SKJERMØR: Haugebondenissen Gunnar Rogneflåten har tatt store deler av nissegjerningen over på digitale plattformer under pandemien.
SKJERMØR: Haugebondenissen Gunnar Rogneflåten har tatt store deler av nissegjerningen over på digitale plattformer under pandemien.

Nissen er blitt digital

Det er vanskelig å klemme med visir og munnbind. Årets jul er høysesong for nettnissing.

Publisert

Trebarnsfaren Gunnar Rogneflåten jobbet i NATO fra 2013 til 2017. Han gikk rundt i gatene i den belgiske hovedstaden Brüssel med lua på. Skjegget var der, men ikke like langt som i dag. Gunnar ble likevel lagt godt merke til, og i 2016 og 2017 var han NATO-nisse.

– Det er ikke alle nisser som har hatt kona til NATO-sjef Jens Stoltenberg på fanget, sier han og smiler.

Nisse på heltid

Gunnar var nemlig nisse på den årlige NATO-basaren. Her har alle nasjonene sine stands hvor det selges julevarer. Midt opp i dette satt altså Gunnar Rogneflåten som NATO-nisse.

– Oppgaven min var å sitte på en stol. Barna kom og hilste på og tok bilde. I tillegg la de en liten slant i gryta, som gikk til veldedighet i de forskjellige landene. Noen barn ble redde, men frykten forsvant fort da nissen krøp ned på gulvet.

Under oppholdet i Brüssel var Gunnar også nisse på den internasjonale skolen, hvor sønnen hans var elev. I 2017 gikk han av med pensjon, og etter den tid har det meste handlet om nisseliv for Gunnar Rogneflåten, som profilerer seg som Haugebondenissen på Vassbonn.

Nettnissing

Denne tiden på året er vanligvis høysesong for nissen, og Gunnar pleier å ha ordreboken full. Koronapandemien og restriksjonene har medført en helt ny tilværelse.

– Jeg har ett fysisk oppdrag på julaften i år.

Nettnissing har blitt en ny trend i koronatiden. Julenisselauget har skapt nettstedet nissetreff.no, og her er Gunnar en av mange nisser barna kan få møte.

– Dette er en bestillingstjeneste, hvor du kan møte nissen i et kort eller litt lengre møte. Tilkoblingen skjer via Zoom. Det finnes mange eksempler på barn som sitter opprømte foran skjermen når jeg kobler meg til.

– Hvilke reaksjoner får du på nettnissingen?

– I de aller fleste tilfellene blir det store smil og vinking. I tillegg blir det ekstra spennende når jeg legger på en bakgrunn med nordlys. Jeg tror nettnissing er noe som har kommet for å bli. Det er en nødløsning, men en god en, sier Gunnar Rogneflåten.

ClicEVENTYRLIG: Med nordlyset som bakgrunn skapes det trolsk stemning i nettnissingen.k to add image caption
ClicEVENTYRLIG: Med nordlyset som bakgrunn skapes det trolsk stemning i nettnissingen.k to add image caption

I hele desember har det kun vært 4-5 fysiske jobber for Haugebondenissen fra Vassbonn. Sist søndag var Gunnar Rogneflåten på Tveita senter i Oslo, men da med visir foran ansiktet.

– Julen varer lenge

Har du barn som venter på nissen på julaften? Da er kanskje et nettmøte med nissen noe for ditt hjem.

– Det er også muligheter for fysiske treff, selvsagt med det smittevernet som gjelder. Husk også at julen er mye mer enn bare julaften. Nissen besøker gjerne store og små i romjula og januar, fysisk eller med nettnissing, sier Gunnar Rogneflåten og smiler.

Et fem minutters treff med nettnissing koster 100 kroner, og 250 kroner for et kvarter. For de fysiske besøkene tar Gunnar vanligvis 500 kroner for 20 minutter, men med høyere pris på julaften.

Donerer

De to åra han har drevet som profesjonell nisse har Rogneflåten gitt 10% av nisseinntektene til organisasjonen One family – no borders, som er en norsk ideell organisasjon med formål å drive humanitært arbeid.

– De hjelper i hovedsak flyktninger på Chios. Siden nettnisssing er nytt av året så vil jeg gi 50% av inntektene herfra til den samme organisasjonen, sier Gunnar Rogneflåten.

Etter klokken 17 på julaften tar også Haugebondenissen på Vassbonn juleferie for noen timer.

– Og du har ikke fått bestilling på nettnissing til NATO- sjefen?

– Nei, men det var jammen en god idé. Kanskje jeg skal spre ryktet, sier Gunnar Rogneflåten og smiler.

PS! Tidligere denne uken sendte Haugebondenissen julehilsen til NATO-sjefen i Brüssel. Her kan du se svaret Gunnar Rogneflåten fikk fra Jens Stoltenberg.