FOKUS: Michelle Forsland kombinerer utdannelse med golftrening, med sikte på å kunne leve av golfen etter endt skolegang.
FOKUS: Michelle Forsland kombinerer utdannelse med golftrening, med sikte på å kunne leve av golfen etter endt skolegang.

Følger golf-drømmen

Michelle Forsland (21) fra Sofiemyr har spilt golf på college i Florida i to år, med stor suksess. Nå har hun byttet til et av de aller beste golf-collegene for å gjøre alvor av drømmen om å leve av golf.

Publisert

For to år siden var da 19 år gamle Michelle Forsland naturlig nok nervøs og usikker. Hun skulle reise fra trygge Oppegård til Jacksonville University, der hun hadde fått stipend for å spille på skolens golflag.

Knust av Michelle

Når man først skal møte Oppegårds største golftalent, kan vi vel spille mot henne også. Tenkte vi. Og Michelle Forsland ble med på en matchspill-duell over ni hull.

Au.

En av golfsportens fordeler er at man kan konkurrere på tvers av nivå gjennom handicapsystemet. Dermed er det faktisk ikke utenkelig at Oppegård Avis’ reporter med handicap 17,1 kunne slå Forsland. Kort fortalt utjevner handicapsystemet styrkeforholdet, ved at OA har ett slag å gå på per hull. Dersom Michelle bruker fire slag på et hull, kan vi bruke fem.

Matchspill handler om å vinne flest hull, ikke bruke færrest slag totalt. Noe som passer den «svake part» godt. Men Michelle viste ingen nåde.

Hull 1 - 289 meter par 4

Mens Michelle sender utslaget midt i fairway, ender OA i bunkeren. Først etter fire slag er OA på green. Men Michelle er «snill» med oss og bruker tre putter, slik at vi deler hullet. Men det er også siste gang hun er snill.
OA: 6
Michelle: 5
Stilling: Likt

Hull 2 - 286 meter par 4

Jada, OA kakker utslaget inn i brenneslene til venstre, mens Michelle selvsagt er midt i fairway, og gjør til slutt birdie. OA knust.
OA: 8
Michelle: 3
Stilling: Michelle 1 opp

Hull 3 - 160 meter par 3

Begge bommer på greenen. Michelle rett foran, OA rett bak. Mens OA må bruke to slag til før vi er på green, er Michelle stødig. Og selv om hun misser par-putten vinner ut igjen hullet mot en OA-reporter med begynnende frustrasjonstendenser.
OA: 6
Michelle: 4
Stilling: Michelle 2 opp

Hull 4 - 351 meter par 4

For første gang tar vi frem driveren. Det går selvsagt ikke bra, for OA. Ballen ut i skogen til venstre, og der ligger den ennå. Stødig par fra Michelle.
OA: 7
Michelle: 4
Stilling: Michelle 3 opp

Hull 5 - 295 meter par 4
OA tar nå fram kameraet i et forsøk på å psyke ut Michelle. Det nytter ikke. Begge ligger greit til etter utslaget, men OA dunker selvsagt slag to inn blant noen trær og havner bak en stein. Håpløst. Dette begynner å bli pinlig. Michelle treffer alt hun sikter på og gjør et nytt trygt par.
OA: 6
Michelle: 4
Stilling: Michelle 4 opp

Hull 6 - 323 meter par 4
Dersom OA ikke vinner dette hullet er kampen allerede over. Men endelig har vi litt stang inn, og ender bare fire meter fra flagget med innspillet. Michelle kommer enda nærmere, men når begge misser birdieputtene og gjør par, vinner OA for første gang et hull takket være det ekstra slaget en stakkars reporter har å gå på. Kan dette være starten på et vanvittig comeback?
OA: 4
Michelle: 4
Stilling: Michelle 3 opp

Hull 7 - 133 meter par 3
Hole in one her blir premiert med middag for to hos Bent Stiansen på Stadholdergården. Vi er sultne og motiverte, men dessverre langt unna. Michelles utslag er for en gangs skyld svakt, mens OA treffer green. Ny seier til OA!
OA: 3
Michelle: 4
Stiling: Michelle 2 opp

Hull 8 - 284 meter par 4
Med to hull igjen å spille og to hulls ledelse kan OA bare håpe på uavgjort til slutt. Men det håpet forsvinner raskt når utslaget går i bekken til høyre. Michelle spiller «kjedelig» golf: Langt utslag midt i fairway, innspill midt på green, to putter og par. Kampen er over.
OA: 7
Michelle: 4
Resultat: Michelle vant 3&1 (Leder med tre hull med ett hull igjen å spille)

Hull 9 - 428 meter par 5
Vi spiller det siste hullet også, selv om kampen er avgjort. Michelle treffer green på to slag på par 5-hullet, og bruker to putter for en finfin birdie. OA slår selvsagt bort utslaget, men klarer likevel en ikke altfor gal bogey.
OA: 6
Michelle: 4
Totalt:
OA: 53 slag (+18)
Michelle: 36 slag (+1)

Ubegrunnet frykt

Men var hun god nok? Holdt det å hevde seg mot de beste juniorene i Norge?

– Jeg var jo redd for å ikke få spille, forteller Michelle, nå to år senere.

Frykten var ubegrunnet. Michelle har de siste to årene vært en bærebjelke på JU Dolphins som har levert solide sesonger. Hun ble i sommer for andre år på rad hedret som en «all american scholar» samme med tre lagvenninner. Dette er en utmerkelse som går til de som gjør det skarpt både i klasserommet og på idrettsbanen.

– Det ligger ikke helt for meg å møte opp uforberedt til en prøve, ler Michelle.

Nye utfordringer

Selv om hun har hatt to fine år i Jacksonville, der hun har studert Sports business, ønsket unge Forsland nye utfordringer. For å ta golfspillet til et nytt nivå, følte Michelle at hun trengte å bytte skole.

– Jeg følte jeg ikke ble pushet nok, og at jeg ble stående mye å trene alene fordi lagvenninnene ikke var like engasjerte som meg, forteller Michelle.

Dermed tok hun kontakt med en rekke topp 20-universiteter.

– Jeg sendte mail og forklarte situasjonen og at jeg hadde lyst til å satse mer og hadde større ambisjoner enn lagvenninnene, sier Michelle.

Og fikk overraskende mange svar.

– Til slutt sto det mellom to-tre gode skoler, og jeg endte opp med å velge Oklahoma State University, sier Michelle.

Høyt rangert

Mens Jacksonville er rangert rundt nummer 90 blant golf-colleger i USA på kvinnesiden, er Oklahoma State (OSU) blant de 20 beste. Her vil Forsland ha helt andre forutsetninger til å utvikle seg som golfspiller.

For lagvenninnene slo det ned som et lite sjokk da de ble fortalt om planene, men de hadde også forståelse for Michelles valg.

– De var overrasket ja, men jeg hadde jo gått og tenkt på dette lenge, sier hun.

Allerede før sommerferien tok Michelle med seg flyttelasset fra Jacksonville til Stillwater i Oklahoma, der de neste to årene skal tilbringes. Her ligger golfbanen Karsten Creek, oppkalt etter norske Karsten Solheim grunnleggeren av golfkølleprodusenten Ping, som er OSUs egen golfbane.

Norske lagkompiser

Det er også flere norske holdepunkter, der i Midtvesten. Herrelaget til OSU gikk sist sesong helt til topps i NCAA-mesterskapet, som er den viktigste turneringen innen collegegolf, med to norske spillere på laget – Viktor Hovland og Kristoffer Ventura. Hovland er like gammel som Forsland og er ranket som verdens fjerde beste amatørgolfer - og forrige helg vant han verdens største golfturnering for amatører - US Amateur.

Forholdene ligger med andre ord godt til rette for Forsland. Men igjen innrømmer hun at hun er usikker på nivået, akkurat som hun var da hun flyttet til Florida for to år siden.

– Der er det mye større konkurranse og vanskeligere turneringer, og bedre nivå over alt rundt meg. Det blir en stor forandring. Det er bare å trene og trene, så håper vi det holder, smiler Michelle selvsikkert.

Og trene gjør hun. I sommer da hun var hjemme i Oppegård, var det egentlig ikke ferie det er snakk om. Hun kombinerte rundt seks timers trening hver dag med sommerjobb i proshopen på Oppegård Golfklubb på Østre Greverud.

 

Powered by Labrador CMS