Hellerasten, Vassbonn og Flåtestad) holdes alltid stengt om vinteren, da disse ikke er laget for bruk i vinterstid, sier Gry Larsen, konstituert virksomhetsleder for UTE Oppegård.

Når det gjelder Sofiemyr kunstgressbane, sier hun at Oppegård kommune ikke ønsker at denne banen vinterdriftes på grunn av banens tilstand.

Det er på grunn av faren for ytterligere skader ved maskinell drift, sier Larsen.

Når det gjelder kunstgressbanen på Østre Greverud, driftes den av Kolbotn IL og Oppegård IL.

Les også: Stengte alle fotballbaner for vinteren

Undervarmen må benyttes for å unngå skader

Selv om kommunen eier Sofiemyr kunstgress, er det ikke kommunen, men Kolbotn idrettslag (KIL) som betaler for vinterdriften av banen.

      Sofiemyr kunstgressbane

  • Eies av Oppegård kommune.
  • Banen ble bygget av kommunen for vinterdrift for 19 år siden, men selv om rørene ligger klare under kunstgresset, har undervarmen aldri vært koblet til varmekilde.
  • Som eier av banen har Oppegård kommune ikke vært villig til å betale for å koble undervarmen til varmekilde og KIL har ikke hatt penger til dette.

Oppegård Avis har bedt kommunen om en faglig begrunnelse på hva som var feil med vintervedlikeholdet på Sofiemyr kunstgress og hvordan det kunne ha forårsaket skader på banen.

I sitt svar innrømmer kommunen at undervarmen burde ha vært brukt for å unngå skader på banen.

"Sofiemyr kunstgressbane er laget slik at undervarmen må benyttes for å sikre drenering på banen. Når undervarmen ikke blir brukt, fører dette til at banen fryser i undergrunnen og det oppstår tele. Når telen går ut av banen, er den veldig ømtåelig (om våren) og det kan oppstå skader på banen."

Les osgå: – Banen er isete og helt ubrukelig til fotball

Ingen vinterdrift av banen før om tre år

– Hvordan har kommunen tenkt å løse problemet med Sofiemyr kunstgress?

Kommunen planlegger en større rehabilitering av Sofiemyr kunstgressbane i 2022. Frem til da ønsker vi en drift som skåner banen mest mulig, slik at denne kan benyttes frem til rehabilitering, sier Gry Larsen.

Les også: – Det er en stor skandale

Fraskriver seg ansvaret

I forbindelse med saken har Oppegård Avis stilt noen spørsmål til rådmannen i Oppegård kommune.

– Anser rådmannen fotball som en helårsidrett?

Ja, kunstgress gjør det mulig å spille fotball utendørs hele året, sier rådmann i Oppegård kommune, Monica Lysebo.

– Hva synes du om situasjonen som har oppstått med manglende fotballtilbud for 1000 spillere i KIL?

Det er beklagelig at Sofiemyr kunstgressbane må stenges, men vi må henvise til KIL i forhold til hvilke tiltak som gjennomføres for å opprettholde tilbudet til fotballspillere, som vanligvis benytter denne banen på vinteren, sier rådmannen.

– I forbindelse med planene om å legge kunstgress på Tømtebanen, blir det også her lagt til rette for undervarme. Kommunen vil da ha to kunstgressbaner med mulighet for undervarme, og med det mulighet for vinterdrift.

Monica Lysebo, rådmann i Oppegård

– Hva synes rådmannen om at KIL, som er en av de største fotballklubbene i landet, ikke har en eneste bane med undervarme per i dag, og at alle banene til denne idrettsklubben er stengt om vinteren?

Sofiemyr kunstgressbane har tilrettelagt for undervarme. Vi henviser til KIL med spørsmål om hvorfor undervarmen ikke er i drift. Dette er ikke Oppegård kommunes ansvar, sier Lysebo.

Videre sier hun at i forbindelse med planene om å legge kunstgress på Tømtebanen, blir det også her lagt til rette for undervarme.

Kommunen vil da ha to kunstgressbaner med mulighet for undervarme, og med det mulighet for vinterdrift, sier Lysebo.

Dessverre hjelper det ikke med å tilrettelegge for undervarme når den aldri kobles til anlegget. Manglende vintedrift av Sofiemyr kunstgress er et godt eksempel på dette. Her har manglende vinterdrift av banen i 19 år, ifølge kommunen, ført nå til skader på anlegget som gjør at banen ikke kan brukes om vinteren før neste reparasjon finner sted i minst tre år.

Når det gjelder Tømtebanen, har Oppegård Avis skrevet at det tidligere ble bevilget 13,6 millioner kroner til realiseringen av Tømtebanen, inkludet undervarme. Ifølge gjeldende fremdriftsplan for Tømtebanen skal den nye kunstgressbanen stå ferdig 1. mai 2020.

Les også: – Fotball er ikke en helårsidrett

Powered by Labrador CMS