URETTFERDIG: Den ulike behandlingen av idrettslagene har fått lederne i Oppegård IL og Kolbotn IL til å reagere kraftig.

Reagerer på urettferdighet

Klubblederne i Kolbotn IL og Oppegård IL er samstemte: – Kommunen gir noen en fordel og oss en ulempe.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang er det bråk rundt vinterdrift av kunstgressbaner i gamle Oppegård kommune. Nå er det derimot ikke snakk om hvem som skal gjøre det, eller hvor bra det gjøres. Nå krangles det om hvem som skal ta regningen.

Frem til kommunesammenslåingen var dette grei skuring. Kolbotn IL og Oppegård IL hadde en avtale med Oppegård kommune om at klubbene tok ansvaret for vinterdriften.

Etter sammenslåingen har klubbene i gamle Oppegård kommune fortsatt å gjøre jobben. Også da uten noen økonomisk støtte.

Annen praksis i Ski

Samtidig, i gamle Ski kommune, har idrettslagene fått økonomisk hjelp til vinterdriften også etter kommunesammenslåingen. Hos Ski IL tar kommunen både jobben og regningen, mens i Langhus IL får tilskudd til vinterdrift.

Det er denne forskjellbehandlingen klubblederne Harald Vaadal og Hege Frøyna reagerer på.

– Det er totalt urettferdig at klubbene våre må betale for vinterdrift, mens andre klubber i samme kommune, slipper unna, sier Vaadal og Frøyna, klubbledere for henholdsvis Kolbotn IL og Oppegård IL.

FROST: Kunstgresset på Østre Greverud har i mange år vært eneste kunstgressbane i gamle Oppegård med undervarme.

1,7 millioner kroner

Det er langt fra første gang de gjør kommunen oppmerksom på forskjell i praksisen.

– De siste tre årene har vi totalt brukt 1,7 millioner kroner på vinterdrift og vi har flere ganger forsøkt å få kompensasjon for dette, for vi har registrert at idrettslagene sør i kommunen har fått tilskudd for det samme arbeidet, sier Vaadal.

Han fortsetter:

– Skal det ikke være et likhetsprinsipp for de ulike idrettslagene i samme kommune, hvor man behandles rettferdig og forutsigbart, spør han.

Avslo søknaden

Sist gang idrettslagene forsøkte å tale sin sak i form av en søknad til Nordre Follo kommune var i desember i fjor. Søknaden ble blankt avslått. Årsak? «Det finnes ikke noe avtale og kommunens driftsbudsjett er utfordrende».

I et brev datert 12. januar skriver Gry Larsen, virksomhetsleder i vei og park følgende i sitt avslag:

– Oppegård IL og Kolbotn IL har ingen avtale med Nordre Follo kommune, eller tidligere Oppegård kommune, som regulerer utførelse av driftsoppgaver mot betaling. Kravet deres savner derfor hjemmel i avtale Kommunens driftsbudsjett er for øvrig utfordrende, og vi kan derfor ikke imøtekomme kravet om 1.750.000 i kompensasjon for drift av banene Sofiemyr og Østre Greverud i perioden 2019-2020.

Forventer likhet for loven

Når forventer Vaadal og Frøyna handling.

– Vi forventer en ny vurdering, og at vi får en kompensasjon for at vi har tatt ansvar for barn og unge i vår del av kommune. Vi forventer også at det blir ryddet opp og at det blir rettferdig, uavhengig av hvilken kommune du opprinnelig kommer fra. Det skal være likhet for loven, sier de.

Frøyna tar ordet.

– Så lenge idrettslagene må ta denne kostnaden blir det dyrere å spille fotball i vår del av kommunen, enn andre steder. Vi har ikke noe gullkiste vi kan ta fra, så et sted må vi hente disse pengene fra, sier hun.

Siste utvei

Både Vaadal og Frøyna poengterer at de hater å «sutre i media», men at de ikke ser noen annen utvei.

– Vi har prøvd å kontakte kommunen, vi har snakket med politikere, og det har foreløpig ikke ført frem. Nå prøver vi å løfte frem saken i media, slik at folk kan gjøre seg opp en mening om dette er rettferdig eller ikke, slår de fast.

Skal vi tro de to rutinerte klubblederne, er det grunn til å grue seg ekstra til årets «vinterregning» skal gjøres opp.

– Forskjellene blir bare større dette året, spesielt på grunn av det nye dekket på Østre Greverud kunstgress. I januar i fjor hadde vi fyringsutgifter på cirka 150 000 kroner. I januar i år var kostnaden på det nye underlaget 360 000 kroner. Det er først og fremst fordi vi må fyre mer med det nye underlaget. Det var ikke vi som valgte dette, og vi mener det er beint ut urettferdig at idretten skal ta denne regningen, sier Oppegård IL-Frøyna.

Får støtte

STØTTER KLUBBENE: Nina Vøllestad fra Nordre Follo idrettsråd støtter Oppegård IL og Kolbotn IL i at praksisen fra kommunen er urettferdig.

Leder av idrettsrådet i Nordre Follo idrettsråd, Nina K. Vøllestad, er enig med de to klubblederne i at dette er forskjellsbehandling.

– Kommunen har brukt alt for lang tid på å få ferdig sine nye avtaler om anleggene, og det har gått ut over KIL og OI. Selv om det ikke foreligger noen avtale om kommunalt bidrag til vinterdrift av kunstgressbanene i nord, så er det jo mulig å gi et tilskudd. Saken har vært tatt opp i flere runder, så det å ikke gi et tilskudd også til disse idrettslagene oppfatter jeg som en helt bevisst beslutning. Kommunen har valgt å opprettholde forskjellen disse årene, sier Vøllestad.

– Det minste vi kan forlange

Den gamle politikeren Harald Vaadal har en siste anmodning:

– De to siste årene har vært tøffe, alle har stått på ekstra for å i det hele tatt ha aktivitet. Våre barn som spiller fotball har derfor fått et tilbud, også om vinteren. Nå tærer det på og vi tror at en oppretting av en slik systematisk urettferdighet er det minste vi kan forlange, sier Vaadal.

LES KOMMUNENS SVAR HER:

Powered by Labrador CMS