BIDRAR FRIVILLIG: Bildet er fra kveldens pressebrief med media direkte der Harald Wisløff deltok sammen med innsatsledere fra politi og helse, samt forsvaret. Foto: Norsk Folkehjelp

– Det er mange og sterke inntrykk

Harald Wisløff (50) fra Sofiemyr bidrar aktivt i redningsaksjonen på Ask i Gjerdrum.

Publisert Sist oppdatert

50-åringen fra Sofiemyr har en familie og jobber til daglig i NAF, men har i tillegg drevet med frivillig arbeid siden han var 14 år gammel. Det startet med speider- og ungdomsarbeid og så ble det flere ulike verv etter hvert.

Det er mange og sterke inntrykk, og selv om vi er trent på søk- og redningsaksjoner er dette helt ufattelige dimensjoner.

Harald Wisløff, operativ leder i Norsk Folkehjelp

Siden 2011 har han bidratt som frivillig i Norsk Folkehjelp, de siste åtte årene som operativ leder der.

– Den mest dramatiske

Da en av de største skredulykkene i Norge inntraff Ask i Gjerdrum natt til onsdag forrige uke, var Harald Wisløff selvfølgelig på stedet for å bidra med det han kan.

SITTER MED MANGE STERKE INNTRYKK: Operativ leder Harald Wisløff i Norsk Folkehjelp i arbeid i innsatsleders KO i Kulturhuset på Gjerdrum. Foto: Norsk Folkehjelp

Hans lokallag, Norsk Folkehjelp Follo, hadde i 2020 cirka 90 alarmer til søk- og redningsaksjoner i Stor-Oslo, men alarmen etter skredulykken i Gjerdrum og de påfølgende dagene etter den vil han aldri glemme.

– Denne alarmen er selvsagt den største og den mest dramatiske. Vi var i Gjerdrum etter kort tid. Da var situasjonen kaotisk og dramatisk. Det hørte vi på sambandet da vi dro fra lageret vårt på Kolbotn, sier Wisløff.

Er med i ledelsen for aksjonen

Sammen med fire andre operative ledere i Norsk Folkehjelp har Wisløff vært i ledelsen for aksjonen i innsatsleders kommandoplass (KO) i Gjerdrum.

Han har også vært nede ved skredkanten der USAR-mannskapene starter redningsarbeidet i skredet.

KOORDINERINGSARBEID: På bildet kan du se Harald Wisløff som koordinerer innsatsen med brannmannskaper fra Oslo og Nedre Romerike i brannvesenets egen kommandobuss. Foto: Norsk Folkehjelp

– Det er svært krevende og hektisk å sitte i innsatsleders KO. Det blir lange skift, og vi skal ta vanskelige beslutninger sammen med politiet, brannvesenet og helsevesenet. Det er mange og sterke inntrykk, og selv om vi er trent på søk- og redningsaksjoner er dette helt ufattelige dimensjoner, sier 50-åringen fra Sofiemyr.

LOKAL HELT: Stuegulvet hjemme hos Harald Wisløff etter en lang vakt. Nødnett-terminalene hans ligger til lading noen timer før ny innsats neste dag.

Kollegaen hans, Tomas Muribø, også han fra tidligere Oppegård, er med som operativ leder på stedet.

Roser arbeidsgiveren

Wisløff sier arbeidsgiveren hans har fristilt ham fra jobben, slik at han kan bidra med ledelse i Gjerdrum.

– Dette er jo ulønnet frivillig arbeid, selv om Norsk Folkehjelp og de andre beredskapsorganisasjonene er en del av den nasjonale redningstjenesten. NAF er en raus arbeidsgiver som gir bort arbeidskraft til dette, sier han.

Etter en lang vakt kan han endelig slappe av. På stuegulvet hjemme hos ham på Sofiemyr ligger det nødnett-terminalene hans til lading i noen timer før ny innsats i morgen.

Powered by Labrador CMS