Vinterland-prosjektet

BLE INNVIET MED BRASK OG BRAM: Skøytebanen på Jan Baalsruds plass ble offisielt åpnet av ordfører Thomas Sjøvold lørdag 2. mars.

– Kunstis var ikke et alternativ

Ordfører Thomas Sjøvold sier at advarslene mot kjøp av skøytebanen av plast ble nøye fulgt opp. Les hva generalsekretæren og sports- og utviklingssjefen i Norges Skøyteforbund mener om bruk av plastbanen om vinteren.

Publisert

"Henvendelsen fra Ski hockey ble nøye fulgt opp og referanser ble grundig sjekket. Derfor tok det et par måneder ekstra. Forøvrig bruker selv Norges Skøyteforbund (NSF) plastis på arrangementet for barn som for eksempel Verdens kuleste dag", skriver ordfører Thomas Sjøvold til Oppegård Avis på e-post.

Ordføreren skriver at han har et veldig tett program i dag og er derfor ikke tilgjengelig på mobil. 

     Dette er saken:

  • Oppegård kommune har nylig kjøpt en skøytebane av plast, som ble offisielt åpnet på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum lørdag 2. mars.
  • Skøytebanen har en plastoverflate på 200 kvadratmeter, som består av mindre plater som er montert sammen som et puslespill.
  • Banen må behandles daglig med et spesielt glidemiddel.
  • Banen er levert av Unisport Scandinavia AS.
  • Budsjettet for prosjektet er på 680.000 kroner, som inkluderer skøytebanen, trærne rundt og belysningen, samt montering.
  • Siden den offisielle åpningen har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra våre lesere som sier at skøytebanen har stått ubrukt og at det ikke er noe gli på plastisen.

Oppegård Avis presiserer at Ski IL Hockey ikke har uttalt seg i saken. Samtidig skriver styreleder Jan Thomas Birkeland følgende uttalelse til Oppegård Avis: "Vi som er opptatt av skøytesporten har ikke spesielt sansen for plastisbaner, det skal sies."

Advarslene mot kjøpet av plastbanen kom fra tidligere styreleder i Ski IL Hockey, Jack Valø, som har vært forkjemper for kunstisbanen i Ski i tolv år, samt Venstre-politikeren i Ski, Camilla Hille, som er medlem i Ski IL Hockey og spiller hockey på A-laget.

Les også: – Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet

– Arrangeres to dager om sommeren

I forbindelse med saken har Oppegård Avis kontaktet Lasse Sætre, som er generalsekretær og sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund (NSF).

Han sier at det blir feil å sammenligne bruk av plastbanen på Kolbotn om vinteren med NSFs bruk av plastbanen på  Verdens kuleste dag.

– Vi bruker plastbanen kun i forbindelse med Verdens kuleste dag, som arrangeres av oss om sommeren og går over to dager i august. Det er ment for lek og moro for barn som ikke har brukt skøyter på et halvt år. Det er ikke i nærheten av formålet vårt å få gli på en slik bane om sommeren, sier Sætre.

Han sier en plastbane krever daglig vedlikehold, som er kostbart.

– Då får aldri samme gli som på en isbane uansett, sier Sætre.

Han mener det beste for Oppegård kommune vil nå bli å flytte denne banen innendørs på et kjøpesenter, for å redusere kostnadene med vedlikeholdet av banen.

– Det beste er å flytte denne plastbanen innendørs på et kjøpesenter.

Lasse Sætre, generalsekretær og sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund (NSF)

– Fungerer godt uten is

Til tross for omtrent ingen bruk av den nyetablerte skøytebanen den første uken etter den offisielle åpningen, er ordføreren optimistisk og har fortsatt tro på tiltaket.

– Skal vi få til mer liv i sentrum, må vi gjøre tiltak som trekker folk dit. Skøytebane på vinteren, både med is og plast, flere lekeapparater, svømmehall og arrangement som for eksempel Bondens marked er viktige tiltak i denne sammenheng, sier ordfører Thomas Sjøvold.

Han tror tilbudet vil bli mer og mer brukt etter hvert som det blir innarbeidet.

– Alle som er skeptiske bør prøve banen. Det gjorde vi før den ble kjøpt inn. Skøytebanen fungerer godt uten is, men det kommer fortsatt ikke til å være fult av folk som går på skøyter når været er dårlig, sier Sjøvold.

Les også: Plastisen som ikke glir

– Kunstis var ikke et alternativ

Ordføreren i Oppegård mener det er viktig å understreke at kunstis ikke var et alternativ, da kunstis krever inngrep og vil legge begrensninger for bruk av torget i sommerhalvåret.

– Jeg var på åpningen og så mange unger som koste seg på skøyter. Den stemningen skal vi klare å gjenskape mange ganger hvert år, til glede for både barn og foreldre. Det er viktig at vi lar skøytebanen få en sjanse og jeg vil oppfordre foreldre til å ta med barna og la de få prøve. Banen blir der frem til etter påske og BUA har skøyter til gratis utlån, sier Sjøvold.

Ordføreren i Ski, Hanne Opdan, sier at Ski kommune ikke har vært involvert i skøytebanesaken.

– Det har ikke vært en sak hos oss. Vi behandler kun ukjente kostnader i forbindelse med kommunesammenslåingen. Her må det ha vært en kostnad som allerede er innarbeidet i budsjettet, sier Hanne Opdan.

OFFISIELL ÅPNING: Skøytebanen på Jan Baalsruds plass ble offisielt åpnet lørdag 2. mars.

Hun forutsetter at Oppegård kommune har tenkt godt over det miljømessige aspektet ved bruk av de eventuelle kjemikalene.

– Vi forutsetter også at driften av banen er godt planlagt. I Ski har vi løst dette ved å inngå en driftsavtale med idrettslaget som vedlikeholder kunstisbanen, sier Opdan.

Powered by Labrador CMS