MÅGANG: Her krysser Jon Sæverås Breivold mållinjen i et av verdens hardeste triatlon til ny rekord.

Smadret Norseman-rekorden

Triatlonkometen Jon Sæverås Breivold fra Greverud gjorde det igjen. Han forsvarte fjorårsseieren og vant det mange kaller verdens hardeste triatlon.

Publisert Sist oppdatert

Norseman Xtreme Triathlon var også i år verdensmesterskap i såkalt ekstremtriatlon. Om fjorårets seier kom overraskende på mange, var det ingen bombe at Greverud-atleten tok en ny seier i år.

For til tross for at årets sesong har vært preget av både oppturer og nedturer, så var Breivold en av forhåndsfavorittene etter sin korte, men utrolige triatlonkarriere. Og i lørdagens konkurranse klaffet det meste for den tidligere syklisten.

– Den nye Kongen

– Den nye kongen av Norseman, utbasunerte Jon Breivold selv i gledesrusen i seiersintervjuet like etter målgang på Gaustatoppen, og takket både støtteapparatet og publikum for en fantastisk dag og atmosfære.

Breivold smadret den tidligere løyperekorden med nesten halvtimen på den fenomenale tiden 9 timer, 23 minutter og 28 sekunder - etter å ha svømt 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, syklet 180 kilometer fra Eidfjord, opp Måbødalen, over Hardangervidden og helt til Rjukan, før den avsluttende maratondistansen ender på selveste Gaustatoppen.

Kristian Grue og Alan Hovda tok de to andre pallplassene på sterke tider. Grue sin tid var også under den tidligere løyperekorden.

PÅFYLL: Uten mat og drikke kan du bare glemme å gjøre det godt i Norseman.

Kometkarriere

Sportsmanden har fulgt Jon Breivold tett helt fra han for drøye to år siden la sykkelkarrieren på hylla og røpet at han drømte om å delta i Norseman, til han nesten ubemerket fikk sitt store gjennombrudd under pandemien med sin sensasjonelle seier i Ironman Tallinn i sin debut på distansen. I fjor fikk han ikke bare oppfylt drømmen om å delta, men han vant like godt verdens hardeste Ironman-konkurranse på første forsøk!

Vi har tatt en liten prat med den særdeles hyggelige og jordnære karen som har hatt en kometkarriere i triatlon. Etter sykkelkarrieren meldte Jon Breivold seg inn i Team Sportsmanden. Senere har han fått profesjonell sponsor i Insenti, som har muliggjort satsingen mot verdenstoppen.

Kom i form i grevens tid

Hvilken av seirene setter du høyest, fjorårets seier i debuten eller årets løyperekord?

FULL KONTROLL: Under løpingen hadde Greverud-oksen Breivold full kontroll.

– Jeg synes det er veldig vanskelig å rangere seieren i år opp mot fjoråret. Det å vinne Norseman på første forsøk og samtidig ha samlet inn 75.000 kroner til Aktiv mot Kreft på veien, var veldig spesielt og utrolig stort. Samtidig var jeg mer sikker på at det skulle bli seier på forhånd i fjor, da formen hadde vært veldig bra hele sesongen og jeg hadde gjort veldig gode forberedelser. Årets sesong har vært turbulent, med tendinose og delvis ruptur av quadricepssenen som gjorde at jeg verken fikk løpt eller syklet i januar, februar og mars og har måttet trappe forsiktig opp etter det. Etter at jeg kunne begynne å trene skikkelig har formen latt vente på seg, og konkurransene jeg har kjørt har ikke vært på det nivået jeg ønsker å prestere. Derfor var det ekstra spesielt å finne formen i grevens tid til Norseman, og ta både seieren og løyperekorden. Selve gjennomføringen av konkurranseplanen som ble lagt på forhånd var bedre i år enn i fjor, og kombinert med at det har vært en tøff vei tilbake etter skade vil jeg nok si at dette var en større personlig seier, forteller Breivold, og utdyper litt mer om årets konkurranse:

– Det jeg var mest fornøyd med var disponeringen av løpet. Svømmingen var omtrent som forventet, sykkel var litt under pari sammenlignet med fjoråret og løpingen var bedre enn ventet. Årsaken var nok at jeg hadde disponert bra og løp i en fornuftig fart fra start, slik at jeg hadde krefter igjen til det skulle avgjøres opp Zombie hill.

Beryktet bakke

"Zombie hill" er den lange og beryktede bakken som kommer etter rundt 30 kilometer på maratondistansen. Den er oppkalt etter hvordan mange løpere føler seg når de kommer til dette punktet i løypen, som har knekket mang en utøver eller avgjort konkurransen. Deretter følger de bratte og steinete bakkene opp til mål på toppen av fjellet.

Forholdene var bedre i år, så prestasjonsmessig var det ifølge hovedpersonen selv ikke så stor forskjell på årets og fjorårets seier. Dog har Jon Breivold tatt store steg i svømmingen, som har vært hans klart svakeste disiplin.

– Hvis man ser bort fra svømmingen, var det nok ikke så stor forskjell på selve prestasjonen i fjor og i år. Svømmingen var 7-8 minutter bedre i år sammenlignet med Kristian Grue som var først opp av vannet, men sykkelprestasjonen i fjor var bedre med høyere snittwatt. I år var jeg også smartere og løp roligere fra start, og hadde mer krefter opp fjellet slik at løpetiden ble 6 minutter bedre enn i fjor. Det som utgjorde hovedforskjellen på tiden i år, var vindforholdene. I fjor hadde vi 10-15 m/s motvind, og i år var det 5-10 m/s medvind stort sett hele veien. Det gir enormt utslag på sykkeltiden, forklarer den nye kongen av Norseman.

Nåløyet for å komme med i Norseman er svært trangt. Det var 239 startende i årets konkurranse, hvorav svært mange utlendinger. 219 fullførte.

Førstemann var altså Jon fra Greverud.

Powered by Labrador CMS