SVINAKTIG GODT: Både Hampshire-griser og ungarske ullgriser flokker seg rundt Hilde Hammer Aukrust når hun kommer inn på besøk.

Det glade ribbeliv på Svartskog

Når vi serverer juleribbe på julaften er det stadig flere som har skaffet den hos Hilde på Svartskog. Nå bygges det spekeri på kommunens eneste heltidsdrevne gård.

Publisert

Midt i Svartskog Landskapsvernområde ligger gården Søndre Oppegård, en eiendom med en historie som går langt, langt tilbake. På gården er det funnet spor av at det har bodd mennesker der helt siden steinalderen.

I dag drives gården av Kristin (40) og Hilde Hammer Aukrust (46).

– Dette er den eneste heltidsdrevne gården i Oppegård, forteller Hilde på vei bort for å vise frem den siste puljen av årets griser på gården.

– De er ganske sosiale dyr, og de blir ekstra sosiale ettersom de går ute hele året,

Hilde Hammer Aukrust

Sosiale

I barnesangen synger vi «i søla den ruller seg rundt». Grisene på Svartskog lever virkelig det gode liv. Liggende på et tykt underlag av halm, grynter de lett og titter opp idet vi nærmer oss.

– De er ganske sosiale dyr, og de blir ekstra sosiale ettersom de går ute hele året, forteller Hilde.

I løpet av de siste årene har merkevaren Gården på Svartskog nådd langt utover kommunegrensen. Kortreist ribbe og svinekjøtt blir stadig mer populært.

PS! Saken fortsetter under bildet.

GRYNT-GRYNT: Grisene på Svartskog slapper av på store senger av halm.


– I år har vi solgt 12 tonn kjøtt av storfe, sau og gris, forteller Hilde.

Kort reisevei

– Grisene våre har bare cirka 25 minutters reisetid til slakteriet. Dermed unngår vi at kjøttet blir stresset.

Hilde Hammer Aukrust

Oppegård Avis besøkte gården et par dager før den siste puljen med årets griser ble sendt til slakteriet. Om du har kjøpt ribbe fra Svartskog kan det dermed fort være en av grisene på bildene i denne saken som står på bordet ditt julaften.

– Vi er opptatt av at hele dyret skal utnyttes. Derfor selger vi kjøttet i pakker på 15 eller 20 kilo. Da får du med både ribbe, koteletter, ytrefilet, medisterdeig, bogstek, flatbiff og nakkekoteletter.

Grisene på Svartskog slaktes på Fatlands avdeling i Oslo. Hilde Hammer Aukrust forteller at gården deres er det siste stoppet på ruten før slakteriet.

– Grisene våre har bare cirka 25 minutters reisetid til slakteriet. Dermed unngår vi at kjøttet blir stresset.

På tunet står kjølecontaineren, fullspekket med ferdige varer. Idet vårt besøk går mot slutten kommer en av Hildes kunder for å hente årets julemat.

– Vi er i gang med å bygge spekeri, slik at vi neste år kan tilby et enda bredere utvalg, forteller Hilde før hun må hjelpe Åslaug Bergersen Zeigler fra Sofiemyr, som har kommet for å hente varene sine.

Powered by Labrador CMS