URBANT LANDBRUK: Hvor vil det passe å etablere urbant landbruk i Nordre Follo? Dette bildet er fra Havnehagen i Trondheim.
URBANT LANDBRUK: Hvor vil det passe å etablere urbant landbruk i Nordre Follo? Dette bildet er fra Havnehagen i Trondheim.

Politikerne ønsker urbant landbruk: – Jeg tror dere er spik pina gale

Nytt forslag fra kommunen vekker voldsom debatt.

Publisert Sist oppdatert

«Er du en ildsjel, en bonde eller utbygger? Ønsker du en meningsfylt oppgave som familien kan gjøre sammen? Eller er du pensjonist med god tid og med interesse for dyrking»

Slik starter nyhetsmeldingen Nordre Follo kommune publiserte på sine nettsider tidligere denne uken.

– Positivt for klima og miljø

I meldingen skriver kommunen at den ønsker å legge til rette for å dyrke mat i bynære og urbane områder.

– Matdyrking er ikke bare positivt for klima og miljø, men kan også øke enkeltpersoners livskvalitet og være en kilde til samhold i lokalsamfunnet. Det kan være et tilbud for de som ikke selv eier en hage, men også for de som ønsker noe mer sosialt enn å bare stelle sin egen hage.

Kommune skriver at dyrkingen kan skje på private fellesarealer, ved leie av jorder hos en velvillig bonde, eller kommunen selv kan stille med egnede arealer.

– Enda mer følelse av by

Torsdag ettermiddag delte varaordfører Hans Martin Enger saken om det urbane landbruket i Facebook-gruppen "Det skjer på Kolbotn". Det tok ikke lang tid før debatten, for ikke å si krangelen var i gang.

– Enda mer følelse av by, skriver Per Ketil Tvedten, mens tidligere kommunestyrerepresentant Geir Amundsen skriver blant annet:

– Politikerne kjører den nye kommunen i konkurs, og varaordføreren ønsker urbant landbruk. Hadde vært hyggelig med en eneste god nyhet fra den superflotte kommunen, skriver Amundsen, som tidligere i år startet Borgerlig bygdeliste, med hovedsaken å skille Oppegård og Ski tilbake til selvstendige kommuner.

Varaordfører Enger reagerer når Kenneth Johannesen serverer følgende salve:

– Jeg tror dere er spik pina gale, og Hans Martin Enger svarer:

– Jeg humret litt og leste kommentaren høyt for min datter. Hun sa: "Tenk at voksne folk skriver sånne ting til hverandre." Og ja, det er jo til ettertanke.

– Svertekampanje

Debatten forsetter i lange tråder i Facebook-gruppen. Høyres Halvor Stormoen skriver:

– Utrolig hva dere presser inn i en sterkt belastet kommuneadministrasjon og kommuneøkonomi.

Noe som får naturforkjemper Mariela Nora Isabelle Filberg Memo til reagere:

– Utrolig hvor mye svertekampanje, hardkjør og regelrett mobbing som serveres fra opposisjonen for å drible seg tilbake til makten. Minner meg om en viss situasjon over dammen.

Ønsker medvirkning

I nyhetsmeldingen skriver kommunen at det er mange måter å legge til rette for urban dyrking. Alt fra små prosjekter hvor noen privatpersoner går sammen om å dyrke i pallekarmer, til store prosjekter, som på Losæter i Oslo hvor kommunen har ansatt en «bybonde».

– I vår nabokommune Ås har de hatt stor suksess med andelslandbruk i sentrum, hvor interesserte kan leie seg inn. Folk deltar på dugnader og kan høste grønnsaker etter hvert som det modnes. Dette kan også være en aktuell modell i Nordre Follo hvis vi finner et egnet sted.

Kommunen ønsker medvirkning fra innbyggerne for å se på mulighetene for urbant landbruk i Nordre Follo. Du kan sende inn innspill frem til 1. januar 2021.

– Skriv og fortell våre politikere om hva du kunne hatt glede av i ditt område, eller hva du kunne tenke deg å bidra med. Kanskje du kjenner til et godt egnet sted, eller har forslag til en driftsmodell? Beskriv ideen din og legg gjerne ved foto eller kart over stedet. Fortell oss også gjerne om du er en enkeltperson eller om du representerer et vel eller en forening., skriver kommunen.

Du kan sende inn dine innspill til postmottak@nordrefollo.kommune.no

Powered by Labrador CMS