ET SAUELIV: Det er mange kriterier som skal fylles for å bli en god sau.

– Er du født gutt, er sjansene dårlige

Hva gjør en sau til en god sau? Lammingssesongen er akkurat over på Svartskog, og vi lærer hva som gjør at en sau blir middagsmat eller får leve i flere år.

De beste sauene får leve, de andre blir lammekjøtt som vi nyter til høsten. Men hva skal til for at en sau er bra eller ikke? 

– Er du født gutt, er sjansene dårlige for at du får leve lenge, siden du ikke produserer. De beste sauene er de som gir fine lam, ikke for mange, ikke for få, forklarer sauebonde Hilde og Kristin Hammer Aukrust, heltidsbøndene på Gården på Svartskog (Søndre Oppegård).

Saken fortsetter under bildet. 

Må være gode mødre

SAUEBØNDER: Kristin og Hilde Hammer Aukrust driver Gården på Svartskog. Her har de sauer, kyr, og griser, i tillegg til kalkuner, hunder og en katt.

De forteller at en sau ikke bør gi mer enn to lam, for da har de ikke melk til alle, og heller ikke bare ett - det er for lite. Så to lam er perfekt, med andre ord. 

– Hvis hun får for mange lam, får vi kopplam, som det heter, hvor lammene er foreldreløse, og må melkes fra flaske. 

Les også:_Sommer i mai

Om en sau er bra eller ikke, kommer også an på utseende, om de gir friske og sterke avkom som spiser godt, og om de er gode mødre!

– Noen mødre vil dessverre ikke ha noe å gjøre med lammet sitt, og da får det nok ikke overleve en sesong til, sier de. 

Saken fortsetter under bildet. 

KROKKUS: Åtte år gamle Krokkus har mye kjærlighet å gi, og mye kjærlighet å få.

Personligheten er viktig

Personligheten spiller også en stor rolle. 

– Noen sauer, som Krokkus, blir vi spesielt glade i fordi vi får kontakt med henne. Hun er sosial, kjærlig, og elsker barn. Selv om hun nødvendigvis ikke føder mange lam, beholder vi henne fordi hun er et fint bidrag i flokken. De andre sauene følger gjerne etter Krokkus, forklarer Hammer Aukrust.

Les også: Nå er dørene åpnet

Livet er hardt og brutalt. Men er du sau på Søndre Oppegård, er du en av de heldigste sauene i landet. Her går de fritt, velger selv om de vil være ute eller inne, og når de skal spise. 

Lamming og vårklipp

April og mai er livlige måneder: bokstavelig talt. Det er nå lammene fødes, og på det verste, var Hilde og Kristin døgnet rundt i fjøset.

Nå som lammingen stort sett er over, er det på tide å fjerne vinterpelsen til de som har levd litt.

Les også: Pels og poter på Sofiemyr

LOTS OF LÅVE: Ny låve har sauene fått, og her kan de selv velge om de vil være inne eller ute, og når de skal spise.

– Det skal bli godt å få av denne ulla, sier Kristin, og stryker Krokkus på hodet.

Rundt dem står flere titalls sauer og breker og vil ha entet mat eller kroppskontakt, mens solen skinner på den blå himmelen, og livet som sauebonde virker ganske så idyllisk.

 

Powered by Labrador CMS