NISSELIV: Gunnar Rogneflåten jobbet i en årrekke i NATO. I dag er han pensjonist – og nisse.
NISSELIV: Gunnar Rogneflåten jobbet i en årrekke i NATO. I dag er han pensjonist – og nisse.

Slik ble han Haugebondenissen på Vassbonn

Han startet som NATO-nisse. I dag er Gunnar Rogneflåten pensjonist, og nisse på heltid.

Publisert

– Vent litt, så skal jeg hente et plagg, sier Gunnar Rogneflåten.

Han kommer tilbake med en lang nisselue han fant på julemarkedet i Brüssel. Rogneflåten jobbet i NATO fra 2013 til 2017. Han gikk rundt i gatene i den belgiske hovedstaden med lua på. Skjegget var der, men ikke like langt som i dag. Gunnar ble likevel lagt godt merke til, og i 2016 og 2017 var han NATO-nisse.

– Det er ikke alle nisser som har hatt kona til NATO-sjef Jens Stoltenberg på fanget, sier han og smiler.

Nisse på heltid

Gunnar var nemlig nisse på den årlige NATO-basaren. Her har alle nasjonene sine stands hvor det selges julevarer. Midt opp i dette satt altså Gunnar Rogneflåten som NATO-nisse.

– Oppgaven min var å sitte på en stol. Barna kom og hilste på og tok bilde. I tillegg la de en liten slant i gryta, som gikk til veldedighet i de forskjellige landene. Noen barn ble redde, men frykten forsvant fort da nissen krøp ned på gulvet.

PS! Saken fortsetter under bildet! 

NATO-NISSE: Gunnar Rogneflåten fikk NATO-sjefens kone Ingrid Schulerud på fanget under NATO-basaren. Til høyre sitter Hege Duckert, kulturredaktør i NRK.
NATO-NISSE: Gunnar Rogneflåten fikk NATO-sjefens kone Ingrid Schulerud på fanget under NATO-basaren. Til høyre sitter Hege Duckert, kulturredaktør i NRK.


Under oppholdet i Brüssel var Gunnar også nisse på den internasjonale skolen, hvor sønnen hans var elev. I 2017 gikk han av med pensjon, og etter den tid har det meste handlet om nisseliv for Gunnar Rogneflåten.

– Da jeg kom hjem, meldte jeg meg inn i julenisselauget.

Vant vinterleker

Gunnar Rogneflåten deltok i Julenissens Vinterleker, den årlige konkurransen hvor nisser fra hele verden samles til treff og konkurranse.

– Et utrolig arrangement med deltagere fra både Russland, Asia og en rekke europeiske nasjoner.

– Jeg vant akekonkurransen under lekene i 2018, og det var ekstra stas å blir hedret for dette under Ordførerens Hedring i januar i år.

Etter de første vinterlekene på Savalen fant Gunnar Rogneflåten at han måtte gjøre mer ut av dette. I dag profilerer han seg som Haugebondenissen.

– Helt siden Vassbonn gård ble revet i 1957 har ikke gårdsnissen – haugebonden –hatt noen låve å holde til i og spise sin julegrøt i. Etter å ha streifet hvileløst rundt både innen- og utenlands i mange år, har jeg bestemt meg for at det er på tide for haugebondenissen på Vassbonn å komme tilbake, skriver Rogneflåten på sine hjemmesider.

– Er overalt

62-åringen forteller at det første betalte oppdraget var for Oppegård Turn i hallen på Østre Greverud. Siden har oppdragene ballet på seg. Rogneflåten har etter hvert en klar definisjon av hvem julenissen er.

– Det er ikke han tyrkeren, St. Nikolaus. Heller ikke Cola-nissen som bor på Nordpolen. Norske julenisser har aldri hatt noe forhold til Nordpolen.

– Hvem er julenissen?

– Julenissen er overalt. Det er ikke én. NASA har faktisk gjort beregningen på hvilken hastighet julenissen måtte hatt dersom bare én person skulle delt ut gaver til hele verden. Det var mange ganger lysets hastighet.

– Min julenisse kommer fra nesten 2000 år siden. Det handler om haugebonden, og passe på at denne ikke gjør ugagn. Grøt passer ikke til denne nissen. Ifølge historien blotet man øl til haugebonden.

Haugebonden går gjerne gråkledd for ikke å synes. Han er skeptisk til folk. Blir han trygg, vrenger han den grå lua til rødt.

Nå gjør han stadig flere oppdrag for lag- og foreninger, både juleavslutninger, juletrefester og private oppdrag. På julaften har han to oppdrag.

– Eneste kravet er at jeg må være hjemme før klokken 17. Da ringes julen inn.

PS! Vil du lese mer om virksomheten til Gunnar Rogneflåten?  Her kan du lese mer om Haugebondenissen på Vassbonn på Facebook.

Powered by Labrador CMS