Nam, nam!

KOKKELERER HELE SOMMEREN: Cecilie på Kolonialen på Svartskog har travle dager. Sommertid er høytid for henne og hennes ansatte, men hun tar seg likevel tid til å dele sine suppe-hemmeligheter med våre lesere.

Cecilies supre sommersuppe

Leskende, sommerlig gazpacho? Ja, takk, sier du. Visste du at du kan lage den selv?

– Dette er helse i hver dråpe, sier Cecilie Steensen Skovholt på Svartskog Kolonial om den forfriskende gazpachoen hun serverer i sommervarmen.   

 

Nydelig

NY BIL: Cecilie viser stolt frem Kolonialens nye fremkomstmiddel.

Kolonialen bader i sol når vi besøker den idylliske plassen, som ligger fantastisk plassert i et av Oppegårds vakreste steder. I trærne synger fuglene, og på kjøkkenet bobler, koker og syder det av liv, akkurat som både innendørs og utendørs i den gamle, nydelige kolonialen.

Dette er et av Oppegårds flotteste utesteder. Atmosfæren og opplevelsen er unik.

– Det folk kommer hit for er roen, stillheten og det landlige. Og så tror jeg folk liker at maten er så naturlig som mulig og at den er hjemmelaget, sier Skovholt.

GODE RÅVARER: Skal du lage Cecilies sommersuppe, må du være nøye med å plukke gode råvarer.

Smaker seg frem

Da vi spurte innehaveren om hun hadde lyst til å dele sine sommersuppe-hemmeligheter med oss, var svaret umiddelbart ja. Steensen Skovholt valgte å lære bort en deilig gazpacho, en suppe som er i sterk fremgang her i Norge.

– Jeg fant ut at det var godt med kald suppe i varmen, og mange er også opptatt av helse og sunnhet. I denne er det helse i hver dråpe, sier Skovholt.

Det sitter i fingrene på den lune damen, en «dæsj» av ditt, en klype av datt. Det er ikke lett å huske hvordan man har laget noe når man smaker og føler seg frem, men i den lille svarte boken sin har hun skrevet ned suksessen. Det har hun skjønt at hun må, særlig etter en fantastisk blåskjellmiddag hun aldri skrev ned og aldri igjen har klart å lage.

Dette er Gazpacho

Aller først litt fakta, for det er kjekt å lese før du starter med matlagingen!

Gazpacho er en kald suppe og en spansk nasjonalrett med opphav i Andalucía.

Den kan lages av ulike råvarer, men gammelt brød, hvitløk, olivenolje, eddik og salt finnes i nesten alle versjoner, og tomat er også tett knyttet til suppen, men det er nødvendig å bruke tomater for at det skal anses for å være en gazpacho.

Andre vanlige ingredienser er paprika, løk, purreløk, chili, agurk og pepper. Gazpacho kan gjerne serveres med brødkrutonger eller annen garnityr.

Gazpacho har etter hvert blitt en klassisk sommerrett i Norge, og nå kan du lage den selv, takket være Cecilie på Svartskog kolonial.

Slik lager du den

Oppskriften er til fire personer

1 agurk (skrelt)

6 gode store tomater(gjerne klasetomater)

1 rød stor paprika

1/2 rød chili med frø

1 boks gode hermetiserte tomater

1 ss tomatpuré 

1 liten rødløk

Saft fra 1/2 lime

0,5 dl olivenolje

Litt sherryeddik(smak til)

Salt og pepper 

2 dl isbiter i en bolle fylt opp med iskaldt vann

Kutt alle grønnsaker i store biter og tilsett i en stor bolle.

Kjør alt glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sherryeddik. Ønsker du en litt sterkere smak på suppen kan du bruke en hel chili. Oppbevar suppen i kjøleskapet og gjerne over litt tid.

Suppen blir bedre jo lenger den står! For å holde suppen kald kan du tilsette et par isbiter før servering.

Som garnityr kan du finhakke agurkbiter, små tomater. Cecilie liker veldig godt stangselleri, vårløk, spirer. Kun fantasien setter grenser, bruk farger. Sunt, godt, kjapt og enkelt i sommervarmen! 

Klikk her for å se video av hvordan du lager suppen

SOMMERFRISKT: Slik ser det ferdige resultatet ut.
Powered by Labrador CMS