STORKOSTE SEG PÅ TUREN: – Det var en veldig flott tur. Det var bare hyggelig å være på Ios hele tiden, med unntak av den ene hendelsen som ødela alt, sier Oline Kihlman (18) fra Sofiemyr.
STORKOSTE SEG PÅ TUREN: – Det var en veldig flott tur. Det var bare hyggelig å være på Ios hele tiden, med unntak av den ene hendelsen som ødela alt, sier Oline Kihlman (18) fra Sofiemyr.

– Gjelder noen få

Oline Kihlman (18) mener det er feil å skjære alle Oppegård-russ over én kam på grunn av det som har skjedd på Ios.

Publisert

Oline Kihlman bor på Sofiemyr og er en av de totalt 150 avgangselevene ved Roald Amundsen videregående skole (RA) i Oppegård.

Ifølge henne var om lag 90 av disse elevene (red. anm.: ca. 30 gutter og 60 jenter fra 2000-kullet, russen 2019) med på en såkalt russetur til den greske øya Ios i slutten av juli.

Oppegård Avis har nylig skrevet at Ios-turen endte med en slåsskamp mellom russ fra RA og russ fra Eikeli videregående skole den 1. august hvor en russ fra Eikeli brakk begge bena.

De fem ungdommene fra RA, som ble pågrepet av politi på Ios den 2. august, må trolig møte for den greske retten som følge av hendelsen.

Les også: Oppegård-russ involvert i voldshandlingene i Hellas

Mediedekning

Saken har også fått stor oppmerksomhet i norsk media, og er noe 18-åringen fra Sofiemyr reagerer på.

– Media har laget en større sak enn det vi opplevde det. Det var jo veldig trist at det endte sånt. Det var mange mennesker som var til stede og så hva som skjedde. Oppegård-russen har fått veldig mye skyld i saken, sier Oline Kihlman.

– Er det ufortjent?

– Ja, jeg synes det er urettferdig ettersom det som har skjedd på Ios gjelder noen, men ikke alle. Det var veldig få fra Oppegård som var involvert i denne hendelsen. At han fra Eikeli slo seg såpass og ble påført slike skader, er veldig alvorlig, virkelig trist og ikke greit på noen måte, men det er ikke noe nytt at ting som dette (red. anm.: slåssing blant ungdom) skjer.

– Hvorfor har ingen av dere klart å stoppe slåssingen?

– De som stod rundt og så på dette likte ikke dette. Jeg så ikke slåssingen, men har hørt om noen slag og noen spark, og at det gikk veldig fort. Det var ikke mange som slåss, i hvert fall slik som jeg har oppfattet det, sier Kihlman.

Les også: – Dette er alvorlig

– Ingen ville det

– Har du merket til rivaliseringen mellom Eikeli og Oppegård før slåsskampen?

– Det har ikke vært noe rivalisering blant jentene. Blant guttene var det mye snakking og terging i dagene før det skjedde, så det var den siste dråpen som skulle til før det eksploderte den 1. august. Vi vet at veldig mange gutter synes det er veldig trist at turen ble ødelagt. Ingen ville jo det i utgangspunktet, sier Kihlman.

Hun understreker at den oppståtte rivaliseringen er noe som ingen av Oppegård-russen synes er noe stas.

– Det er ekskluderende og en dårlig kultur som gjelder mange russ uansett skole. Rivalisering og gjengmentalitet er fryktelig dårlig stil, sier Kihlman.

18-åringen fra Sofiemyr synes det er veldig trist at den ene hendelsen på Ios har gjort at veldig mange ser på Oppegård-russen som frekke og uoppdragne ungdommer.

– Det er veldig trist. Det var jo en veldig flott tur. Det var bare hyggelig å være der hele tiden, med unntak av den ene hendelsen som ødela alt, sier 18-åringen.

Les også: – Det er lov å si nei

– Vi passet godt på oss

Europeiske Reiseforsikring har i løpet av de siste ukene fått meldt inn fire voldtekter av unge, norske jenter i Hellas. Kihlman sier at det ikke har skjedd noe galt med Oppegård-jentene.

– Vi har hørt om voldtektene og var derfor ekstra påpasselige. Jentene fra vår buss bodde på samme hotell og vi følte oss trygge der. Vi passet på hverandre og tok dessuten en hel del forhåndsregler for å unngå ubehagelige situasjoner. Dersom det oppsto noe likevel, og det gjorde det, var vi bevisst på å være tydelige på at dette var uønsket. Vi opplevde bare noen episoder med utenlandske gutter som var ekle mot oss. Det var mye plystring og roping som vi ikke likte, men guttene våre har vært veldig gode og omtenksomme mot oss. Vi var mye sammen med guttene også, og det gav jo oss også litt ekstra trygghet.

Powered by Labrador CMS