KRIGEN I UKRAINA

UNGE HJELPERE: På bildet ser du Agnes Deakin Berggrav (10), Ylvali Malmgren (9) og Lilla Petros-Schullström (9) da de solgte vafler på lekeplassen søndag 27. februar.
UNGE HJELPERE: På bildet ser du Agnes Deakin Berggrav (10), Ylvali Malmgren (9) og Lilla Petros-Schullström (9) da de solgte vafler på lekeplassen søndag 27. februar.

Samlet inn 2.000 kroner til Ukraina

Krigen i Ukraina preger nå nyhetsbildet i inn- og utland. Tre unge jenter fra Greverud ønsket å bidra med det de kunne.

Publisert Sist oppdatert

Agnes Deakin Berggrav (10), Ylvali Malmgren (9) og Lilla Petros-Schullström (9) har samlet inn cirka 2.000 kroner gjennom salg av vafler og innsamling av pant.

Foresatte til de tre jentene retter stor takk til beboerne i Greverudlia Sameie som donerte panten og støttet vaffelsalget i sameiets lekeplass søndag 27. februar.

FLERE POSER MED PANT: Beboerne i Greverudlia Sameie har donert panten.
FLERE POSER MED PANT: Beboerne i Greverudlia Sameie har donert panten.

Ville hjelpe til

Til tross for deres unge alder, har de tre jentene fra Greverud god erfaring med innsamling av penger til viktige formål. I 2019 organiserte de på egen hånd en loppemarked på lekeplassen for å støtte Redd Barnas arbeid.

Da Agnes, Ylvali og Lilla fikk med seg dramatikken knyttet til den pågående krigen i Ukraina, ønsket de å hjelpe til med de de kunne. I løpet av helgen har de samlet inn 2.000 kroner. Pengene skal nå i sin helhet gis til Redd Barna og Røde Kors, med formål til krisen i Ukraina.

– Krigen kom veldig brått på for mange barn og de er nok veldig redde, så vi tenkte at vi kunne hjelpe litt. Vi håper at bidraget vårt kan gi mat og varme til de mange redde barn og unge, sier Agnes (10).

– Vi synes det er veldig trist å tenke på at barn andre steder i verden ikke har det like lett som oss. Vi vil hjelpe fordi vi synes at det er dumt med krig. Vi vil hjelpe familiene og barna som trenger hjelp, sier Ylvali (9) og Lilla (9).

Siden 2014

Ukraina-konflikten har pågått i åtte år. Siden den begynte i 2014 har over 13.000 mennesker blitt drept, hvorav cirka 25-26 prosent av disse er sivile, i det som hittil har blitt kalt kamphandlinger i Donbass i Øst-Ukraina. Mesteparten av de drepte og sårede blant de sivile (2.082 av de totalt 3.345 drepte sivile og 4.000 av over 7.000 sårede sivile) ble registrert i 2014. Dette er ifølge tallene fra OSSE for perioden fra april 2014 til november 2019.

Konflikten i Donbass har også ført til at 734.000 ukrainere var internt fordrevne ved inngangen til 2021, og over 56.000 ukrainere har flyktet fra landet, ifølge Flyktninghjelpen (2022). Det er også slik at store deler av det som tidligere var Ukrainas viktigste industriregion, ligger nå i grus.

Konflikten har på ny blitt brennaktuell i 2022, spesielt etter at Russland invaderte Ukraina natt til torsdag 24. februar. Per søndag 27. februar bekreftet FN minst 240 sivile ofre, blant dem minst 64 drepte, men det påpekes at det reelle tallet er betydelig høyere.

Søndag kveld ble det varslet om at fredsforhandlingene mellom Russland og Ukraina ble utsatt fra søndag til mandag morgen.

Det er enormt behov for nødhjelp i Ukraina. Flere frivillige organisasjoner er engasjert i dette arbeidet. Det pågår også en innsamling til humanitær hjelp i regi av Den ukrainske forening i Norge.

Powered by Labrador CMS