IKKE NOE TØRKE: Rolf Eriksen hos Jernia Kolbotn viser frem årets storselger.

Null fare for salgstørke hos Jernia på Kolbotn

Folk i Oppegård forbereder seg på en vinter med ville strømpriser. Hos Jernia på Kolbotn har salget av gassovner, tetningslister og tørkestativ tatt helt av.

Publisert Sist oppdatert

At Oppegård-folk frykter konsekvensene av at strømprisene er «ute av kontroll», vises allerede hos den lokale jernvarebutikken Jernia i Sentrumsbygget. Nå er det nemlig varer som reduserer strømforbruket som har skutt i været, selv om vi så vidt har beveget oss ut av august.

Og det er spesielt én vare som går igjen nå.

– Vi merker det godt at folk er litt nervøse, humrer butikksjef Rolf Eriksen. Vi var godt forberedt på at effekten av strømsjokket skulle komme, men at det skulle være tørkestativ som skulle bli årets hit i august, var litt overraskende, begynner han.

Han forteller at tørkestativ i alle varianter og prisklasser, forsvinner fra butikkhyllene og ut til de oppegårdske hjem.

– Vi selger mye mer tørkestativ enn tidligere, kanskje så mye som 40 prosent mer, forteller han.

For nå vegrer folk seg for å bruke tørketromler og tørkeskap, og tar heller i bruk «gamlemåten».

Gir full gass

Tørkestativ er imidlertid ikke det eneste produktet som har fått et oppsving. Eriksen fører oss bort til en stabel med store esker.

– Disse kommer til å ryke unna. Jeg har bestilt opp et relativt stort parti, men jeg forventer at de forsvinner raskt, sier han og peker på eskene med gassovner.

Der folk tidligere har investert i alskens remedier som går på strøm, er det nå alternativer de vil ha.

GASSOVNER: Denne gassovnen har det allerede gått mye av, selv om høsten så vidt er i gang.

– Denne fungerer på samme måte som en gassgrill, den varmer fort opp et rom, har hjul som gjør den mer flyttbar og ikke minst er den trygg med ulike sikringer. Setter du på denne en halvtime, så er mye gjort, mener Eriksen.

Som den gode selgeren han er, bedyrer han at Kolbotn-butikken er en av svært få Jernia-butikker på Østlandet som har fått tak i varmekilden. Og med en prislapp på 1.399 kroner skal det sannsynligvis ikke mange oppvarmingene til med dagens strømpris, før investeringen er tjent inn.

Legger lista

GJØR JOBBEN: Når nettene blir lange og kulda setter inn, kan det være lurt å dekke til med tetningslister.

Et annet produkt Eriksen og Jernia-gjengen selger mye av er tetningslister. I gamle Oppegård kommune er det mye eldre eneboligbebyggelse og en tetningslist kan gjøre underverker for energibruken i et eldre hus.

– Han du en utett dør eller vinduer hvor det trekker mye fra, så kan dette være en svært billig investering. Det har mer effekt enn folk tror, råder Eriksen.

Jernia-ringreven har ett siste råd til de som vil eller må fyre med elektrisitet i høst og vinter.

– Skal du fyre med elektriske varmeovner, så bør du vite at eldre ovner kan bruke opptil 50 prosent mer strøm for å holde et rom varmt, enn en ny ovn. Vi har nye alternativer i alle prisklasser, sier den rutinerte selgeren.

BASISVARER: Tennbriketter og peiskubber er som brød og melk for Eriksen og Jernia.
Powered by Labrador CMS