SNART KLAR FOR SCENEN: Sofie Aurora R. Syversen (Lucia), og kunstnerisk leder Liv Ragnhild Torneberg (på piano) øver til årets Luciakonsert

Synger julen inn med årets Luciakonsert

Etter to års covidopphold, gleder Tryllefløytene seg stort til årets fremføring.

Publisert

Den 13. desember i Greverud kirke synger ensemblet Tryllefløytene julen inn med sin årlige Luciakonsert.

Konserten var den første de satt opp i 1993, og har over årene blitt en tradisjon for mange.

Ekstra gjevt er det for den som plukkes ut til å være årets Lucia. Denne solisten får sine egne solopartier med og uten resten av koret. I år er årets Lucia fra Kolbotn.

SNIKTITT: Koret gjør seg klar til årets Luciakonsert.

Årets Lucia

Korist Sofie Aurora Rasten Syversen er blant korets yngste, og har fått æren av å være årets Lucia. 25 åringen som er født og oppvokst på Kolbotn, har dermed sikret seg rollen som henger høyt blant jentene i koret.

Liv Ragnhild S. Torneberg, primus motor bak Tryllefløytene, forteller om Luciakonserten at det var viktig å kjøre en svensk tradisjon med en solist som går igjen som en Lucia gjennom hele konserten, og har egne solistnummer.

– Vi gjør litt stas på Lucia på den måten, sier Torneberg.

Ga til de fattige

Historien går slik at Lucia ga sin medgift til de fattige da hun skulle giftes bort. Derfor hylles hun som en sankt Lucia.

I dagens samfunn og spesielt i disse tider, ville nok gesten bli tatt godt i mot, men ifølge Torneberg falt visstnok handlingen ikke i god jord. Det sies at hun led martyrdøden på 300-tallet.

Torneberg trekker det frem som en kuriositet at den typiske holdningen om Lucia er at det er en "hyggelig liten greie vi har i barnehagen", men at det egentlig er en sterk historie fra Italia.

– Men alle kan komme på julekonserten, barn også, ler hun.

Henger høyt

Rollen som årets Lucia henger høyt for jentene i koret.

– Det er en stor ære å få være årets Lucia. Det krever lang skolering og hard jobbing for å få rollen. Det er gode sangere som får rollen, den er krevende å gjennomføre, forteller Torneberg.

Hun forteller at de har hatt en ny Lucia hvert år frem til korona satt en stopper.

– Det vil bli et blandet kor, og et påfyll på slutten av konserten med herresanger. Det hele varer i ca. en time og et kvarter.

– Jeg tar alltid med et par nye sanger. Publikum forandrer seg, og det kommer nye ting vi innlemmer, samtidig som jeg holder på det tradisjonelle. De som kommer igjen og igjen tror jeg ønsker seg en tradisjonell julekonsert med god musikk. Så kan man alltids lure inn noe nytt, avslutter hun.

Billetter får du kjøpt på Kolben.no.

Powered by Labrador CMS