MONTERTE NED: Frode Pettersen og Arild Grønstad fra klokkestøperiet Olsen Nauen jobbet i klokketårnet på Oppegård kirke.
MONTERTE NED: Frode Pettersen og Arild Grønstad fra klokkestøperiet Olsen Nauen jobbet i klokketårnet på Oppegård kirke.

Ny klokkeklang på Svartskog

Motoriseringen fra 60-tallet slet hardt på kirkeklokkene fra 1800-tallet. Denne uken blir det andre toner når det monteres splitter nytt ringeoppsett i Oppegård kirke.

Publisert

Klokkene er de samme som har vært på Svartskog i langt over hundre år. De to klokkene er fra henholdsvis 1830 og 1858. Kirketjener Bård Engevik forteller at klokkene fikk montert motor tidlig på 1960-tallet. Motoren har derimot kjørt klokkene hardt, blant annet ved at klokkene ikke får kjørt i sin egen pendel.

– Dette fører til kraftigere slitasje. Én av klokkene har sågar fått et hakk.

– Den kraftige motoren har gjort sitt til at klokkene ikke har ringt så fint som de egentlig kan ringe, sier Engevik.

Tok med klokkene

Oppegård Avis var til stede da klokkemontørere fra Olsen Nauen klokkestøperi, det eneste i sitt slag i Norge, kom til Oppegård kirke for å montere ned de gamle klokkene. De to montørene visste til de grader hva de holdt på med, men det var en tidkrevende prosess å skru løs de to klokkene i det lille klokketårnet.

– Vi tar med oss klokkkene tilbake til verkstedet og skal montere et oppsett for ny motorisering, forklarte montør Arild Grønstad.

Mens de gamle kirkeklokkene har vært på verksted i Tønsberg, har Oppegård kirke fått låne en midlertidig kirkeklokke, som har fungert til arrangementene i kirken.

Vakrere klokkeklang

Denne uken er montørene tilbake med de ekte Svartskog-klokkene. Bård Engevik forteller at kirkeklokkene har fått nye akslinger.

– Disse er tilpasset den nye motoriseringen, som også blir montert i disse dager.

Se en av klokkene i Oppegård kirke bli tatt ned.

PS! Saken fortsetter under videoen!

Bård Engevik forteller at klokkene etter restaureringen kan styres både med fjernkontroll, og man kan til og med kjøre klokkene manuelt med tau.

– Målet skal være at klokkeklangen i Oppegård kirke skal vi penere, og slitasjen på de gamle klokkene skal bli mindre omfattende, sier Engevik.

Stort løft

Han mener restaureringen er et stort løft for kirken på Svartskog, og Engevik mener folk vil merke det når klokkene ringer på nytt etter motorskiftet.

– Med den gamle ordningen, måtte vi være fysisk til stede for å kjøre klokkene. Nå blir alt mye enklere, og ringinger kan forhåndsinnstilles. Det er nok en bagatell opp i alt, men jeg vet i hvert fall at familien til kirketjeneren blir glade for dette - spesielt på julaften, sier Bård Engevik.

Kirketjeneren har også en viktig presisering overfor lokalbefolkningen på Svartskog.

– Det er også viktig å presisere at det vil bli noe ureglementær ringing i kikeklokkene i forbindelse med monteringen denne uken. Vi håper naboer og de i nærheten bærer over med det, sier Bård Engevik.

 

Powered by Labrador CMS