Kloakklekkasje på Solbråtan

SYNKEHULL: BIldet er tatt i dag tidlig. Nå har kommunen reparert skaden i spillvannsledningen.

– Det har ikke rent kloakk til Kolbotnvannet

Skade på spillvannsledningen i Solbråtanveien har ført til at kloakken har stuvet seg opp i kum og forårsaket kloakklukten og synkehull på stedet.

Publisert

Oppegård Avis har fått tips om en mulig kloakklekkasje på en adresse i Solbråtanveien. Flere naboer har reagert på at kommunen beskriver dette som en vannlekkasje.

"Det lukter kloakk og det renner jo rett ut i Kolbotnvannet, men kommunen beskriver dette som en vannlekkasje", sier de.

Naboene viser også til en tilsvarende hendelse på samme adresse tidligere i vår da det også luktet veldig mye kloakk. Hendelsen ble da beskrevet til naboene som en propanlekkasje.

"Dette henger ikke på greip. Det stinket kloakk. Hvorfor kom kommunen med slamsugebil ved en gasslekkasje?» påpeker de.

– Fant ingen tegn til kloakkstopp

Stig Bell, som er fungerende virksomhetsleder i UTE Oppegård denne uken, bekrefter at kommunen ble kontaktet av brannvesenet tidligere i vår for å sjekke om det kunne være noe propanlukt på den konkrete adressen i Solbråtanveien.

– Brannvesenet besluttet da at luftinntaket skulle stenges. Det vi på drift kunne bidra med var å se etter kloakkstopp. Det ble spylt opp nærliggende spillvannsledninger ved hjelp av spylebil og det ble sjekket i kummer uten å finne noen tegn til kloakkstopp, forklarer Bell.

Hadde mistanke om vannlekkasje, fant kloakk

Torsdag forrige uke fikk kommunen en ny melding om mulig mistanke om vannlekkasje på stedet.

– Det har ikke rent kloakk til Kolbotnvannet. Det har rent ut i grunnen rundt kummen.

Stig Bell, fungerende virksomhetsleder i UTE Oppegård

– Det ble søkt etter lekkasjer både torsdag og fredag forrige uke uten at vi fant noe tegn til dette. Mandag denne uken fortsatte vi med å lete etter feil. Vi fant da at eksisterende spillvannsledning i betong har fått skader som gjør at spillvann (red. anm.: kloakken) har stuvet seg opp i kum, sier Bell.

Han sier at det er i underkant av 30 husstander tilknyttet denne spillvannsledningen. Skaden er nå utbedret, ifølge Bell.

Fungerende virksomhetsleder i UTE Oppegård forklarer videre at sugebilen ble benyttet for å fjerne kloakk som hadde stuvet seg opp i kummen.

– Kummen har ikke drenering/overvannsledning slik at det ikke har rent kloakk til Kolbotnvannet. Dette har rent ut i grunnen rundt kummen, og derav kom kloakklukten og mulig årsak til synkehull (utvasking), sier Bell.

Han understreker at det ikke trenger å være noen sammenheng mellom de to hendelsene nevnt ovenfor. 

– Hvordan kan dere påstå at kloakken ikke har siget ned til Kolbotnvannet?

Det har ikke vært overflateavrenning av kloakk, det ville jo vært synlig. Dermed har kloakken sivet gjennom grunnen i retning Kolbotnvannet. Dette blir da en del av grunnvannet som tas opp av planter og trær. Kloakken er jo som gjødsel som planter og alger trenger for å vokse. Hvor mye restfosfor som eventuelt har kommet gjennom grunnvannet frem til Kolbotnvannet er vi ikke i stand til å anslå, men det vil uansett være marginalt i forhold til næringsstoffer som tilføres via bekkene, sier Stig Bell.

Han sier at etter at ledningene ble utbedret i dag,  fungerer spillvannsledningen som den skal.

Det vil si at det ikke pågår kloakklekkasje nå, sier Bell.

Les også: – Spesielt å skylde på dyrebæsj

Powered by Labrador CMS