Sofiemyr svømmehall

FØRSTE TRENING I VANNET PÅ LENGE: – Jeg har gledet meg utrolig mye til å kunne svømme igjen. Det var helt fantastisk. Det var som lille julaften! Nicolai Finnevolden (12) fra Greverud.

– Det var som lille julaften!

Nicolai Finnevolden (12) fra Greverud og mange andre bade- og svømmeglade barn og voksne kan endelig juble etter at Sofiemyr svømmehall ble åpnet igjen tirsdag 2. juni.

Publisert

I fjor sommer ble Sofiemyr svømmehall stengt etter at fliser i det store bassenget løsnet. Siden den gang har anlegget vært stengt på grunn av en større rehabilitering av bassenget. I den planlagte åpningen i mars i år, kom covid-19 som brems.

Tirsdag denne uken ble svømmehallen endelig åpnet igjen, til stor glede for både store og små.

– Jeg har gledet meg utrolig mye til å kunne svømme igjen. Det var helt fantastisk. Det var som lille julaften! Nicolai Finnevolden (12).

Trente seks ganger i uke

Tolvåringen fra Greverud har drevet med svømming i regi av Kolbotn idrettslag (KIL) i syv år. De siste tre årene har han drevet med konkurransesvømming.

Siden i fjor sommer da svømmehallen på Sofiemyr ble stengt, har Nicolai og tolv andre konkurransesvømmere fra KIL fått mulighet til å trene i Langhus svømmehall sammen med Ski svømmeklubb, men tilbudet til de lokale svømmerne har vært veldig redusert og mange av disse har fått problemer med de tildelte treningstidene

De eldste svømmerne, som er i alderen fra 12 til 15 år, fikk da trene på ugunstige treningstider.

– Jeg har trent styrke og løpt seks ganger i uke siden i fjor sommer. To ganger i uken måtte jeg stå opp klokken 05.00 om morgenen for å rekke svømmetrening på Langhus før jeg ble kjørt rett til skolen. Den 12. mars ble alle svømmehallene i tidligere Ski kommune stengt på grunn av covid-19-utbruddet. Ingen av oss kunne trene i vannet lenger. Det gikk nesten tre måneder siden jeg svømte sist, sier Nicolai Finnevolden.

Fra 90 til 35 svømmere

ÅPNET IGJEN: Rune Finnevolden og Noomi Fredenfeldt er fornøyd med at svømmehallen har åpnet igjen.

Etter at det ble kjent at svømmehallen på Sofiemyr skulle stenges i fjor sommer, valgte mange av de lokale svømmerne å melde seg ut.

– Antall aktive svømmere i KIL har blitt mer enn halvert som følge av dette. Før Sofiemyr svømmehall ble stengt i august 2019, hadde vi rundt 90 svømmere. Nå har vi rundt 35 svømmere. I tillegg mistet klubben inntekter på mange hundre tusen kroner som følge av avlyste svømmekurs for barn og voksne, sier styremedlem Noomi Fredenfeldt (43) fra Sofiemyr.

Ifølge henne har dette ført til store økonomiske konsekvenser for svømmeklubben.

– All egenkapital ble tapt i 2019, og uten hjelp fra Kolbotn Idrettslag hadde svømmegruppen vært konkurs.

Noomi Fredenfeldt, styremedlem i Kolbotn svømmeklubb

Tapte 2 millioner kroner

– Det var tragisk å oppleve at alle inntektene til svømmeklubben forsvant. Inntektsbudsjettet vårt for 2020-året har blitt redusert med én million kroner, ettersom vi ikke har kunnet drive svømmeskole. Anslaget var på rundt 4 millioner kroner, mens det reviderte budsjettet er på rundt 3 millioner kroner. Det var også estimert et tilsvarende tap for perioden fra august til slutten av desember i fjor. All egenkapital ble tapt i 2019, og uten hjelp fra Kolbotn Idrettslag hadde svømmegruppen vært konkurs, sier Fredenfeldt.

17 BARN OG TO TRENERE: Det var 12 barn fra Kolbotn og 5 barn fra Ski i det store bassenget tirsdag kveld.

Svømmeklubben til KIL er fornøyd med at Sofiemyr svømmehall har blitt åpnet igjen, men som følge av covid-19-tiltakene, får de ikke så mye treningstid i vannet som de ønsket.

FIRE BARN: Det var også fire barn i det lille bassenget tirsdag kveld.

– Det er innført begrensninger med kun én treningsgruppe som kan trene i bassenget av gangen. Vi har satt opp med tre grupper hver dag hvor antall deltakere i hver treningsgruppe er nå redusert til 20, inkludert to trenere. I tillegg til dette er  Ski svømmehall stengt og Ski svømmeklubb trener med oss. Per i dag er det kun Sofiemyr svømmehall som holder åpent i hele Nordre Follo. Alle de andre svømmehallene i Nordre Follo har vært stengt siden 12. mars, sier Rune Finnevolden (54).

 

– Vær tidlig ute

Noomi Fredenfeldt sier de håper på at den lokale befolkningen stiller opp og kommer på KILs svømmekurs etter sommerferien.

– Vi er klare for ny giv og håper at både store og små melder seg på våre kurs. Det er plass til 600 barn på svømmeskolen vår. Per i dag er det 290 påmeldte deltakere, sier de to.

Ettersom den siste kursrunden med livreddende svømmekurs måtte bli avlyst på grunn av covid-19-nedstengningen, håper den lokale svømmeklubben at de kan få mulighet av kommunen til å benytte Sofiemyr svømmehall noe lengre enn til siste skoledag i slutten av juni.

Det er alltid stor etterspørsel etter barn som ønsker å lære seg mer svømming før sommerferien. Får vi muligheten, tilbyr vi gjerne Feriesvøm, sier Rune Årnes i KILs svømmegruppe.

Ellers starter KIL opp med svømmekurs fra den første uken etter skolestarten i august.

Ledige kurs finnes på hjemmesiden til Trygg i vann. Med sosial distansering kan det nok tenkes det blir rift om plassene nå til høsten, så foreldre bes være tidlig ute, sier Årnes. 

Bygg ny svømmehall på Langhus

Styret i svømmeklubben håper lokalpolitikerne sørger for fortgang i saken om ny svømmehall på Langhus.

Det haster med å få den på plass så raskt som mulig. Det har vært et høyt nivå på konkurransesvømming på Kolbotn. Vi var kjent som en av Follos beste klubber. Ønsker man å fortsatt ha et svømmemiljø her, må det bygges en ny svømmehall. Situasjonen med manglende svømmeanlegg er dramatisk, sier Fredenfeldt.

Les også: Dette mente lokalpartiene om situasjonen med svømmehallene før valget

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS