ISBADET FOR EN GOD SAK: Hans Martin Enger og Paal Sjøvall kastet seg uti det kalde vannet på Hvervenbukta for å rette oppmerksomhet mot 24 friville hjelpearbeidere som risikerer fengsel for å ha hjulpet mennesker på flukt fra å drukne.

Isbadet for en god sak

Verken varaordføreren eller kommunerepresentanten setter bading i kulda øverst på lista. Med mindre det kan være til hjelp for noen andre.

Publisert Sist oppdatert

Varaordfører Hans Martin Enger og kommunestyrerepresentant Paal Sjøvall kastet seg i morgentimene i dag ut i det iskalde vannet i Hvervenbukta. Grunnen var for å sette fokus på de 24 frivillige hjelpearbeiderne som denne uken risikerer fengsel for å ha reddet mennesker på flukt fra å drukne.

KALDT: Det var kaldt i vannet, men ikke så ille som først antatt.

Solidarisk handling

Torsdag kl. 09.00 var det invitert til å ta et vinterbad i Hvervenbukta i solidaritet med de frivillige hjelpearbeidere som denne uken risikerer å bli dømt til 25 års fengsel.

Selv om utfordringen kom fra varme hjerter, ble gjennomføringen fysisk sett av den litt kaldere sorten.

Oppfordringen lød følgende: Ta et vinterbad, dokumenter dukkerten. Del på sosialmedier med #solidarityswim og #solidarityisnotacrime, og tagg politikerne våre.

Enger og Sjøvall gjennomførte, og håper med dette at de får rettet oppmerksomhet mot saken.

Det er Moriabevegelsen som dratt i gang kampanjen.

Dette er saken:

  • Den 10. januar startet rettsaken mot 24 frivillige hjelpearbeidere på den greske øya Lesvos.
  • 4 år etter de ble arrestert for å ha utført redningsoppdrag for flyktninger og migranter langs den greske kysten stilles de nå for retten.

Straffes for å hjelpe

– Tenk at vi stiller folk for retten, bare for å ha hjulpet andre. Det tenkte vi at vi må få oppmerksomhet rundt, sier Enger til Oppegård Avis.

Den smilende mannen blir raskt alvorlig når han snakker om temaet.

– Man har alltid følt at måten flyktninger blir behandlet på er vanskelig. Og sånn det er i Europa nå, som vi er en del av, så er den felleseuropeiske flyktningpolitikken å la så få som mulig få komme inn i Europa, sier han og fortsetter:

– Nå er 24 av de som hjelper flyktninger, som har hjulpet folk fra å drukne, gitt dem mat og varme når de kommer i land, blitt stilt for retten i Hellas fordi de hjelper flyktninger som kommer over Middelhavet med å komme seg i land. De er anklaget for menneskesmugling og spionasje, forklarer han.

Både Enger og Sjøvall savner mer oppmerksomhet rundt saken, og derfor kastet de seg altså ut i det kalde vannet denne morgenen. At det skulle smerte litt, mener de bare er passende.

– For noen år siden var det stor oppmerksomhet omkring evakueringen av barna fra Moria og rundt den europeiske flyktningpolitikken, men i det siste har det vært helt stille. Det var det som fikk oss til å reagere nå, sier Enger.

FORBEREDT: Hans Martin Enger kom forberedt med kakao til isbadet var overstått.

Overraskende lite kaldt

For en journalist som stod innpakket i et plagg tilnærmet vinterdyna du har liggende i senga, så det ut som en passelig kald affære de to hadde gjennomført, der de kom dryppende opp fra vannet de måtte skli seg ned på isen for å komme til.

Paal Sjøvall hadde på forhånd påpekt at å bade om vinteren er bortimot det verste han vet, men dette ville han være med på.

– Så hvordan opplevde de to dagens svømmetur?

– Overraskende lite kaldt, melder begge to.

– Kanskje det bærer bud om en varmere flyktningpolitikk, humrer Enger.

De to håper nå at flere vil gjøre som dem, og at du tagger som beskrevet over i saken, og at du ellers engasjerer deg og bryr deg om det du reagerer på som er urettferdig.

Og den skeptiske isbaderen Sjøvall kommer med noen oppmuntrende ord dersom du skulle synes det blir for kaldt.

– Det er annerledes når du gjør det for en god sak.

Powered by Labrador CMS