KLIPPET KINOFILM: Thomas Grotmol er vokst opp i Oppegård, og har vunnet priser for sitt klippearbeid i filmbransjen. Thomas mot Thomas er hans første spillefilm.
KLIPPET KINOFILM: Thomas Grotmol er vokst opp i Oppegård, og har vunnet priser for sitt klippearbeid i filmbransjen. Thomas mot Thomas er hans første spillefilm.

Thomas klippet filmen Thomas mot Thomas

Forvirret? Sikkert ikke mer enn du kommer til å bli av filmen allikevel. Hovedrolleinnehaver Arthur Berning setter ny Norgesrekord med 15 roller i samme film, og han som klippet den kommer fra Oppegård.

Publisert Sist oppdatert

21. oktober har filmen Thomas mot Thomas (en sensasjonell teori om det ubetydelige livet i multiverset) premiere med Arthur Berning i hovedrollen. Det er ingen ringere enn Atle Antonsen i Norske byggeklosser som må se seg slått som rekordholder i antall roller én og samme skuespiller har i samme norske film. Men for klipper og oppegårding Thomas Grotmol har rekorden betydd sin del av arbeid.

MØYSOMMELIG ARBEID: Klipping av film krever mye pirkearbeid.
MØYSOMMELIG ARBEID: Klipping av film krever mye pirkearbeid.

Vunnet priser

Ser du filmen forstår du hvor mye arbeid klipper Thomas Grotmol har hatt med filmen Thomas mot Thomas. Det er nemlig han som fikk oppgaven med å sette sammen alle karakterene til skuespiller Berning når de befinner seg i samme bilde. At hovedrollen i filmen også heter Thomas er en artig tilfeldighet.

Filmen er for øvrig Norges første multivers-film, og handler om en forsker som forsøker å bevise at alternative universer eksisterer når alternative versjoner av ham selv begynner å ramle inn i livet hans.

Grotmol som tidligere har klippet blant annet episoder av Unge Lovende, Lykkeland, Gutta på skauen og Etterglød, har vært nominert til Gullruten for Beste klipp på Unge Lovende fire ganger og vunnet to ganger. Thomas mot Thomas er hans første langfilm og kinofilm.

Første spillefilm

– Det har vært møysommelig arbeid å sette sammen et bilde hvor det skal klippes inn mange karakterer spilt av samme person. Det tar lang tid, sier Grotmol.

Men han klager ikke, tvert imot. Å klippe film er det som alltid har vært drømmen. At den nå er blitt til virkelighet kan han blant annet takke de mange lærerne i oppveksten for. Mer om det senere.

– Den første spillefilmen jeg har gjort var denne. Det har vært stort. Det er det man alltid har drømt om.

For det var ikke gitt at det var klipping han egentlig skulle drive med. Ikke før han oppdaget at det er når filmen klippes at man ser hvordan filmen kommer til å bli.

– Når du klipper så settes alt sammen, og du blir det første publikummet som får se hvordan filmen funker. Eller ikke funker, og da blir det litt å gjøre. Da blir det mye møysommelig arbeid, vedgår Grotmol.

NORGESREKORD: Skuespiller Arthur Berning sjonglerer totalt 15 roller i filmen Thomas mot Thomas. Thomas Grotmol fra Oppegård har klippet filmen.
NORGESREKORD: Skuespiller Arthur Berning sjonglerer totalt 15 roller i filmen Thomas mot Thomas. Thomas Grotmol fra Oppegård har klippet filmen.

Positive lærere

Grotmol bor nå på Lambertseter, men besøker ofte foreldrene som fortsatt bor på Oppegård. Ferden ut fra kommunen for Grotmol måtte til for å studere film. Han har flyttet mye rundt for å nå dette målet.

Men når han vokste opp, sier Grotmol at han var en del av nerdegjengen. Gode på det de gjorde, og leverte det de skulle. På grunn av det tillot også lærerne dem å få lage film, om det var levering av en norsk-oppgave i filmformat, eller om de trengte fri en uke for å spille inn sin egen utgave av Robinson ekspedisjonen.

– Vi mekka masse film som barn i Oppegård. Vi lagde sketsjer og viste de på skolen. Jeg har alltid drømt om å gjøre noe stort, og film var alltid målet, sier han til Oppegård Avis.

De andre i klassen ble test-publikummet, og Grotmol tror ikke alle syntes at det var like moro, men lærerne syntes det var gøy og lot dem gjøre det.

Selv om han vedgår at arbeidet ikke var bra, så tente det en gnist hos guttene. Mange i gjengen har fulgt interessen videre. En jobber i NRK, en er manusforfatter, en er regissør og en ble lærer.

– Lærerne lot oss være kreative. Det åpnet opp, slik at vi forstod hvor gøy dette var og at andre kan like det man skaper. Da skjønte vi at dette var noe vi kunne fortsette med, sier han.

Klipper sin fjerde film

– Det er gøy at det nå har ballet på seg med større prosjekter i det siste. Jeg klipper nå min fjerde film. Thomas mot Thomas begynte jeg på for to år siden.

Og arbeidet tar tid. Særlig når man jobber med så mange karakter som i filmen Thomas mot Thomas. Grotmol har vært med på filmsettet og sett hvor mye arbeid som skal til for å spille inn en film.

– Alle har mye å gjøre, ikke minst skuespilleren som i en slik type film må oppholde seg på alle plassene hvor karakterene skal være. Så er det opp til meg å klippe ut små bilder slik at alle karakterene reagerer likt. De gangene hvor det er mange utgaver av Thomas i et bilde har jeg hatt det mest krevende arbeidet for min del, forteller han.

Og ettersom skuespilleren holder Norgesrekord i hvor mange karakterer som spilles av samme person, må jo det bety at rekorden som klipper er det en oppegårding som har.

Se trailer her

Powered by Labrador CMS