SÅ HATTEN PASSER: Helge Marstrander skal de tre neste årene arbeide ved Generalkonsulatet i San Francisco.

– Det var bare ørene som gjorde at smilet ikke gikk helt rundt da jeg fikk tilbudet

Lokalpolitikken vil savne et etablert ansikt de neste tre årene. I august flytter Helge Marstrander til California.

Publisert

De siste åtte årene har han hatt arbeidsplassen sin i Utenriksdepartementet. Helge Marstrander er utdannet IT-ingeniør, med påfyll av både økonomi og ledelse.

– Jeg passerer 30 år i arbeidslivet nå. Dette var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Helge Marstrander.

Techplomacy

Tidligere i år ble det utlyst en stilling internt i UD. Helge måtte ta en runde med familien før han la inn søknad på jobben ved generalkonsulatet i San Fransisco.

– Det var bare ørene som gjorde at smilet ikke gikk helt rundt da jeg fikk tilbudet.

Helge Marstrander blir nestleder ved stasjonen i San Fransisco, og skal jobbe mye med stikkordet techplomacy, altså både teknologi og diplomati.

– Det handler mye om Silicon Valley og tech-miljøet. I tillegg den grønne økonomien som har sterk blomstring i California. For eksempel har Team Norway, altså stasjonen, norske techselskaper og Innovasjon Norge, sterkt fokus på havvind. Utenfor kysten av California er det store havdyp ikke ulikt Nordsjøen, og norsk kunnskap og teknologi har mye å utrette her. Dette er bare ett av temaene jeg vil komme til å jobbe med.

Familien i Norge

Et ankepunkt Marstrander måtte tenke nøye over var avstanden. Hjemme på Greverud blir kona Torunn og yngstemann Henrik (17) igjen. Eldstemann Kristian (20) studerer ved NTNUI.

BLIR HJEMME: Kona Torunn Marstrander støtter Helge hundre prosent i valget om å jobbe utenlands de neste tre årene.

Torunn begynte nettopp i ny jobb som prosjektleder i Kommunesektorenes organisasjon (KS). Som sin ektemann jobber også Torunn med informasjonsteknologi.

– Vi møttes i fagfeltet, på en konferanse i Nice for 20 år siden, sier Torunn.

– Hvordan blir hjemmelivet uten Helge?

– Henrik er hjemme, så vi er i hvert fall to. Jeg har mitt nettverk her hjemme, men vi vil selvsagt savne tosomheten når Helge flytter til USA. Likevel har jeg ikke sett så mye til han i det siste. Kommunestyremøter kan være fryktelig lange, sier Torunn og smiler.

Digitale måltider

– For det første er dette en strålende mulighet for oss til å oppleve USA. Barna får også en ny arena hvor de kan lære språk og kultur. Dette var en strålende mulighet, sier Torunn Marstrander.

Familien har avtalt at de skal spise minst ett måltid sammen på Teams eller Skype i løpet av uken.

– Det passer fint med at de spiser middag når jeg inntar frokosten. Vi skal lage oss digitale møteplasser, sier Helge.

– Jeg er en familiekjær mann, så den er vrien. Jeg ba familien være djevelens advokater da jeg var i prosessen om jeg skulle søke eller ikke. De skulle stille meg de vanskelige spørsmålene. I stedet kom det bare: «Selvfølgelig skal du gjøre dette.»

Frykter ikke smitte

Helge Marstrander smiler når han får spørsmål om hvordan det blir å komme under vingene til Donald Trump.

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er alt annet enn enig med ham politisk. Det ligger i mandatet vårt å fremme norsk syn på politikk. Det blir om mulig enda viktigere nå som Norge er i Sikkerhetsrådet. Alt det Trump gjør er definitivt ikke i Norges eller verdens interesser.

– Hva tenker du om koronaspredningen i USA?

– Jeg er ikke engstelig. Det er kanskje naivt, men jeg innbiller meg at jeg har god nok helse til å ta en smitterunde dersom det skulle komme. Jeg er mer bekymret for når familien kan komme over.

Når samfunnet der borte har åpnet mer opp, har yngstemann Henrik en bonus å hente.

– Det er ikke ofte Henrik får fri tilgang til pappas kredittkort, men det vil han få mulighet til når han vil bestille flyreise til San Fransisco.

Politikk-pause

Fra å være i sentrum av Stopp Støyen-aksjonen har Helge Marstrander blitt et av ansiktene utad for Nordre Follo Høyre. Med tre år i USA blir det lang pause fra lokalpolitikken. Lokalpolitikeren har fått spørsmål om han stikker av fra lokalpolitikken ettersom Høyre ikke kom i posisjon.

– Det er så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Tvert imot kommer jeg til å savne lokalpolitikken. Jeg er tilbake sommeren 2023, og blir med i valgkampen frem mot kommunevalget den høsten.

– Men det blir ikke mange, lange kommunestyremøter på deg fremover?

– Jeg har varslet våre vararepresentanter at jeg kommer til å ha fravær fremover. Skulle det derimot passe seg slik at jeg er hjemme når det er kommunestyremøte, så vil jeg nok komme til å møte, sier Helge Marstrander.

Powered by Labrador CMS